cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Spavanje

calendar-img

Sedmomesečno odojče noću spava oko 10 sati i potrebna su mu još otprilike dva dvosatna dremeža danju. Većina odojčadi noću spava već 5 do 6 sati bez prekida.

Saveti za bolje spavanje

  • Pridržavajte se svakodnevne rutine: kupka, masaža, oblačenje u pidžamicu, nežno pevanje uspavanki, čitanje priče i naravno puno nežnosti i maženja.
  • Pokušajte da organizujete hranjenje i dnevni odmor svaki dan u otprilike isto doba.
  • Soba u kojoj dete spava neka bude osvetljena noćnom lampom.
  • Naučite odojče da samo zaspi u svom krevetiću (stavite ga u krevet pospanog i ne kada već zaspi).
  • Ako odojče samo zaspi uveče, verojatno će se samo uspavljivati i kada se probudi tokom noći, jer sada većina odojčadi više nije potreban noćni obrok.
  • Važno je dovoljno spavanja preko dana (previše umorna odojčad teško zaspu i nemirnije spavaju), nakon 2 do 3 sata budnosti odojče je umorno.
  • Odojčetova intenzivna aktivnost i dinamika mogu da budu posledica umora i znak da je odojčetu potreban odmor i spavanje.
  • Ako odojče koristi dudu prilikom uspavljivanja, tokom noći će mu biti potrebna vaša pomoć kod traženja dude. To možete da sprečite postupnim odvikavanjem od dude ili pokušavajte da ga naučite da je pronađe sam.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img