cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Razvoj deteta: Dobro je znati

calendar-img

Razmaženost
Da li vam je već neko rekao da je vaše dete razmaženo? Nemojte brinuti da je vaše dete u tom razdoblju već razmaženo. Razmaženost se javlja tek nakon druge godine kada je dete dovoljno razvijeno da je sposobno da razume da ima svoja prava pa je sposobno da ih brani pred drugima. Ali vaše dete je sada u razdoblju kada možete da sprečite da ono postane razmaženo.

Možda razmišljate »koga ću razmaziti ako ne svoje dete«. Naravno, ali sve u granicama normale. Razmaženo dete postane razmaženi odrasli koji će biti velik egoista koji će brinuti jedino za vlastito zadovoljstvo bez pravilnog odnosa prema stvarima ili ljudima. U životu je razmaženima često teže kada naiđu na barijere pri zadovoljavanju svojih potreba.

Razmaženost počinje s previše dopustljivim roditeljima koji ne ustraju u svojim zabranama, a deca ih ne poštuju. Budite dosledni i jasni. Od svojih pravila ne odstupajte, ali svejedno budite otvoreni za detetove argumente pa svoju odluku, ako shvatite da nije pravilna, promenite. Govorite odlučno (nikada nemojte biti nasilni), ali svejedno budite opušteni, veseli, ljubazni i dete poštujte kao sebi ravnopravno. Mališani još nisu sposobni da razumeju duge moralne propovedi, brzo im postane dosadno i ne mogu da se koncentrišu. Objašnjenja neka budu kratka, jasna i primerena detetovom dobu.

arrow-img

1-4 NEDELJE

1 MESEC

2 MESECA

arrow-img

1 do 4 nedelje

Dobro nam došlo drago novorođenče!

news-img

Novorođenče se prilagođava na život izvan materice, i u tom periodu je veoma osetljivo i potpuno zavisi od brige i nege roditelja. Prvi mesec je period upoznavanja i prilagođavanja porodice na novog člana. To je veoma lep i emotivan, ali uz to i veoma naporan period.
 
Prvu godinu, od rođenja pa do napunjene prve godine života, zovemo razdoblje BEBE. Prve četiri nedelje života dodatno definišemo i zovemo period NOVOROĐENČETA. Jedno malo novorođenče upravo držite u naručju!

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img