cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 35. nedelji

calendar-img

Još dobrih mesec dana i gotovo. Kraj lepog perioda koji će se nastaviti u još lepši period. To će biti jedan posve novi život koji će zaseniti sve što vam se dogodilo do sada! Verujte, još malo i pitaćete se »šta sam uopšte radila pre nego što sam postala mama?«.

Većina budućih mama se već prestala pitati može li njihov stomak još rasti, jer ne prestaje i ne prestaje. Da se malo našalimo otkrićemo vam da će prestati rasti, ali baš u trenutku pre nego što pomislite da ćete eksplodirati. Moramo se malo šaliti!

U ovom periodu većinu budućih majki muči nesanica. Tome sigurno pripomažu i česti obilasci wc-a, prilično neokretno telo koje veoma teško pronalazi položaj u kojem bi se osećalo udobno, a malčice možda svemu zajedno pripomaže i nervoza zbog porođaja koji se bliži i razmišljanje o tome hoćete li biti dobra mama. Sve to je deo zadnjih nedelja trudnoće, iako su među vama još uvek i one buduće mame koje nemaju baš nikakvih problema i na njihovu sreću tako će ostati do kraja trudnoće. Ali to nikako ne znači da se njihovo telo ne priprema na porođaj, baš suprotno, neke od tih »sretnica« veoma brzo i porode. 

Da li ste već spremili stvari za porodilište? Doduše, još uvek se ne žuri, ali nije ni prerano. Naime, bebe koje se rode nakon 36. nedelje stručnjaci u principu (naravno to zavisi od svakog novorođenčeta) ne smatraju više kao nedonoščad.

Šta je deo obavezne opreme u torbi koju ćete nositi u porodilište? Na prvom mestu su stvari za ličnu higijenu (četkica za zube, sapun, češalj, krema …), a što se tiče šminke, odlučite sami (pri tome ne zaboravite da nećete imati mnogo vremena da se bavite svojim izgledom). Preporučujemo vam da sa sobom ponesete nekoliko higijenskih uložaka (što se tiče izbora uložaka poslušajte savet koji ste dobili u školi za buduće roditelje i odaberite one pamučne! Verujte, ulošci koje inače upotrebljavate tokom menstruacije vam neće odgovarati). Sa sobom možete poneti i papuče i spavaćicu, iako vam u vezi spavaćice savetujemo da se poslužite bolničkim spavaćicama. Istina je da su kesastog oblika, ali imaju izrez prikladan za dojenje. Uza se držite i mobilni telefon za vezu sa vanjskim svetom i nikako ne zaboravite na fotoaparat! Torba će biti sa vama u porođajnoj sali, stoga u nju odmah možete staviti fotoaparat! Sve druge zaboravljene stvari u porodilište vam naknadno može doneti tata, ali ako ne uzmete fotoaparat, možete ostati bez dragocenih prvih fotografija tek rođene bebe. 

Da li ste već pregledali police sa grudnjacima za dojenje? Već je krajnje vreme! Ali preporučujemo vam da ne preterujete sa kupovinom. Neke buduće mame kupe samo jedan grudnjak, a zatim posle porođaja u kupovinu pošalju tatu. Morate paziti na to da nakon porođaja grudi mogu još poprilično porasti, odnosno napuniti se mlekom i da vam u napred kupljeni grudnjaci možda neće odgovarati. Dakle, pregledajte šta se nudi i ne zaboravite upoznati budućeg tatu sa svim detaljima da se ne nađe u prevelikoj dilemi prilikom kupovine pravog grudnjaka.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img