cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 10. nedelji

calendar-img

Nekim trudnicama se čini da im je već čitavu večnost muka. Samo bez panike! Još malo pa će telo navići na kolebanje hormona i osećati ćete se bolje. I umor i glavobolje će vremenom (nadajmo se što pre) nestati. Ako je mučnina tako snažna da u sebi ne možete zadržati ni hranu ni tečnost, idite kod lekara. Možda će vam propisati nekoliko dana odmora, a ako uvidi da ste jako dehidrirani, možda će vas čak uputiti u bolnicu. U retkim slučajevima će vam prepisati lekove ili čepiće protiv povraćanja, ali svi radije izbegavaju uzimanje lekova koji nisu neophodni za trudnicu.

Donji deo stomačića sada se već verovatno izbočio i oštro oko već može zaključiti šta se dešava. Za stomačić je doduše u manjoj mjeri »kriva« rastuća materica, izrastao je više zbog naduvanih creva! Ako još niste stigli reći porodici i prijateljima da ćete uskoro postati mama, sada je krajnje vreme da razmislite kako ćete to uraditi. Možda vam na pamet dođe kakva kreativna ideja!

Struk napušta vaše telo! Ni u kom slučaju nemojte nositi neudobnu odeću! Kupite udobnu, ali ipak lepu garderobu po svom ukusu. Na sreću su vremena džakova za krompir koji su se prodavali umesto trudničke odeće već davna prošlost. Ako slučajno u prodavnicama ne nađete pravu garderobu za sebe, tu su još uvijek krojačice. Ukoliko se obučete po svom ukusu, odmah ćete se i osećati bolje!


DA LI STE ZNALI?

Količina krvi se u telu trudnice povećava za čak 40 do 50 %. Zato kod nekih trudnica na koži iskoče žile, ponajpre one na grudima, nogama i stomaku. Budućim majkama koje u porodici imaju pojavljivanja proširenih vena preporučujemo da budu pažljivije kod soljenja hrane, te da se isto tako klone dužeg stajanja na nogama. Pri tome ne zaboravite na fizičku aktivnost. Ona naime podstiče krvotok, a venski zalisci aktivno brinu o tome da se vene ne prepune, posebno one na nogama. Proširene vene se pojavljuju jer težina materice pritišće vene u karličnoj šupljini. Taj pritisak uzrokuje veći pritisak u venama na nogama.

Jedan od glavnih strahova trudnice je prekomerno dobivanje na težini. Zato je i tokom redovnih ginekoloških pregleda najteže stati na vagu koja nemilosrdno pokazuje sve vaše grehe. Umesto toga, radije razmišljajte ovako: vaga pokazuje rast novog bića! Dozvoljena količina dobivenih kilograma u trudnoći naravno zavisi od težine pre trudnoće. No, ne savetujemo vam da se previše udubljujete u tabele koje prikazuju dozvoljeno dobivanje kilograma. Važnije je da pazite na zdravu ishranu. Uravnotežena ishrana i redovni obroci su naime ključ do zdravog razvoja deteta. Zato ovde nije suvišno ponovno upozorenje: bez dijeta u trudnoći!

Po nekim preporukama trudnice koje su pre trudnoće bile veoma vitke, do porođaja bi trebale dobiti od 13 do 15 kilograma, one koje su pre trudnoće imale umerenu težinu od 11 do 14 kilograma, dok je gojaznim odnosno, lepše rečeno, malo jačim mamama dozvoljeno da u devet meseci iščekivanja dobiju od 7 do 11 kilograma. Ali, kao što je već rečeno, bitna je uravnotežena ishrana, a ne toliko dobiveni kilogrami!

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img