cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 31. nedelji

calendar-img

Sve veći plod sve jače pritiska vaše unutrašnje organe što većina trudnica oseća kao pritisak, javlja se osećaj žgaravice, neke trudnice malo teže dišu odnosno drugim rečima, vrlo brzo se zadišu, naravno da i ne spominjemo česte odlaske na wc i oticanje nogu. A veliki broj budućih majki koje su pre jedva čekale da pokažu stomačić, sada jedva čekaju da ga se »reše«. Naravno u pozitivnom smislu reči, jer jedva čekaju da upoznaju biće koje već 7 meseci nose u sebi. Ali polako, neka malo biće ostane u bezbednom zaklonu materice bar još nekoliko nedelja.

Materica sada meri već preko 11 centimetara iznad pupka i nećete verovati, još će rasti. Nije čudno da za ostale organe praktički uopšte nema više mesta, zar ne?

Sada je veoma važno da obroci ne budu preobilni jer je i želudac izgubio poprilično puno prostora. I zbog toga vas može mučiti žgaravica. Zato je bolje da jedete više puta dnevno po malo i naravno raznovrsnu hranu. Pri tome ne zaboravite na dovoljan unos kalcijuma (mleko i mlečni proizvodi), gvožđa (tamno-zeleno povrće a mnogo ga ima i u konjskom mesu) i proteina (jaja, ribe, meso, sir i drugi mlečni proizvodi) u vaše telo. Plod naime i dalje crpi velike količine kalcijuma pomoću kojeg se izgrađuju kosti.

Ako vas muči žgaravica, posle obroka nemojte leći, jer to može dodatno pojačati neprijatan osećaj.

Telo trudnice proizvodi hormon koji se zove relaksin. Taj hormon opušta karlicu te time pomaže detetu pri porođaju, jer mu omogućava da prođe kroz karlicu. Istovremeno ovaj hormon uzrokuje i bolove u predelu karlice. Iako vam sada ti bolovi smetaju ili čak stvaraju probleme, tom ćete hormonu biti zahvalne za vreme porođaja jer će se pobrinuti da se dete lakše rodi.

U poslednjim nedeljama potpuno zaboravljamo na one trudnice koje se još uvek osećaju izvrsno i koje se samo čude zadnjim zapisima o problemima koji muče druge buduće mame. Ako ste jedna od njih, uživajte do kraja! I ne brinite, i vaše se telo priprema na porođaj, ali na drugačiji način. Možda je za dobro osećanje zaslužna fizička aktivnost.

SAVET: Budući da plod sluša šta se dešava oko njega, mogli bi i njemu i sebi priuštiti odlazak na koncert. Ovaj put je izbor prepušten vama, a već za nekoliko meseci odnosno najkasnije za godinu dana neće više biti tako. Slušaćete isključivo muziku po ukusu malog lukavca. Svejedno je prija li vam klasična muzika ili možda divlji ritam, važno je samo da izbegavate preglasna dešavanja. Možda neće biti naodmet savet: odaberite događaj koji se može gledati sedećki.

I još ovo: možda bi polako mogli početi obnavljati poznavanje dečjih pesmica.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img