cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Alergije na hranu
Pod pojmom alergije na hranu mislimo na sve alergijske reakcije koje uzrokuju alergeni u hrani. Najčešće namirnice koje uzrokuju alergiju kod dece su kravlje mleko, soja (deca koja su alergična na kravlje mleko često su alergična i na soju), jaja, kikiriki, orasi, lešnici, jagode, čokolada, ribe i ostali plodovi mora.

Alergija na hranu može da izazove reakciju organa za varenje (slabost, povraćanje, proliv), promene na koži (osip), a vrlo retko i poteškoće u disanju (curenje nosa, teško disanje). Retki ali mogući su i najteži oblici alergija koji se manifestuju anafilaktičkom reakcijom i mogu da budu opasni i po život.
Ako nove namirnice uvodite u odojčetovu ishranu u razmaku od tri dana, verovatno ćete brzo otkriti koje namirnice uzrokuju poteškoće kod vašeg deteta. Takve namirnice ćete ubuduće izbegavati i time sprečiti moguće probleme.

Alergija se češće pojavljuje kod dece čiji su roditelji alergičari. Dojena deca ređe obolevaju od alergija nego deca koja su hranjena mlečnim formulama. Za sprečavanje pojave alergija važno je da dohranu uvedete tek nakon napunjenog petog ili još bolje šestog meseca detetove starosti.
Deca često prerastu alergiju na hranu (oko treće godine), ali ponekad se kod njih kasnije razviju drugi oblici alergija na alergene u okolini (polen, grinje, dlake životinja...), koje se izražavaju kao problemi disajnih puteva.

Briga za nežnu dečiju kožu
Dečija koža je jako nežna i tanka i zato joj treba posebna nega. Bez obzira na godišnje doba treba da se pobrinete da koža vašeg odojčeta bude primereno zaštićena od sunca. Odgovarajuća krema vaše dete štiti od sunčanih zraka. Osim toga leti dete štiti od isušivanja, a zimi sprečava oštećenja kože koje se mogu pojaviti kao posledica hladnoće i vetra.

Da bi bila koža takva kakva treba, važna je i upotreba primerenih sapuna. Koristite blage sapune bez dodanih mirisa a nakon kupke ili tuširanja dete uvek namažite kremom.

Deca od 2 do 3 godine već mogu da koriste balzam za usne da im leti i zimi one ne bi ispucale. Kupite balzam za decu. »Šminkanje« će posebno obradovati devojčice. Balzam neka imaju uvek spremljen u džepiću. Tako će biti ponosni na svoju samostalnost i češće će ga stavljati na usne. Uvek proverite da je dobro zatvoren da se ne bi razlio po detetovom džepu ili ruksaku.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img