cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 12. nedelji

calendar-img

Prvo tromesečje će uskoro završiti, a time i najkritičniji deo razvoja ploda. Opšte osećanje bi se moralo polako popraviti, ali je istina da vas i dalje mogu mučiti glavobolje. Ovaj put zbog povećane količine krvi u telu. Ako glavobolje postanu nesnosne, ne odgađajte i potražite savet lekara. Neke trudnice su pune energije i kreativnih ideja o izgledu dečje sobice, kakva će kolica izabrati i kakav stil oblačenja za svoje dojenče …  Druge opet sa dozom straha gledaju na budućnost. Samo bez brige, imate još mnogo vremena da se upoznate s bićem koje raste pod vašim srcem!

Stomačić se polako ali sigurno zaobljuje, još malo i moći ćete ga pokazati čitavom svetu!

I još jedna dobra vest – opasnost od spontanog abortusa svaki je dan manja. Iako smo čvrsto uvereni da će se sve završiti onako kako bi trebalo, svejedno vas upozoravamo da postoji i forum gde svoja iskustva dele mame kojima trudnoća nije bila suđena. Ponekad je bolje da se trudnica kloni takvih informacija, jer na forumima sudbinu najčešće dele baš one mame kojima se desilo nešto strašno. Psihička smirenost buduće mame je veoma bitna, i preopterećivanje nesretnim pričama često nije na mestu. Ako vas je pre bilo strah podeliti veselu vest zbog pretećeg abortusa, sada već možete podeliti svoje veselje s ljudima oko sebe!

U ovom periodu materica će se još malo podići, i dalje će rasti da bi fetusu omogućila prostor za pomicanje. Materica sada više neće tako pritiskati na bešiku, što znači da wc više neće biti tako često na rasporedu. Uživajte dok traje jer će se u zadnjem tromesečju ponoviti priča od početka trudnoće. Tada će velika materica ponajpre zbog težine ploda opet pritiskati na bešiku.

Ultrazvučnim probirnim testom koji se zove nuhalni nabor, o kojem smo već pisali u 11. nedelji, se utvrđuje rizik od Daunovog sindroma odnosno trisomije 21. hromozoma ploda. To je najčešća hromozomska nepravilnost živorođenog deteta. Do promene većinom dolazi slučajno, u trenutku sazrevanja polne ćelije jednog od roditelja, većinom majke. Rizik od nepravilnosti raste sa godinama žene, zato se (posebno nakon 35. godine života majke) verovatnoća ove hromozomske nepravilnosti povećava. Stručnjaci pregled savetuju svim trudnicama, a ne samo starijima, jer se 2/3 djece sa Daunovim sindromom rodi mlađim majkama! Uz to moći ćete dobro pogledati bebicu koji se razvija u vašem telu i možda će vam iskusan ginekolog, koji za taj pregled mora imati posebnu licencu, otkriti pol deteta.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img