cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Šta sve može i šta zna moje odojče?
Većina beba sada se već okreće u oba smera, neke iz ležećeg položaja na stomaku već mogu da sednu. Odojče je sposobno da samostalno sedi duže vremena, i pri tome se igra i pomera u svim pravcima da bi dohvatilo igračke. Sedenje mu omogućava kombinacija snage, ravnoteže i koordinacije pokreta. U ovom razdoblju ravnoteža počinje intenzivno da se razvija, što odojčetu omogućava da sedi i puzi, a u kasnijem periodu, sa poboljšanjem ravnoteže, čak i da ustane, a zatim i da samostalno prohoda. Pri puzanju su u početku najvažnije ruke, jer su jače i bolje razvijene, a dete ih upotrebljava i za manevrisanje po prostoru.

Ako je do skoro odojče, pri dodiru nogu sa podlogom, poskakivalo ritmički grčeći oba kolena odjednom, sada ga možete videti kako “igra” i naizmenično grči kolena, čime prenosi težinu sa jedne noge na drugu. Naravno, njegove noge još uvek ne mogu da nose njegovu težinu, zbog toga je vaša pomoć i dalje potrebna.  Odojče ima sve bolju kontrolu svojih prstića, pa je hvatanje igračaka i igranje sve lakše.  Igračke prebacuje iz ruke u ruku, namerno udara njima i trese ih da izazove zvuk zvečke, kao i ostale zvukove. Na kraju igračke skoro uvek završe u ustima.

Istraživanje i usvajanje novih veština
Zajedno sa svojim detetom uživaćete u igri “konjića” – stavite dete na vaša kolena i igrajte se kao da su ona konjić, a uz to mu pevajte pesmicu. Dete će vam brzo pokazati da li voli brži ili laganiji ritam.

Osigurajte bebi sigurnu okolinu za istraživanje i usvajanje novih veština, kao što su sedenje, kotrljanje, puzanje. Dovoljno je da imate veliki pokrivač, koji možete da prostrete na pod ili napolju na travu. Na pomeranje (okretanje, puzanje) bebu podstaknite igračkom koju joj stavite malo izvan dosega ruku.

Mali “znatiželjko”
Dete znatiželjno posmatra događaje oko sebe, pažljivo sluša zvukove, a posebno glasove, i pogledom prati pomeranje ljudi i životinja. Predmet koji mu je u blizini vrlo spretno može da uhvati, a ponekad koristi i nožice da bi uhvatilo predmet. Posmatra predmet dok ga drži, trese ga i prebacuje iz ruke u ruku. Još uvek ga stavlja i u usta. Sve češće baca igračke i druge predmete na pod, ne zato da bi vas razljutilo, nego zato što se tako uči. Sada već razume da predmet postoji iako trenutno ne može da ga ne vidi.

Intenzivno iskazivanje osećanja
Počinje razdoblje intenzivnog iskazivanja osećanja – grljenja i maženja. Odojče će vam pokretima, glasom i facijalnom mimikom pokazati svoje veselje, interes, ali i strah, ljutnju ili sramežljivost. Najlepši izraz zadovoljstva i sreće, sigurno je glasan detetov smeh, ponekad praćen cičanjem.

Odojčetov odnos prema bližnjima se produbljava. Jaka povezanost može da dovede do straha od odvajanja. Dete se često različito ponaša kada je okruženo poznatim ljudima i kada su prisutni njemu nepoznati ljudi. Tada može da pokazuje nelagodnost i strah.  Dete koje se oseća sigurno uz svoje roditelje, u novim situacijama će tražiti pomoć od njih i pratiće njihove reakcije (ako roditelji reaguju sa strahom ili zabrinutošću, verovatno će i dete biti uplašeno i zaplakaće). Beba se pre svega uči reakcijama pažljivim proučavanjem vaše facijalne mimike i glasa, i tako razume osnovna osećanja kao što su veselje, strah ili ljutnja. Preko iskustava koje će ovim putem steći, dete će oblikovati svoje reagovanje, koje će upotrebljavati kroz ceo život.

Razvoj govora
Odojče od sedam meseci pažljivo sluša govor odraslih i već je sposobno da oponaša jednostavne zvukove iz okoline. Ponavlja glasove koje sluša (glasove na maternjem jeziku). Brbljanje je sve više slično pravom govoru, jer sada oponaša i intonaciju. Počinje i da oponaša gestove koje često vidi kod roditelja.

Ako odojčetu posvetite veliku pažnju i razgovarate sa njim, sada već razume reči koje često upotrebljavate. Pored svog imena, obično prepoznaje i imena članova porodice (mama, tata), i reči koje prate određene gestove (npr. “pa-pa”).

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img