cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dete i sport

calendar-img

Motorički razvoj
Motorika osmogodišnjaka slična je motorici sedmogodišnjaca ali na svim spomenutim područjima oni više napreduju jer su fizički više razvijeni. Što više aktivno provodite vreme s njim, to bolji će biti njegov fizički razvoj i radije će se baviti sportom. Do sada nije bilo veće razlike u motoričkim sposobnostima između polova, ali sada počinje razlikovanje zbog promenjenog fizičkog razvoja.

Devojčice su više oduševljene aktivnostima u kojima dolazi do izražaja njihova urođena pokretljivost, smisao za ritam i muziku, estetsko kretanje. Zbog toga se rado upisuju na balet, ritmičku gimnastiku, plivanje- više se usmeravaju na estetske sportove, a isto tako vole i sportove gde se druže sa životinjama. To je pre svega jahanje. Isto tako se uključuju u igre s loptom, skijanje, mačevanje, borilačke sportove, sportsko penjanje itd.

Dečaci se više zanimaju za igre s loptom, borilačke sportove, sportove s reketom (tenis, badminton, stoni tenis), hokej, biciklizam, sportsko penjanje, veslanje – više »muške« sportove gde do izražaja dolazi moć koja im je urođena spretnost. Sve to zavisi i od porodice, okoline u kojoj dete živi kao i od tradicije kraja i sl.

Ne samo sport, pre svega sportsko vaspitanje
Sport sam utiče da se deca više trude i na ostalim područjima, naravno ako znamo da ih vaspitamo i tako vodimo. Jako važna je pohvala za trud, podsticanje i određivanje kraćih ciljeva. Isto tako imaju i odrasli sportisti između dvaju olimpijskih igara puno takmičenja, da su im ciljevi bliži i da im je motivacija stalno prisutna. Dobri sportisti su obično i dobri učenici.
Uloga roditelja je pri vaspitanju najvažnija isto tako u sportu. Ako se u predškolskom razdoblju puno bavite s decom na sportskom području- prvo putem igre sami s njim, pa kasnije uključite u neko udruženje ili klub i dete ne silite na sport koji ne odgovara njemu nego vama, ako dete stalno pratite i mu dajete mu do znanja da je lepo da ga vidite kako se trudi da dobro izvede vežbu, dete će sa zadovoljstvom biti aktivno. Ako dete samo odvedete do treninga a sami odete da odradite neke stvari i opet dođete samo po dete na kraju, ne vidite njegov napredak i igru, sa njim ne razgovarate o treningu ili utakmici, takvo dete će uskoro prestati da trenira i neće više biti zainteresirano za aktivnosti.

U slučaju da dete ne pokazuje interes za neki sport, možda će mu se svideti neki drugi. Idite sa njim u šetnje, na brdo... možda će druženje u prirodi dete podstaknuti na planinarenje. S detetom treba da razgovarate o svemu pa i da budete s njim i aktivni. Iako je otac najveći obožavalac fudbala, a fudbal prati jedino iz fotelje ispred televizije, dete neće biti oduševljen fudbaler, nego će i on sve saznati šta i kako gledajući iz fotelje.

Nadarenost se može pokazati jako rano ili tek kasnije. Već kod predškolarca se vidi da li je pokretljiv, spretan, jak, odlučan, zainteresovan za kretanje. Zbog toga ga je potrebno pratiti i oduševiti za aktivnosti za koje pokazuje nadarenost. Jako pokretna devojčica će se verovatno oduševiti baletom ili gimnastikom, a spretni i jaki i odlučni dečaci verovatno za hokej i sl.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img