cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Razvojne faze

calendar-img

Puzanje i stajanje uz vašu pomoć
Odojče ne treba ispuštati iz vidokruga, jer kombinacijom okretanja, kotrljanja i puzanja može već dosta dobro i brzo da se kreće kroz prostor. To znači i da može lako i brzo da zapadne u probleme. Zato vi morate da se pobrinete da je okolina dovoljno sigurna da bi odojče moglo da je istražuje bez opasnosti.

Nemojte da brinete ako vaše dete još ne puzi. Puzanje je vrlo zahtevna veština za koju odojčetu treba dovoljno snage, dobra koordinacija pokreta i ravnoteža. Možda je ovo vreme kada još trenira sa ljuljanjem na sve četiri ili još uvek puzi unazad. Treba da znate da otprilike deset posto dece ne usvoji ovu veštinu. U ovom razdoblju većina odojčadi može da se iz ležećeg položaja podigne u sedeći položaj. Neki već pokušavaju da ustanu uz vašu pomoć ili već mogu da stoje držeći se za nešto (najčešće za nameštaj).

Šta već sve znam i šta mogu?
Dete je sada već dobro savladalo sedenje zato što mu je igranje u tom položaju mnogo interesantnije. Može da se zabavi duže vreme i tako vežba koncentraciju. Igranje je mnogo lakše i zbog sve sigurnijeg hvatanja, jer sada većina dece hvata predmete palcem i kažiprstom. Igračke i druge predmete prebacuje iz ruke u ruku, okreće ih i pažljivo posmatra. Udara predmetom o predmet i uživa u buci koju stvara. Raduje ga i bacanje stvari na pod, ali ih odmah nakon toga želi nazad.
Oštrina vida i dubinski vid su kod osmomesečne bebe potpuno razvijeni. Ona sada i u daljini prepoznaju i razlikuje poznata lica od nepoznatih. Dobro razvijen dubinski vid pomaže bebi da precizno hvata željene predmete. Dok drži predmet posmatra ga, trese i prebacuje iz ruke u ruku. I dalje ga stavlja u usta.

Dete uživa u bacanju igračaka i drugih predmeta na pod, ali ne da bi vas naljutilo, već zato što se tako uči. Sada već razume da predmet postoji iako ga trenutno ne vidi. To mu omogućava da nađe delimično prekrivenu igračku, a neka deca već mogu da pronađu i potpunu skrivenu igračku. Pri hranjenju pokušava kašiku da uhvati ili drži, dok pije iz flašice pokušava da je drži obema rukama. Isto tako, pokušava da drži šolju iz koje pije. Voli da oponaša roditelje dok tapšu, kašlju...

Osmomesečno odojče veselo se oslanja nogama na podlogu, ali mu je potrebna vašu pomoć, jer još uvek ne može samo da nosi svoju težinu. U stajaćem položaju često ritmički grči kolena kao da poskakuje. Oboje ćete uživati u igri “konjića” – stavite ga na vaša kolena i igrajte se kao da su ona konjić, a uz to mu pevajte pesmicu. Dete će vam brzo pokazati da li voli brži ili laganiji ritam.

Brbljanje
Brbljanje osmomesečnog odojčeta je sve složenije (upotrebljava sve više različitih slogova, npr. ba-ma-ta) i njegovo oglašavanje sve više liči na pravi govor (oponaša i intonaciju). U prvoj godini života se pored samoglasnika razvijaju i suglasnici P, B, M, N, J, T, D, G i V. Brbljanjem se zabavlja kada je samo, a upotrebljava ga i za komunikaciju. Odazvaće se ako ga pozovete po imenu, prestaće sa trenutnom aktivnošću i pogledaće vas. Već prepoznaje imena članova porodice (mama, tata). U osmom mesecu već razume značenje reči NE i značenje slogova PA-PA.

Strah od odvajanja od roditelja i strah pred nepoznatim osobama
Odojče se najbližima vidno razveseli, što pokazuje kako mimikom lica i osmehom, tako i glasom i pokretima. Obrnuto, pri odlasku roditelja pokazuje strah od odvajanja od njih (obično plačem). Taj strah je obično najjače razvijen između desetog meseca i druge godine života. Sada već pokazuje i strah pred nepoznatim osobama i ljudima koje retko viđa. Po mišljenju nekih stručnjaka, ovo se javlja kao posledica boljeg vida i memorije, jer bebe sada već pamte i prepoznaju poznato lice. Drugi smatraju da je strah od nepoznatih osoba urođen, i da predstavlja odbrambeni stav, jer dete povezuje nepoznato lice sa mogućom opasnošću. Što god da bilo, strah pred strancima je normalan proces  u detetovom razvoju.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img