cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 13. nedelji

calendar-img

Uopšte ne možete verovati kako je brzo prošlo prvo tromesečje, zar ne? Najkritičniji period je za vama pa možete odahnuti i veselo zakoračati u drugi deo trudnoće. Drugo tromesečje je period procvata trudnice. Sada je trudnoća već čvrsto usidrena u vašoj svesti, a na novi život svaki dan sve više upozorava i stomačić koji je sve veći i okrugliji. To je i period u kojem prštite od energije. Iskoristite je! Za šetnju po prirodi, kupovinu sa drugaricama te listanje magazina i knjiga o trudnoći. Ipak pažnja, kada vam telo govori da treba odmor, poslušajte ga. Obzirom na to kako se dete brzo razvija, stvarno mu treba!

Budući da se materica neumorno širi i raste, možete u donjem delu stomaka osetiti manju bol. Bez panike, radi se o istezanju vezivnih tkiva koja drže matericu. Te bolove trudnica može osećati do kraja trudnoće, jer će velika i teška materica svaki dan nositi teži teret. Zato vam opet savetujemo da ne zaboravite na fizičku aktivnost. Ako vam prija vežbanje u grupi, pridružite se nekoj od organizovanih vežbi za trudnice. U suprotnom će biti dovoljne i duge šetnje po prirodi.

Čeka vas novi ginekološki pregled. Većina trudnica se raduje pregledima, jer na njima većinom dobiju potvrdu da je sa trudnoćom sve u najboljem redu, a mogu čuti i otkucaje plodova srca. Ginekološki pregledi tokom trudnoće sastoje se od obaveznog merenja krvnog pritiska i vaganja, povremenog pregleda krvi, praćenja rasta materice i slušanja otkucaja plodova srca.

Ako vas još nešto interesuje, pitajte! Možda ne bi bilo loše da pitanja zapišete da štogod slučajno ne zaboravite, jer kod ginekologa trudnica obično zaboravi pitati sve što je zbunjuje kod kuće.
Trudnoća će proći brže nego što mislite, zato možda ne bi bilo loše da vi i budući tata već sada razmislite o zadnjem odmoru udvoje (plus »slepi putnik«, naravno). Ako planirate odmor u zadnja dva meseca trudnoće, ne izaberite neko jako udaljeno mesto. U slučaju da trebate hitno otići lekaru, blizina će vam jako dobro doći.


DA LI STE ZNALI?

Dobivena težina se u trudnoći može otprilike podeliti ovako:
• plod – prosečno 3 do 3,2 kg
• materica – oko 1 kg
• plodova voda – oko 0,5 kg
• grudi – oko 1 kg
• krv i ostale tečnosti – oko 3,5 kg
• masnoće – oko 3 kg
UKUPNO oko 12,5 kg

Pokušajte se držati principa da je dobivanje težine do 12 kg idealno i ne budite ljuti ako vas ginekolog ukori u slučaju da dobijete više kilograma. Svaki kilogram masnoće ostaje na vašem telu zato je već sada poželjna disciplina.
 
Stomačić se polako zaokružuje što znači da se koža već počela rastezati. Dakle, krajnje je vreme za kupovinu hidratantnih krema koje će sprečiti pucanje kože koje ima za posledicu strije. U trgovinama ćete pronaći niz krema protiv strija, a možete odlučiti i za korišćenje maslinovog ili bademovog ulja, dok se neke majke zaklinju na mazanje običnim mlekom za telo. Ali ne zaboravite, nije dovoljno mazati samo stomačić, jer se rasteže i koža na grudima, nogama, kukovima … Dodajmo još jedan mali trik: svakodnevno mazanje može postati prilično dosadan posao zato neke buduće mame kupuju različite kremice i na taj način osveže svakodnevnu obavezu.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img