cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 34. nedelji

calendar-img

Bližimo se kraju! Još približno 6 nedelja i upoznaćete biće koje već osam meseci nosite u stomaku. Vaše misli su uglavnom usmerene ka porođaju i brizi za novorođenče. U školi za buduće roditelje su vam detaljno objasnili kako izgleda porođaj i njegove tri faze, zato ćemo ih samo ukratko ponoviti. Prva faza porođaja počinje kada kontrakcije postanu redovne. Pripremite sat kojim ćete ih meriti. Vreme između trudova je vreme između početka dva truda. Dobro će vam doći i podatak o trajanju truda. Iznenadićete se da jedan pravi trud traje više od jednog minuta. Trudovi će prvo biti prilično nežni, a vremenom će postajati sve jači i učestaliji. Prva faza porođaja je najduža, jer obično traje nekoliko sati. Obično počinje kod kuće, a završi se na krevetu za porađanje. Tokom prve faze porođaja širi se ušće materice i kada se potpuno raširi (10 centimetara), počinje druga faza porođaja, potiskivanje bebe. Ova faza porođaja završava rođenjem deteta! Time je glavni deo posla obavljen, ali porođaj još nije gotov! Dok vi uživate u prvim trenucima sa svojim novorođenčetom, počet će treća faza porođaja u kojoj se oslobađa posteljica. Većina majki te faze uopće ne bude svesna jer je prezaposlena divljenjem novorođenčetu i brojanjem prstića.

Odmah posle porođaja babica će vam pokazati kako ćete dojiti bebu. Obuzimaće vas neopisivi osjećaj koji će vam zauvek ostati u sećanju! Ali i tati!

I još ovo: u posteljici se već počeo lučiti hormon koji će omogućiti nastajanje mleka u dojkama.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img