cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 29. nedelji

calendar-img

Da li se uopšte još sećate kako je bilo pre nego što ste zatrudneli? Garderoba iz tog vremena leži u ormaru dok vi brojite dane i pitate se hoćete li ikada više ući u najdraže netrudničke pantalone. Samo bez brige, dojenje, bavljenje novim porodičnim članom, a ponajpre duge šetnje će se pobrinuti da vam pantalone opet pristaju. 

Osip koji se javlja na delovima gdje se koža najviše rasteže neka vam bude opomena da koži treba više vlage. Ne zaboravite na mazanje hidratantnim kremama, kremama protiv strija ili čak maslinovim ili bademovim uljem. Još bolje da to uradi budući tata!

Dok materica raste, u njenoj okolini je sve manje mesta za ostale organe. Kako smo već rekli, zbog toga možete teže disati, mogu vas boleti leđa i noge, mučiti žgaravica ili možete imati problema sa sporijom probavom. Te probleme možete ublažiti pravilnom ishranom, pravilnim držanjem tela i redovnom fizičkom aktivnošću. Naravno, ne zaboravite na odmaranje.

SAVET: Stalno naglašavamo bitnost odmora, kretanja i pravilne ishrane, a pri tome zaboravljamo kako je to teško postići. Naporno radno vreme na poslu je često najveća zapreka za postizanje tog cilja. Ali, uz malo truda možete postići izvrsne rezultate. Za užinu (najpraktičnije je voće ili jogurti) se pobrinite već ujutro i ponesite je sa sobom, tokom rada se više puta protegnite, napravite par koraka i pri tome duboko dišite i protegnite ruke. Ako možete, izađite na sveži vazduh (za neke je to na žalost iluzija). I još ovo: donesite svoju najdražu čašu i flašu vode od 1,5 l. Pazite da je čaša uvek puna i da na kraju dana i flaša i čaša budu prazne. 

I još ovo, nikada nikome ne dozvolite da vas povredi. Takav stres sada ne dolazi u obzir. Uverite sami sebe da je sada bitno samo biće koje raste u vašoj materici. 

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img