cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 16. nedelji

calendar-img

Nešto vas golica u stomačiću, osećate leptiriće? Da li ste možda pomislili da je nežno golicanje u stomaku zapravo prvi pokreti vašeg mališana? Neke trudnice, ponajpre one koje nisu prvi put trudne, mogu već sada osetiti pokrete ploda, a većina ih oseti tek između 18. i 20. nedelje trudnoće. Kakav je to neverovatan osećaj! A da vas ne uplašimo reći ćemo, posebno prvorotkinjama, da većina majki prve pokrete oseti oko 20. nedelje trudnoće, a sasvim je normalno i ako se to desi tek kasnije, nakon 22. nedelje trudnoće. To važi ponajpre za one mame koje imaju u rezervi višak kilograma. Stoga budite mirni i to zato što ćete prvi nežni pokret sigurno osetiti u stanju mirovanja. Oboružajte se velikom količinom strpljenja! Verujte nam! Vredi!

Da li se sećate kad smo pisali o punom nosu?  U ovom periodu je za njega »kriva« trudnoća. Bol i osećaj zatezanja u donjem delu stomaka možete pripisati rastućoj materici.

Ove nedelje je obično na redu novi ginekološki pregled. To bi trebao biti drugi ili treći pregled. U pravilu se ginekološki pregledi odvijaju u razmaku od 4 do 5 nedelja, u početnom periodu to može biti i duže, a prema kraju češće, dok se u zadnjem mesecu odvijaju jednom nedeljno. Ginekolog ili medicinska sestra proveravaju krvni pritisak, telesnu težinu, slušaju otkucaje srca fetusa i opisuju stanje buduće mame. Ultrazvučne pretrage na ovom pregledu nema.

U 16. nedelji trudnoće se kod budućih mama kod kojih postoji sumnja na moguće hromozomske nepravilnosti ploda ili retke genetske bolesti i defekte ploda može obaviti pretraga koja se zove amniocenteza. To je invazivna metoda, dakle nije probirni test, a njen rezultat je stopostotno tačan. Majkama kod kojih se osim starosne dobi od 37 godina ne utvrdi neka druga posebnost, svejedno preporučujemo amniocentezu koja je za njih besplatna. Podsetite se da se rizik od Daunovog sindroma od 35. godine nadalje znatno povećava. Amniocentezu je moguće uraditi i na želju trudnice kada joj nije dovoljan nalaz probirnog testa, iako je zahvat skup.

Amniocenteza je pretraga kod koje se kroz stomak trudnice tankom iglom uzima uzorak plodove vode. Uvek je provodi iskusan lekar sa nadzorom ultrazvučne sonde tako da se izbegne plod. Oštećenja su dakle skoro nemoguća. Pretraga ne boli, zato je strah suvišan, iako je 3 dana nakon zahvata preporučljivo odmaranje, jer su u tom periodu moguće komplikacije. Najčešća komplikacija pretrage je pobačaj, iako do njega dolazi veoma retko, u oko jedan odsto slučajeva. Plodova voda se pregleda po posebnoj proceduri; iz odumrlih plodovih ćelija kože koje su plivale u plodovoj vodi pod posebnim uslovima se kreiraju rastuće ćelije pa se tako mogu pregledati svi plodovi hromozomi. Zdrav čovjek ima 46 hromozoma koji se sastoje od 23 para – pola se dobiva od majke, a pola od oca. Pretraga otkriva i pol ploda, jer je jedan par hromozoma sastavljen od dva polna hromozoma, XX ili XY. Ako želite iznenađenje kod porođaja, napomenite, da vam u nalazu ne navedu pol. Nalaz je gotov nakon otprilike 2,5 nedelje tako da mama u 19. nedelje ima već konačan odgovor na pitanje da li je sa plodom hromozomski sve u redu.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img