cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 32. nedelji

calendar-img

Stomak raste i mnoge trudnice kažu da se osećaju poput slona, nilskog konja ili nasukanog kita! Ta poređenja verovatno sve govore. Materica je već 12,5 centimetara iznad pupka. Veliki stomak sve više ometa kretanje, težište je već duže vreme pomereno, a to može uzrokovati probleme sa ravnotežom. Savet do kraja trudnoće je sledeći: krećite se polako i pre svega sa osećajem! Ravnoteža zna biti problematična najčešće u kupatilu, zato budite posebno oprezne kod tuširanja! Iako se to čini početničkom greškom, mnoge trudnice u zadnjim nedeljama trudnoće potraže pomoć lekara baš zbog pada u kupatilu.

Nikako se ne odričite šetnji!!!! A ni tu oprez nije naodmet! Smemo li vam dati mali savet? Kao sigurnosni pojas može vam poslužiti budući tata.

U ovom periodu se misli budućih mama sve više bave porođajem koji se približava! Da li je porođaj uistinu toliko bolan? Hoću li ja to uopšte moći? Kada moram u porodilište? Šta ako me porođaj preduhitri? Kako ću prepoznati trudove? Kako da ih merim? Šta da uradim ako mi pukne vodenjak? Kako ću uopšte znati da mi je pukao vodenjak?

To su samo neka pitanja koja se petljaju po glavama budućih mama! I sva su potpuno opravdana! Na ovom ćemo mestu umesto odgovora na prvo pitanje ponuditi sledeći savet. Na vama je da li ćete ga poslušati!

Nikako i nikada ne slušajte priče (čast iznimkama) žena koje opisuju svoja porođajna iskustva. Verujte, te su priče naduvane do besvesti i samo će vam naštetiti ako ih budete uzimale zdravo za gotovo. Da li ste ikada slušale muške priče o služenju vojnog roka? E pa ženske priče o porođajima su ženska varijanta muških vojnih priča! Kada pripovedačice vide kako buduću mamu obliva znoj i kako joj se tresu ruke, upuštaju se u još veća preterivanja. Dakle, izbegavajte nepotreban stres! Porođaj je sasvim prirodan događaj i što se bolje na njega pripremite – posebno je važna psihička priprema – to će on biti lepši. Da, dobro ste pročitale, porođaj je lepo iskustvo! Savetujemo vam da se prepustite rukama iskusnih babica (možda i muških babičara) i slušate njihova uputstva. Isplati se! Bebica će tako stići brže u vaše ruke!

Iako ste već – ili ćete tek – odgovore na sva pitanja o porođaju i o brizi za novorođenče dobiti u školi za buduće roditelje. Ako još niste bile na predavanjima, sada je uistinu krajnje vreme da krenete.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img