cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 11. nedelji

calendar-img

Ako zdravo jedete i izbegavate prekomerne nezdrave dodatke ishrani, ne opterećujte se brojkom koju vam pokaže vaga. Kad smo već kod proseka: prosečna trudnica u prvom tromesečju svaki mesec dobije od 0,5 – 1 kilogram.

I za kraj još jedan savet: nikada ne slušajte priče kojima će vas pokušati uveriti da trudnica mora jesti za dvoje! Istina je da buduće mame trebaju nešto više kilokalorija, ali samo 300 do 500 dnevno! A to nije toliko mnogo koliko se čini. Energetsku vrednost pojedinačne namirnice možete izračunati sami. Materica je sada veličine manjeg grejpfruta. Većina budućih majki se oseća bolje, mučnine se pojavljuju sve ređe i ređe, a i umor polako nestaje. Na žalost to ne važi za sve trudnice, kod nekih je mučnina stalni pratioc trudnoće.

Između 11. i 14. nedelje trudnoće možete se odlučiti za ultrazvučni probirni test za otkrivanje nepravilnog hromozomskog razvoja ploda sa merenjem nuhalnog nabora. To je osnovni, svetski priznat i dokazan pregled za otkrivanje trisomije 21, 18 i 13 te većih razvojnih nepravilnosti. Ginekolog koji mora za obavljanje tog pregleda imati posebnu stranu licencu, pomoću ultrazvučnog pregleda utvrđuje da li postoji uvećan rizik da se rodi dete sa hromozomskim poremećajem. Veoma precizno izmeri nuhalni nabor – debljinu sloja tečnosti između kože i potkožne fascije u predelu vrata i leđa embriona. Posebnu pažnju posvećuje licu i nosnoj kosti: ako se ona u ovoj nedelji trudnoće vidi, to je jako dobar znak da je hromozomski razvoj ploda normalan. Zatim se pregleda i telo ploda deo po deo i otkrivaju različite nepravilnosti u razvoju. Tada se konačno potvrđuje ili ponovo određuje predviđeni datum porođaja i trajanje trudnoće.

Nuhalna translucencija (nabor) je povećan kod 80 % plodova sa Daunovim sindromom odnosno trisomijom 21.

Rezultat nalaza izražen je u odnosu 1 : X i ukoliko rizik da se rodi dete sa hromozomskim poremećajem iznosi 1 : 300 ili više, budućoj mami preporučuje se savetovanje s odabranim ginekologom o daljnjim dijagnostičkim procedurama. 
Zdravstveno osiguranje ove pretrage nažalost ne uvrštava u pretrage koje pokriva osnovno zdravstveno osiguranje. Trudnice mlađe od 35 godina pregled će morati platiti same. Između 35. i 37. godine je pregled koji se sastoji od uzimanja majčine krvi za dvostruki hormonski test koji se izvodi u kombinaciji sa nuhalnom translucencijom (naborom) za pouzdanije nalaze uključen u program perinatalne zaštite pa je zato besplatan, a od 37. godine nadalje trudnica zbog većeg rizika od hromozomskog poremećaja ploda može da se odluči za neki sledeći probirni test ili neku od invazivnijih pretraga: biopsije horionskih resica ili amniocenteze. Ova dva testa imaju stopostotnu pouzdanost, dakle sa sigurnošću potvrđuju hromozome odnosno nepravilnosti ploda, ali povećavaju rizik abortusa. Biopsija delića posteljice odnosno horionskih resica provodi se u 13. nedelji, a amniocenteza (uzimanje tečnosti koja okružuje plod tankom iglom kroz stomak trudnice) u 16. nedelji. Konačan nalaz sledi za 2,5 nedelje. O pretrazi možete proćaskati na forumu.

SAVET: Buduće mame upijaju informacije o trudnoći, čitaju knjige, revije, pretražuju po internetu. Može se reći da su ponekad i previše informisane i lako ih se da zavesti. Zbog silne želje da upoznaju trudnoću žele znati sve i još mnogo više zbog čega se opterećuju stvarima koje uopšte nisu tako bitne. Naš savet je dakle taj, da zadržite kritičan odnos prema informacijama koje pronađete i budite svesne da forumi na internetu na kojima se susreću buduće mame ne mogu zameniti stručan savet. Učestvovanje na forumima je veoma prijatan i brz posao, dok ne shvatite da ćaskate sa mamama, a ne ginekolozima i drugim stručnjacima. Možda je baš sad pravi trenutak da skočite na forum.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img