cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 30. nedelji

calendar-img

Kao što smo rekli, pregledi prema kraju trudnoće su sve češći tako da vas ove nedelje čeka novi pregled. Standardni postupci se ponavljaju, na ovom pregledu često sledi i još malo papirologije. Možda ste sa svojim ginekologom te stvari već uradili, jer svaki ginekolog ima svoj vremenski raspored tretmana trudnica. Ukratko, ginekolog će vam dati potvrdu o predviđenom datumu porođaja i uputnice za prijem u porodilište te za prevoz do porodilišta kolima hitne pomoći.

Sa potvrdom o predviđenom datumu porođaja ćete se 60 dana prije tog datuma javiti u Centar za socijalni rad na području vašeg prebivališta. Tamo ćete ispuniti obrasce za ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo, a usput će vas upoznati i sa ostalim detaljima, počevši od toga kada ostvarujete pravo na odsustvo za negu deteta, kako srediti papire za odsustvo za očeve, kada poslati obrazac za ostvarivanje dečjeg dodatka … i o pravu na skraćeno radno vreme pri povratku na radno mesto. Mnoge informacije možete pročitati na stranicama gde su objavljeni i obrasci za informativni račun novčane naknade tokom porodiljskog odsustva i odsustva za negu deteta, te dečjeg dodatka …

Na Centru za socijalni rad ćete odlučiti i o paketu kojeg dobivate pri rođenju deteta kao pomoć za opremanje novorođene bebe.

Budući da spavanje sve više postaje nauka – ako ga ne prekidaju obilasci wc-a – budite se jer nikako ne možete pronaći dovoljno udoban položaj ili vas možda muči žgaravica. Pomozite si podmetanjem jastuka pod stomak, iza leđa te među noge, a možda ćete lakše spavati u polusedećem položaju. Taj položaj naime može ublažiti probleme sa žgaravicom. Pre spavanja se pokušajte što više smiriti, slušajte svoje telo, nekima prija tuširanje, dok druge uspavljuje čitanje … Barem sat vremena pre spavanja nikako ne jedite, jer ćete tako želucu zadati pretežak zadatak.

Verovatno ste se već uhvatili u razmišljanju koga i kada ćete posle porođaja nazvati da vidi dojenče i naravno kakve će poklone doneti. Sa poklonima za novorođenče je slično kao sa svadbenim poklonima. Jako ih je teško kupiti, a još je teže izbeći iste poklone. Zato neka vam ne bude neugodno ako počnete pripremati spisak želja za poklone za koje mislite da bi vam dobro došli. Verujte, i oni koji vam donose darove bit će vam zahvalni jer će znati da su kupili ono pravo. Naravno da spisak nećete moći sastaviti ako ne pregledate ponudu po prodavnicama, stoga put pod noge i u dečje radnje. Usput si priuštite samo čašu vode, ili se osladite gustim sokom. 

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img