cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 14. nedelji

calendar-img

Trudnoća napreduje neverovatnom brzinom! Materica raste i sada je velika kao grejpfrut. A kad smo već kod grejpfruta, jeste li danas već pojele vitaminsku užinu? Ne zaboravite da je zdrava ishrana još uvek na prvom mestu!

Hormoni se smiruju i rezultat je bolji izgled kože i pre svega nestajanje mučnine. Juhu! I odlasci na wc su još uvek u granicama normale, a umor koji je mučio neke buduće mame takođe je čudesno nestao. Na žalost creva su još uvek puna, zato je varenje prilično usporeno. Ne zaboravite na čašu Donata svako jutro i na ishranu koja sadrži mnogo vlakana. Stop belom hlebu, krofnama i slatkim torticama koje dodatno otežavaju probavu trudnice. Vlaknima možete najbolje poboljšati varenje.

U ovom periodu se kod nekih trudnica javlja takozvana linea negra, tamna vertikalna linija koja se proteže od vrha stomaka do stidne kosti. Ona nastaje zbog povećanog delovanja estrogena na melanocite, ćelije koje proizvode kožni pigment - melanin. Tamna linija posle porođaja nestaje. Neke trudnice primećuju i da žile na grudima postaju sve izraženije i da bradavice tamne. Sve to spada u pripremu grudi na dojenje.

Za pripremanje mleka će se pobrinuti estrogen, progesteron, oksitocin i prolaktin. Dojke se uvećavaju i zbog razvoja novih mlečnih puteva (zbog kojih se mogu pojaviti plave vene), a osim toga u njih dotiče više krvi. Nekim budućim mamama iz bradavica već curi bistra tečnost. To je kolostrum, prvi oblik mleka i dodatni pokazatelj da se grudi pripremaju na hranjenje novorođenčeta.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img