cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: U vrtić ili kod bake?

calendar-img

Povratak na posao
Kada dete napuni godinu dana, većina roditelja se vraća na posao. Svaki oblik čuvanja deteta ima svoje prednosti i mane. Sva deca prihvataju promene ako imaju dovoljno vremena da se prilagode. Na početku mogu da se pojave teškoće na koje morate da budete unapred pripremljeni. Dužina prilagođavanja pre svega zavisi od samog deteta. Uspešnom procesu prilagođavanja mogu da pomognu organizovani roditelji, dadilja ili vaspitačica u vrtiću. Osobu koja će da pazi na njega dete mora da upozna u vašem društvu. Ako je ta osoba u novoj okolini npr. u vrtiću, prilagođavanje će biti duže. Pri odabiru čuvanja treba da razmišljate dugoročno, jer menjanje dadilja ili vrtića može da zbuni dete.

Čuvanje kod bake, deke ili drugih članova porodice
Bake i deke su prvi logični izbor mlade porodice u periodu kada jednogodišnjak mora da počne deo dana da proživljava bez roditelja. Da bi čuvanje kod njih proteklo bez većih problema, treba postaviti jasna pravila još na početku. Naime, sa članovima šire porodice ne možete da imate isti odnos kao sa dadiljama. Na početku se dogovorite kakvo vaspitanje želite za svoje dete, i dokle dosežu “ovlašćenja” bake i deke. Ako to ne uradite, može da se desi da dođe do neusklađenosti u vaspitanju, da se pojavi napetost među odraslima, i da dete bude zbunjeno. Pozitivna strana ovakvog čuvanja je veća pažnja na sve promene kod deteta. Isto tako, baka i deka mogu da mu budu odlični učitelji. Na žalost, kod ovog načina čuvanja dete većinu vremena provede u društvu starijih osoba, a ne među svojim vršnjacima. Zbog toga može da se desi da teže nauči da učestvuje u grupi ili društvenoj igri, a može doći i do empatije.

Dete u vrtiću
Mnogi roditelji brinu se kako će njihovo dete da se privikne na proživljavanje prepodneva u vrtiću. Treba da znate da detetu treba postupno prilagođavanje.  Dete se u nepoznatoj okolini oseća sigurno jedino ako su mu roditelji blizu. Dete mlađe od tri godine svet doživljava kroz druge osobe, i zbog toga je jako važno kakav odnos imaju najbliži prema čuvanju. Polazak u vrtić možete da mu olakšate omiljenom igračkom ili dudom tj. predmetom koji će ga utešiti dok vas nema. Za uspešnije prilagođavanje na vrtić  pre prve posete razgovarajte sa detetom o igračkama i životu u vrtiću. Objasnite mu da mora u vrtić jer vi morate da idete na posao. Obavezno mu recite da ćete uvek doći po njega. Pre svega mu govorite istinu i ne obećavajte da ćete doći rano po njega, ako to nije tačno. Uvek se od njega lepo, ali brzo pozdravite, i recite mu da ga volite. Dete će to razumeti na svoj način, bez obzira na uzrast. Naravno, pri vašem odlasku plač je nešto sasvim normalno. Verujte, vaspitačice će ga utešiti i lepo će o njemu brinuti. Nekoj deci treba samo nekoliko dana, dok drugoj treba više nedelja ili meseci, da se naviknu na vrtić. Najverovatnije ćete vi više plakati nego mališan.

Nakon nekog vremena, primetićete da vaše detence oponaša ponašanje vršnjaka i napreduje u razvoju. Dete će naučiti da učestvuje u grupi i zajedničkoj igri, naučiće se na samostalnost i empatiju. Deca u vrtiću imaju ustaljen red spavanja i obroka. Osposobljeno osoblje brine da se dete prijatno oseća. Deca imaju puno igračaka i pomagala za učenje, mnogo više nego kod kuće. Slaba strana vrtića su naravno bolesti, na koje su deca osetljiva pre svega zimi.

Dadilja
I kada se deca povere dadilji na čuvanje, to ima prednosti i mane. Po pravilu, ova vrsta čuvanja je vrlo skupa, i  porodica sa više dece teško će moći da je priušti. Glavna prednost ovakvog čuvanja pokazuje se kada se dete razboli. Ako je ono jedino dete koje dadilja čuva, ona može da nastavi sa čuvanjem i kada je ono bolesno. Osim, naravno, ako je detetu neophodna majčina blizina.

U svakom slučaju, dete mora dobro da upozna osobu koja će ga čuvati. Trebaće mu vremena da je zavoli i da oseti da mu ta osoba uzvraća ljubav. Važno je da vi kao roditelj taj odnos primite sa veseljem, a ne sa ljubomorom. Dete razume mnogo više nego što mislite. Jasno i potpuno iskreno mu objasnite šta se događa. Na vaš odlazak na posao gledajte sa pozitivne strane. Dete će biti sa novim ljudima, tako će naučiti nove igre i pesmice, i upoznaće nove ljude i njihove navike. Zato je u ovom razdoblju suvišan vaš osećaj krivice. Ako ste opušteni i uvereni da ste uradili pravu stvar i da je to u redu, i vaše dete će lakše prihvatiti svaki način života, iako je on daleko od idealnog. Imajte na umu da većina dece nije oduševljena rastankom od roditelja, ali pre ili kasnije svi se na to naviknu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img