cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Razvod roditelja
Za dete je razvod roditelja (osim smrti) najtragičniji događaj u njegovom životu, jer se svakodnevica nakon razvoda jako promeni. Rastava nije jednokratni problem, ona traje i traje. Počinje sa svađama i negativnim raspoloženjem u kući, nastavlja se s razvodom, mogućim svađama između roditelja i nakon razvoda, često i konfliktima oko starateljstva. Da ne spominjemo i selidbu koja sledi posle razvoda i kasnije prilagođavanje na nove partnere te polubraću i polusestre... U svakom slučaju razvod je proces pri kojem je tugovanje pomešano sa ljutnjom i strahovima.

Dete tuguje za roditeljem koji ide iz porodice. Nakon tog iskustva boji se da će ga i drugi roditelj ostaviti. U svojoj glavi preuzima krivicu za razvod i pokušava da poboljša svoje ponašanje da bi se roditelji opet udružili. Često ima osećaj krivice. Pogotovo mala deca misle da je jedan od roditelja otišao zbog njih. Tome često sledi i ljutnja na roditelja koji je »krivac« za rastavu. Deca imaju strahove da ih roditelj koji ih je napustio više ne voli.

Roditelji bi trebali zapravo da detetu kažu istinu o razvodu i na njemu primeren način bez suvišnih detalja, koji bi mu mogli naštetiti i kako bi pripomogli boljem razumevanju situacije. Treba da mu kažete toliko koliko je u određenom trenutku sposobno da »čuje« - prihvati. Veoma je važno da roditelji imaju dovoljno razumijevanja i strpljenja te da s detetom o tom razgovaraju toliko vremena koliko mu za to treba. U takvim okolnostima najbolje je obratiti se stručnim osobama koje će svim članovima porodice olakšati proces razvoda.

Kako deca treba da zovu odrasle osobe?
Kada ste vi bili dete, stvari su bile više ili manje jasne. Među odraslima koje ste znali po imenu, su osim tate i mame i srodnika postojali i gospodini i gospođe. Danas su pravila puno fleksibilnija. Mnogo dece odrasle osobe zove po imenu. Da li je to znak nepoštovanja? Ne, ni malo.. Poštovanje se pokazuje ponašanjem i dete ga obično vraća ako se i odrasla osoba prema njemu ponaša s poštovanjem. Obraćanje odraslima detetu pomaže jedino pri logičkom svrstavanju odraslih u kategorije ili grupe.

Zvanični nazivi su obično nužni u ustanovama gde odrasli imaju veliki autoritet, na primer učitelji u školama i lekari u bolnicama. Skoro smešno bi bilo ako bi dete na taj način pozvalo i svog trenera za sport.

Ako ste zbunjeni i ne znate kako da dete razgovara s roditeljima prijatelja, najpre razmislite šta bi se vama činilo primjerno. Onda o tom porazgovarajte s tim roditeljima pa zajedno oblikujte pravila. Pre nego što detetu predstavite novu odraslu osobu, najpre dozvolite da se sama predstavi, tako kako želi da ga dete kasnije zove.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img