cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 1. nedelji

calendar-img

Šta mora znati mama?

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče sledećih devet meseci! Ako planirate trudnoću, ovo je idealan trenutak da prekinete sa nezdravim prehrambenim i ostalim lošim navikama. Na jelovnik uvrstite mnogo voća, povrća, žitarica, a pri tom ne zaboravite da ćete uravnoteženom ishranom uraditi najviše za sebe i svoje dete. Ako vas povremeno privuku slatkiši ili drugi brzi zalogaji, ne predbacujte si, pazite samo da se to ne desi prečesto.

Stručnjaci već tri meseca pre trudnoće preporučuju uzimanje folne kiseline koja se može dobiti u apotekama bez recepta. Izbor je velik, možete se odlučiti za tablete u čistom obliku, dakle 400 mikrograma folne kiseline dnevno, ili za proizvode koji sadrže i ostale vitamine. Ako još niste počeli uzimati tablete, ne brinite, sve još možete nadoknaditi. Preporučljivo je da folnu kiselinu uzimate do trećeg meseca trudnoće, dakle do 12. nedelje, jer ona pomaže pri zatvaranju kičmenog kanala. Ako se kičmeni pršljenovi embriona ne zatvore pravilno, kičma koja sprovodi sve glavne nervne veze u telu ostaje nezaštićena. U težim slučajevima takvo oštećenje uzrokuje paralizu nogu. Većinom se javlja zajedno sa vodenom glavom (hydrocephalus) koja može uzrokovati mentalnu zaostalost. Ova se nepravilnost u našem geografskom okruženju javlja retko. U toku trudnoće može biti otkrivena ultrazvučnim pregledima ili drugim pretragama (amniocentezom).


DA LI STE ZNALI?
Folna kiselina je vitamin i spada u vitamine grupe B. Samo telo ne može proizvesti kiselinu, zato je mora dobiti ishranom. Spomenuta kiselina između ostalog brine za stvaranje naslednog materijala ćelije i proteina, a time i za deljenje i rast ćelija. U trudnoći je zbog razvoja i rasta ploda potreba za folnom kiselinom još veća. Posebno je važno da do njenog manjka ne dođe u prvim nedeljama trudnoće, jer tada embrionu počinje razvijanje glave, kičme i centralnog nervnog sistema. Zbog pomanjkanja folne kiseline može se desiti da se kičmeni kanal ne zatvori pravilno, što može prouzrokovati oštećenja u predelu kičme ili glave.

Glavni izvor folne kiseline su zeleno povrće, voće, žitarice i mahunarke, a tim su vitaminom posebno bogati španać, brokula, sok od narandže, pasulj i soja. Bitno je napomenuti da folna kiselina teško prelazi iz creva u krv, a uz to je veoma osetljiva na spoljne uticaje, zato se u pripremi hrane na visokoj temperaturi veliki deo nje uništi.

Ako dakle još niste počele da uzimate folnu kiselinu, sada je najbolji trenutak. I još ovo: u slučaju uzimanja prevelike doze, telo samo izbaci prekomernu količinu.

Na ovom mestu treba napomenuti da je u trudnoći preporučljivo izbegavanje alkohola, pušenja, rendgena karlice i određenih lekova. Ako slučajno uzimate lekove, posavetujte se sa lekarom u vezi daljnjeg uzimanja. Lekari dobro znaju koje se lekove sme uzimati u trudnoći, a u svakom trenutku mogu to proveriti i u centralnom registru lekova gde su opisane dobrobiti i nuspojave pa je zabrinutost za zdravlje embriona posve nepotrebna.

Ukratko, najbolji savet za dobar početak je: već sada počnite da se ponašate kao trudnica!

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img