cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 33. nedelji

calendar-img

Da li su pokreti već sporiji? Kada se naviknete na njih, moći ćete sa lakoćom pogoditi da li beba pomera ruku, nogu, ili možda mrda guzu. Na male neprijatnosti koje uzrokuje rastući stomak ste verojatno već navikle, zato ih nećemo više spominjati. Ako vam počnu jako oticati noge ili lice, a tome se pridruži i povraćanje i jake glavobolje, bolovi u gornjem delu stomaka (pred očima vam se mogu pokazati crne tačke ili sevanje svetlosti), nikako ne odgađajte odlazak lekaru. Možda je se radi o preeklampsiji koja u trudnoći znači ozbiljnu komplikaciju! Simptomi su visok krvni pritisak, oticanje i proteini u urinu. Dakle, ako primetite nabrojane poteškoće, odmah obiđite lekara.

Iako vam se čini da ste se već pretvorili u jednu veliku matericu, ona još uvek raste. Pitate se dokle? Budući da fetus još uvek raste i dobiva na težini, povećava se i vaša težina. U proseku nešto manje od pola kilograma nedeljno. No, opet podudaramo da je na prvom mestu i dalje uravnotežena ishrana, pre svega manji (verovatno ni ne možete mnogo pojesti jer želudac već ima premalo mesta) i ravnomerno raspoređeni obroci kroz čitav dan. Ako vam nedostaju ideje, nekoliko recepata možete pročitati ovde.

Iako osećate da nikada više nećete moći obući svoju najdražu majicu, to ni izdaleka nije tačno. Da se što pre vratite u nju, možete pribeći malom triku. Već sada napišite spisak želja i u kom roku ih posle porođaja želite ostvariti. Ali ne preterujte. Osim tog spiska navedite i važnost uravnotežene ishrane i posle porođaja, kretanja (toga vam verovatno neće faliti, jer se sa kolicima jednostavno nakupljaju kilometri) i ne zaboravite na sebe i osnovnu negu tela, iako će vam barem u prvim danima nedostajati vremena, izborite se za njega. Dovoljno je malo šminke koja će uraditi čuda! Sve to zapišite i posle porođaja stavite na vidljivo mesto.

Sada ste u mislima verovatno već na porodiljskom odsustvu, a na poslu već sređujete zadnje sitnice. Ako već niste sredili papirologiju na Centru za socijalni rad, već je krajnje vreme.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img