cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 20. nedelji

calendar-img

Stomačić se dakle vidno napinje, a plod je opet počeo pritiskati na bešiku pa ste verovatno opet stalan posetilac wc-a. Neke trudnice malo teže dišu, jer unutrašnji organi, prije svega želudac, zbog rasta materice pritišću na pluća. Taj osećaj može potrajati dok se plod nekoliko nedelja pre porođaja ne spusti niže. Nema pravila kada se plod spušta u porođajni kanal, iako se obično kod prve trudnoće to desi 4 - 6 nedelja prije porođaja, a kod sledećih trudnoća se obično ne spusti. Porođaj višerotkinja se naime odvija drugačije. Ako kod spuštanja osetite da lakše dišete, opet vas čeka niz obilazaka wc-a, jer će plod opet jače pritiskati na bešiku. Ali do tamo je još dugi put …

U ovom periodu se može opet javiti povećan vaginalni sekret, a zbog rastezanja kože i svrab u donjem delu stomaka ili grudima i nogama. Još uvek možete osećati zatezanje mišića i vezivnih tkiva koja drže bešiku, a tome se mogu pridružiti i bolovi u krstima i osećaj žgaravice. Samo bez brige, sve to je normalan deo trudnoće.

Mogu se pojaviti i Braxton-Hicksove kontrakcije. To je bezbolno i neredovito učvršćivanje materice kojim se telo priprema na porođaj. Ove nepravilne kontrakcije su kratke, a bit je da ne otvaraju vrat materice, što bi dovelo do početka porođaja. Ako se te kontrakcije slučajno počnu javljati u redovnim intervalima više od pola sata, što pre se posavetujte sa lekarom.


DA LI STE ZNALI?

Da li »verniks«, masni sloj koji prekriva plodovu kožu, ima svoju ulogu i pri porođaju? Zbog klizavosti i masnoće kože mališan lakše napreduje uskim porođajnim kanalom.

Do sada ste već sigurno osetili barem jedan pokret ploda?! Neverovatno, zar ne?

Ove je nedelje na redu novi ultrazvučni pregled koji se zove morfologija. To je ujedno i zadnji besplatan pregled ako ste zdrava trudnica, zato ga ne propustite! Pretraga je veoma bitna jer ginekolog detaljno pregledava plod, njegove organe (mozak, srce, pluća, bubrege, želudac, mokraćnu bešiku, kičmu) i precizno ga meri. Pregledava i posteljicu te količinu plodove vode i daje konačno mišljenje o razvoju. Još jednom će proceniti da li postoji ponovni rizik za razvoj Daunovog sindroma. Kod ploda može uočiti više hromozomskih markera koji bi mogli ukazivati na eventualnu nepravilnost. U tom slučaju, nakon detaljne procene u bolnici, trudnica može tražiti prekid trudnoće ili se po svojoj savesti odlučiti da nastavi trudnoću.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img