cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Alergije na hranu
Pod pojmom alergije na hranu mislimo na sve alergijske reakcije koje uzrokuju alergeni u hrani. Najčešće namirnice koje uzrokuju alergiju kod dece su kravlje mleko, soja (deca koja su alergična na kravlje mleko često su alergična i na soju), jaja, kikiriki, orasi, lešnici, jagode, čokolada, ribe i ostali plodovi mora.

Alergija na hranu može da izazove reakciju organa za varenje (slabost, povraćanje, proliv), promene na koži (osip), a vrlo retko i teškoće u disanju (curenje nosa, teško disanje). Retki ali mogući su i najteži oblici alergija koji se manifestuju anafilaktičkom reakcijom i oni mogu da budu opasni i po život.
Ako nove namirnice uvodite u odojčetovu ishranu u razmaku od tri dana, verovatno ćete brzo otkriti koje namirnice uzrokuju poteškoće kod vašeg deteta. Takve namirnice ćete ubuduće izbegavati i time sprečiti moguće probleme.

Alergija se češće pojavljuje kod dece čiji su roditelji alergičari. Dojena deca ređe obolevaju od alergija nego deca koja su hranjena mlečnim formulama. Za sprečavanje pojave alergija važno je da dohranu uvodite tek nakon napunjenog petog ili još bolje šestog meseca detetove starosti.
Deca često prerastu alergiju na hranu (oko treće godine), ali ponekad se kod njih kasnije razviju drugi oblici alergija na alergene u okolini (polen, grinje, dlake životinja...), koje se izražavaju kao problemi disajnih puteva.

Zdravo zubići!
Nekoj odojčadi nicanje zubića, čini se, prouzrokuje jak bol dok druge nimalo ne boli. Obično se najburnije odazovu na prvi mlečni zub. Možda se kasnije priviknu na bol. Čini se da ih više nego nicanje ostalih zuba boli nicanje kutnjaka jer su veći od sekutića. Na sreću prvi kutnjaci niknu tek nakon prvog rođendana. To je jako naporno razdoblje za mamu i za odojče. Budite oprezni ako dete nije dotaknulo nekoliko obroka za redom, ako ne pije ili jede premalo nekoliko dana za redom. U tom slučaju savetujte se s detetovim pedijatrom.

Nega mlečnih zuba
Iako će nakon nekoliko godina mlečni zubi ispasti, to ne znači da ne treba da ih negujemo. Zube čistimo nežnom krpom ili gazom odmah nakon izbijanja. Zubiće nemojte prati na silu jer bi dete moglo da razvije otpor. Pranje neka protiče u igri, dete neka prvo samo pokuša a roditelji neka dovrše negu.

Uz primerenu i zdravu hranu higijena usne duplje do 3. godine starosti je namenjena uvođenju i upoznavanju deteta s njom da bi mogla kasnije da postane deo svakodnevnog ritma. Deca treba da što pre počnu da piju iz čaše i nikako im noću nemojte davati zašećerena pića a naročito ne na flašicu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img