cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 27. nedelji

calendar-img

Dobrodošli u treće, zadnje tromesečje! Da, sada postaje ozbiljno. Odbrojavanje je već počelo. Ali ne brzajte, plod neka ostane u bezbednom zaklonu vašeg tela još nekoliko nedelja.

Ne plašite se, ali ipak to moramo reći: ulazite u period brzog dobivanja kilograma. Ponekad ćete osećati da ste svaki minut sve veći. Ali, nije tako strašno, zar ne? Ukratko, dobivanje na težini će trajati do 33. nedelje, a kasnije bi trebalo usporiti.

Pre više nedelja (tačnije u opisu 13. nedelje trudnoće) smo pisali o tome kako se težina dobivena u trudnoći raspoređuje, ali bez brige, posle porođaja ćete izgubiti mnogo više od same težine novorođenčeta.

Samo ćemo vas ukratko podsetiti da u dobivene kilograme morate ubrojati težinu materice, plodove vode, povećane količine krvi u telu i još štošta! Ovde vas moramo opet podsetiti na neophodnost zdrave i uravnotežene ishrane. Ta zapovest još uvek važi, iako možete pojesti poneku poslasticu, ali ne preterujte!

Materica je sada prilično velika pa pritišće na unutrašnje organe koji najpre pritiskaju na pluća. Zato ponekad možda teško dišete, jer se pluća ne mogu u celosti raširiti. I želudac se zbog sporijeg pražnjenja može upaliti. Ljutinu koju možda osetite posle obroka, takozvanu žgaravicu, možete umanjiti tabletama za ublažavanje kiseline. Nisu štetne za plod, zato vam mogu pomoći. Antacide možete dobiti u apoteci bez recepta, ali svejedno je bolje da porazgovarate i sa lekarom opšte prakse. 

U ovoj fazi trudnoće vašem telu treba 300 kilokalorija više dnevno. Priuštite mu ih i pazite samo da to budu zdrave kalorije.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img