cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Zdravlje i nega

calendar-img

Sistematski pregled
Kada vaše dete napuni 12 meseci zakažite mu sistematski pregled u savetovalištu. Srešćete detetovog odabranog lekara koji će dete pregledati, oceniti njegov razvoj i savetovati vas prema potrebi ili odgovoriti na vaša pitanja. Na kraju pregleda dete će primiti prvu dozu vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

Svrha sistematskih pregleda je praćenje rasta i razvoja, utvrđivanje fizičkog i duševnog zdravlja s ciljem ranog otkrivanja bolesti i smetnji radi mogućnosti ranog liječenja i rehabilitacije. Isto tako je svrha otkrivanja nepovoljnih socijalnih činioca i nezdravih životnih navika u porodici ili u okruženju u kojima dete živi. Pregledi u predškolskom dobu su s napunjenih 1,3, 6, 9 i 12 meseci starosti kao i u 2. i 4. godini.

Preventivni pregled

Pre polaska deteta u vrtić tj jaslice potreban je preventivni pregled kod detetovog lekara. Roditelji sami zakazuju pregled. Lekar pregleda detetovu zdravstvenu dokumentaciju, razgovara s roditeljima, dete klinički pregleda pa u slučaju poteškoća uradi krvnu sliku, pregled urina ili stolice. Lekar će vas savetovati kako da prebrodite teškoće pri privikavanju na vrtić i odvajanju od roditelja i proveriće detetov karton vakcinacije. Ako dete ide u vrtić pre napunjene prve godine starosti pa još nije primilo prve doze vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, primiće je sada.

Kod dece sa zdravstvenim poteškoćama pedijatar ispiše potvrdu i posebna uputstva za brigu o detetu u vrtiću, npr. rano snižavanje telesne temperature kod dece s konvulzijama, moguću dijetalnu ishranu, izbegavanje alergena i slično. Bez potvrde dete ne može biti primljeno u vrtić.

Briga za zube
Potrebno je da se brinemo se za mlečne zube da ostanu zdravi odnosno ako se pokvare da ih popravimo. Samo tako možemo očekivati da će da budu zdravi i stalni zubi. Oko 1. rođendana kada detetu izrastu i prvi kutnjaci, zubna četkica postaje nezamenljiva. Zubnu pastu nije potrebno koristiti dok dete ne nauči da ispljune pljuvačku. Tu veštinu deca usvoje negde do 3. godine starosti.

Dojenje i zubi
Kada detetu počinju da niču zubi to ne znači da trebate da prestanete sa dojenjem. Ali istina je da za zdrav i skladan razvoj usne šupljine dojenje nakon prve godine starosti nije više potrebno. Prečesto dojenje, pogotovo noću, može čak da pokvari tvrdo zubno tkivo. Iz mlečnog šećera bakterije prave kiseline koje iz noći u noć napadaju zube. Mogućnost ranih oštećenja zuba nije dovoljan razlog za prestanak dojenja. Mama neka sama odluči koliko vremena želi da doji. Ako odluči da doji duže od jedne godine neka obrati pažnju na moguće bele kredne ili žuto-smeđe mrlje na gornjim sekutićima koji mogu biti prvi znak oštećenja zuba. Ako sa detetom poseti zubara i kaže mu da bi želela duže da doji, zubar će verovatno detetu češće zakazivati preglede. Tako će ranije moći da popravi moguća oštećenja.

Upala očne spojnice ili konjunktivitis

To je jako zarazna i među decom vrlo raširena bolest. Oko je crveno i bolno, kapci su natekli. Dete ima osećaj stranog predmeta u oku. Vid nije oštećen, ali dete iritira svetlo. Bakterijski konjunktivitis koji je jako zarazan (obolelo dete treba da ima svoj peškir), propraćen je s žuto-zelenim iscetkom iz oka. Ponekad je tako jak da dete ujutro ne može da otvori oko. Lečenje: Doktor prepisuje antibiotsku mast i kapi. Obolelo oko nežno čistimo vatom umočenom u prokuvanu i ohlađenu vodu (može i fiziološkim rastvorom). Za svako oko koristimo poseban komadić vate i nežno čistimo od unutrašnjeg dela prema van. Pritom ne smemo da zaboravimo na higijenu ruku koje treba da operemo pre i nakon čišćenja očiju.

Kako stavljamo kapi u oči?

Donji kapak nežno povučemo prema dole i ukapamo kapi u ugao između oka i kapka. Pritom ne smemo da dodirnemo oko. Koristimo jedino kapi koje nam prepiše lekar.

Akutna upala srednjeg uha

Upalu uha mogu prouzrokovati virusi ili bakterije. Bol nastane kada se upali i otekne eustahijeva tuba (to je tuba koja spaja ždrelo sa srednjim uhom). Zbog toga se u srednjem uhu počinje skupljati tečnost koja pritiska bubnu opnu. Ako je uzročnik bakterija, u srednjem uhu počinje da se skuplja i gnoj. Upala ušiju je kod odojčadi i manje djece često posledica prehlade, jer se sekret iz nosa skuplja u eustahijevoj tubi. Upalu prati visoka temperatura (nije nužno), dete se loše oseća i odbija hranu. Upala se obično smiri nakon nekoliko dana. Obavezno posetite lekara.

Lečenje: Detetu u nos stavljamo kapi koje smanjuju otečenost sluznice te paracetamol za olakšanje bolova i snižavanje telesne temperature. Bolove olakša i zagrevanje uha vunenom maramom ili trakom. Dobro je ako detetu redovno čistimo nos fiziološkim rastvorom. Ako je upala bakterijska, za lečenje su nužni antibiotici.

Nežna dečija koža

Zbog nerazvijenosti potkožnog masnog tkiva osetljiva dečija koža ne može da se zaštiti sama. Detetovo lice, ruke i uši potrebno je zimi zaštititi masnom kremom koja ne sadrži vodu (jer voda provodi hladnoću i još više iritira kožu). Na snegu kožu dodatno zaštitite kremom sa zaštitom od sunca, jer se sunčevi zraci odbijaju na snegu i mogu uzrokovati opekotine. Ne treba upozoravati da je takva zaštitna krema potrebna i leti, ali moramo da vas upozorimo na prozračnu i laganu odeću koja treba da pokriva što veći deo kože, kao i kvalitetne sunčane naočare i šešir sa širokim obodom za potpunu zaštitu lica, ušiju i vrata.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img