cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 25. nedelji

calendar-img

Stomačić i dalje raste i sada ga već možemo nazvati stomakom. Ali za sada još nije toliko velik da bi vam preterano smetao a i još se ne osećate previše nelagodno. Sada ste u periodu kada je prijatno obilaziti prodavnice sa dečjom opremom i garderobom. Verovatno se osećate pomalo izgubljeno, jer nemate pojma šta će vam trebati, koji broj odela je prikladan za novorođenče, koliko pelena i kakve pelene vam trebaju. Osnovna odluka koju ćete morati doneti je da li ćete koristiti pelene za jednokratnu upotrebu ili ćete maloj guzi nameniti pamučne pelene. Obe vrste imaju svoje prednosti i mane, a odluka je samo vaša. Savetujemo vam da sa kupovinom sačekate do odlaska u školu za buduće roditelje. Tamo će vas posavetovati šta i kako kupovati. U većini takvih škola imaju spreman i spisak svih potrebnih stvari za novorođenče. Ako ga budete pratili, ne možete pogrešiti. U suprotnom slučaju vam se može desiti da kupite gomilu stvari koje nećete moći nijednom upotrebiti.

U ovom periodu vas moramo upozoriti na znakove koji ukazuju na preteći preuranjeni porođaj. Ako primetite sledeće znakove, što pre se posavetujte s lekarom: preko 5 bolnih grčenja materice u sat vremena, krvavi (svetlo-crveni) vaginalni sekret, oticanje lica, ruku i prednjeg dela potkolenice, glavobolju, pritisak u gornjem delu stomaka, sevanje pred očima, bolno, peckajuće mokrenje (ukazuje na moguću upalu bešike, bubrega ili mokraćnog trakta), oštar ili dugotrajan bol u stomaku, dugotrajno povraćanje, iznenadno curenje čiste vodene tečnosti iz vagine, tupi bol u krstima koji ne popušta ni nakon odmora, osećaj pritiska na dole u materici.

Nikako vas ne želimo plašiti, ali dobro je da pazite na promene i da, ako se one eventualno pojave, odmah potražite pomoć lekara.

VAŽNO! Na znakove preuranjenog porođaja pazite sve do 34. odnosno 37. nedelje trudnoće. Nakon te nedelje novorođenče postaje donošče koje je zrelo i posve sposobno za samostalan život.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img