cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Sistematski pregled
S napunjenih devet meseci će vaše dete ponovo biti pozvano na sistematski pregled. Detetov odabrani pedijatar će dete pregledati, oceniti razvoj te vam prema potrebi savetovati i odgovoriti na vaša pitanja. Ovaj put dete neće biti vakcinisano (osim ako je iz nekog razloga prvu dozu vakcine primilo kasnije).

Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje fizičkog i duševnog zdravlja s ciljem ranog otkrivanja radi mogućnosti ranog lečenja i rehabilitacije. Isto tako je svrha otkrivanja nepovoljnih socijalnih učinaka i nezdravih životnih navika u porodici ili u okruženju u kojima dete živi. Pregledi u predškolskoj dobi su s napunjenih 1,3, 6, 9 i 12 meseci starosti kao i u 2. i 4. godini.

Pelenski osip
Pod pojmom Pelenski osip označavamo upalu kože na detetovoj guzi. Možda se je guza »upalila« jer je odojče bilo predugo u prljavoj peleni. Iz urina i stolice izlučuje se amonijak koji iritira kožu. Ponekad je osip posledica alergije na sredstva za pranje ili omekšivač. Drugi razlog su gljivice. U oba slučaja je koža crvena, s osipom i upaljena.

Lečenje: Detetu često menjajte pelenu i uvek mu guzu namažite zaštitnom kremom. Kada je moguće odojče ostavite bez pelene, da se »provetri«. Ako su uzrok upale gljivice (u tom slučaju obično se pojavi i soor u ustima), tada će lekar prepisati posebnu kremu protiv gljivica (antimikotik).

Akutna upala srednjeg uha
Upalu uha mogu uzrokovati virusi ili bakterije. Bol nastane kada se upali i otekne eustahijeva tuba (to je tuba koja spaja ždrelo sa srednjim uhom). Zbog toga u srednjem uhu počinje da se skuplja tečnost koja pritiska bubnu opnu. Ako je uzročnik bakterija, u srednjem uhu počinje da se skuplja i gnoj. Upala ušiju je kod odojčadi i manje dece često posledica prehlade, jer se sekret iz nosa skuplja u eustahijevoj tubi. Upalu prati visoka temperatura (nije nužno), dete se loše oseća i odbija hranu. Upala se obično smiri nakon nekoliko dana. Obavezno posetite lekara. Bakterijska upala uha leči se s antibiotikom.

ZUBI

Poseta zubaru

Između 6. i 12. meseca, odnosno kada detetu izraste prvi zub, možete da posete zubara koji će vas savetovati u vezi pravilne ishrane i higijene i upozoriti vas na moguće posebnosti kod vašeg deteta. Informišite se gde je u blizini adekvatno osposobljeni zubar pa zakažite pregled na kojem ćete se posavetovati sa njim.

Briga za mlečne zubiće
Iako će nakon nekoliko godina mlečni zubi ispasti, to ne znači da ne trebamo da ih negujemo. Do 3. godine prva briga namenjena je pravilnoj ishrani. Uz ravnomernu i zdravu ishranu obroci treba da budu redovni bez međuobroka ili slatkih napitaka. Za gašenje žeđi između obroka detetu možemo da ponudimo voće ili nezašećerena pića: običnu vodu ili čaj. Oprez: voda s ukusom koju kupujete u prodavnici nije više samo voda nego slatki napitak. Instant čajevi u granulama koje kod kuće mešate s vodom imaju takođe dodati šećer.
Ako dete koristi flašicu i konstantno pomalo pije iz nje, napunite je vodom a ne sa sokom ili mlekom pa pokušajte da ga odviknete od ove navike. Najštetnije je ako dete zaspi s flašicom u ustima. Osim toga što se može zagrcnuti , slatka tečnost polako curi iz dude, zadržava se u detetovim ustima, razgrađuje u kiselinu i uzrokuje »karijes flašice« odnosno karijes ranijeg detinjstva.

Higijena usne duplje
Uz primerenu i zdravu hranu, higijena usne duplje do 3. godine starosti je namenjena uvođenju i upoznavanju deteta s njome da bi ona kasnije mogla da postane deo svakodnevnog ritma.

Zube počinjemo da čistimo odmah nakon izbijanja. Na početku možemo da upotrebimo mekanu krpu ili gazu koju umočimo u vodu i ovijemo oko prsta ili možemo da koristimo gumeni naprstak. Kasnije počinjemo da koristimo odgovarajuću zubnu četkicu. U svakom slučaju je zubna četka nezamenljiva čim detetu izrastu prvi kutnjaci. Pri izboru zubne četke poštujte uputstva proizvođača ili se savetujte sa stomatologom.
Zubiće nemojte prati silom jer bi dete moglo da razvije otpor. Pranje neka protiče u igri. Dete neka prvo samo pokuša a roditelji neka dovrše. Zubne paste nije potrebno koristiti dok dete ne nauči da ispljune pljuvačku. Deca to nauče obično do treće godine starosti. Uz pravilnu ishranu dovoljni su četkica i voda. Ako pastu za zube želite da koristite i ranije, nabavite pastu bez fluora. I kasnije koristite paste primerene deci jer paste za odrasle sadrže previše fluora koji može naštetiti deci. Tek nakon napunjene 11. godine deca smeju da koriste pastu za odrasle.

Ako još dojite nemojte da prestajete zbog nicanja zuba. Ako vas dete ugrize, trebate da znate da to nije uradilo namerno. Dojenje prekinite i recite odlučno NE. Odojče će iz tona glasa shvatiti da to što je uradilo nije dobro.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img