cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 18. nedelji

calendar-img

Polako se opet bliži vreme za ginekološki pregled. Kao i obično, izvagati će vas, izmeriti vam pritisak i slediće slušanje srca. Da li ste ikada čuli lepši zvuk? Sigurno niste! Kakav melem za uši!

I pogled na plod pri ultrazvučnom  pregledu je čisto veselje, jer se on pomera, okreće tamo i ovamo, sisa palčić, štuca, trepće i još štošta! Ne zaboravite podsetiti ginekologa da vam odštampa koju sličicu. Pomenimo još i to da se vanjski polni organi ploda već dobro vide. Samo ako ih bude htio pokazati.

Pogledajmo kakve nas još trudničke radosti čekaju. Neke buduće mame se počinju žaliti da ne mogu dobro spavati jer im rastući stomak već smeta. Ponajpre se žale one trudnice koje su bile naviknute spavati na stomaku. Da, ništa ne pomaže, treba naviknuti spavati na boku. Da vam bude malo udobnije, između nogu stavite jastuk, a ako vam odgovara, možete ga staviti i pod stomak. Neće smetati ni ako pre spavanja uradite nekoliko vežbi za karlicu.

Materica sada doseže već skoro do pupka.

Možete osetiti povremeno nepravilno kucanje srca, a možda i vrtoglavicu. Sve to je reakcija na uvećanu količinu krvi u telu i posve normalna pojava u trudnoći! Ako se ne dešava prečesto, već nekoliko puta nedeljno, to je normalno. Ali u svakom slučaju savet lekara neće škoditi.

Da li možda nekada imate čudan osećaj grčevitog odnosno silovitog pomeranja u materici? Samo bez panike! To se vašem fetusu štuca. Neki veoma često štucaju i kada jednom naviknete na taj osjećaj, neverovatno je smešan.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img