cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Bezbednost deteta
Kada je dete sposobno samostalno da istražuje svoju okolinu (pa makar to bilo i na sve četiri, uz pomoć hodalice ili samostalnim hodanjem), brzo može da upadne u probleme ili čak da ugrozi svoj život. Deca u razvijenim zemljama umiru pre svega zbog posledica povreda ili trovanja. Među uzrocima smrtnosti su na prvom mestu saobraćajne nesreće. Česti uzroci su i utapanje, gušenje, samopovređivanje, padovi, trovanje i udarci.

Smanjite mogućnost nezgode
Nezgode (pre svega saobraćajne nesreće) nisu samo vodeći uzrok smrtnosti, one su i najčešći uzrok trajnih povreda.
Mogućnost nesreće možete da smanjite ako sve opasne predmete maknete iz detetovog dosega, poštujete mere za siguran dom deteta pa ako detetu postupno objasnite šta je opasno i šta mora da izbjegava (oštre ili vruće predmete, stepenice, električne utičnice i električne aparate,...). Najsigurnija mera je stalan nadzor nad detetom.

Nikada sam u kadi
Većina dece obožava igru u vodi. Voda može brzo da postane za dete sudbonosna, zbog toga je važno da ga u vodi ili u blizini vode ni za tren ne ostavimo samog. Isto tako dete koje već zna da pliva do sedme godine starosti nikada ne ostavljajte samog jer dete još ne zna da proceni opasnost i često precenjuje svoje sposobnosti. Potrebno je da ga stalno budno nadzirete. Većina utapanja dogodi se u bližoj okolini doma (kada dete istražuje okolinu). Najugroženija su deca u drugoj godini starosti.

Za što primerenije reagovanje kada se dete povredi, naučite osnove nuđenja prve pomoći detetu. Uvek imajte kod kuće ili u autu zalihe pribora za prvu pomoć i kraj telefona imajte zapisane važne telefonske brojeve (hitna pomoć, detetov pedijatar, dečija bolnica, vatrogasci, policija).

Korišćenje hodalice
Ako vas mami upotreba hodalice još jednom razmislite. Lekari upotrebu hodalice ne savetuju jer se dete u hodalici odgurava prstima i posledično razvija nepravilan način hodanja. Osim toga ne nauči obrambene mehanizme kod padova pa kasnije ne zna da se dočeka na ruke i može da padne na nos.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img