cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Igrajmo se

calendar-img

Odojčetove igrice
Odojče rado oponaša ponašanje roditelja, imitiranjem uči i istovremeno na taj način pokušava da komunicira. Uživa u društvenim igrama kao što je npr. igra žmurke (ku-ku) i rado oponaša roditelje (oponaša kašljanje, pljeskanje...). Detetu možete da izmamite smeh nežnim golicanjem, duvanjem na stomačić, igrom »milila bubica« ili igrom žmurke »ku-ku«. Vaši roditelji (odojčetovi bake i dede) neka vam osveže pamćenje na igre koje ste se vi igrali. Sada možete da ih prenesete na sledeću generaciju. Verujte da ćete se brzo setiti igrica i pesmica za koje ste mislili da su već zaboravljene.

Dok se igrate budite nasmejani i dobro raspoloženi, pogotovo je to važno kada se igrate žmurke (ku-ku) jer dete vaše raspoloženje raspoznaje iz vaše mimike. Sada već razume da predmet postoji iako ga ne vidi. To mu omogućava da pronađe delimično ili potpuno pokrivenu igračku.

Namerno udara predmetom o predmet ili o tlo i trese ga, jer voli bučnu igru a istovremeno želi i da otkrije na koji način radi pojedina igračka. Obraća pažnju na sitne predmete i voli da ih skuplja s poda.

Odgovarajuće igračke
Na početku osvajanja prostora odgovarajuće su igračke koje može da gura pred sobom ili vuče za sobom (lopte, valjci, igračke sa točkovima...). uopšteno su mu najzanimljiviji predmeti koje otkrije pri istraživanju i puzanju pa zbog toga sklonite sve potencijalno opasne predmete.

Pokušajte da ga upoznate s knjigama, odaberite one s jasnim i šarenim slikama. Na slikama neka budu predmeti koje dete poznaje i zanimljivi su mu.

Primerena su i jednostavni muzički instrumenti npr. bubanj, ksilofon i različite zvečke. Zadnje možete izraditi i sami od čaša od jogurta koje napunite s rižom, kukuruzom ili kamenčićima... Pazite da se takve zvečke ne oštete jer zrna predstavljaju potencijalnu opasnost od gušenja.

Sve igračke moraju da budu sigurne bez sitnih komadića koje bi dete moglo da pokida ili pokupi (opasnost od gušenje i gutanja), bez oštrih rubova i izrađene od bezbednih materijala.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img