cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 12. nedelji

calendar-img

Posteljica je počela obavljati svoj zadatak i plod opskrbljuje kiseonikom i hranom te sastojcima koji su potrebni za njegov razvoj i rast.

Mozak će se u nastavku trudnoće još razvijati, a već sada se može videti prvobitna struktura koja će ostati takva i nakon rođenja. Formirani su praktički svi organi ploda koji će naravno i dalje rasti i razvijati se sve do porođaja.

U ovoj fazi se već počinje izlučivati žuč, a bubrezi počinju proizvoditi urin. Plod je već sposoban za pomeranje, refleksne pokrete, a pored toga počinje funkcionisati i peristaltika (aktivno pomeranje creva koja vare hranu da bi ona mogla putovati od početka do kraja). Sve to je priprema ploda na život van materice. Plodu već rastu nokti, a sada mu počinje rasti i kosa. Plod je velik od 5 do 6 centimetara, a težak oko 14 grama. Malo srce kuca sa 160 otkucaja u minuti.


DA LI STE ZNALI?

Plod već pije plodovu vodu i luči je nazad u svoju okolinu. Budući da je plodova voda sterilna, dakle bez bakterija, nema opasnosti da će mu se nešto desiti. Priroda se pobrinula da stvari teku tačno onako kako bi morale. Plodova voda je neverovatna tečnost. Ima naime sposobnost potpunog obnavljanja u samo tri sata. I još ovo, stručnjaci znaju da je delimično sastavljena od fetusova urina, a glavni sastojci su još uvek tajna.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img