cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 38. nedelji

calendar-img

Plod u ovom periodu može pridobiti od 25 do 30 grama telesne težine dnevno. Sada je dakle težak približno 3 kilograma. Uprkos tome vaša težina sada više ne bi trebala rasti. Obim glave i stomaka su približno isti. U crevima ploda se skuplja mekonijum, prva detetova stolica koju će novorođenče izlučiti u danima nakon rođenja. Sa tela su nestale skoro sve lanugo malje, i verniks, masni sloj je ostao još samo na lopaticama i gornjem delu leđa. Plod ima kosu a potpuno su razvijene i obrve i trepavice. Plodova voda je zbog oljuštenih ćelija i masnoće beličasta, kažemo da je mlečne boje. To je znak da je beba zrela i da se u svom domu još uvek dobro oseća. Plod koji iz raznih razloga oseća stres može se pokakiti u plodovu vodu pa će ona postati zelenkasta. No bez brige, ginekolozi će reagovati odmah kada na CTG-u (uređaju koji beleži otkucaje srca ploda) primete da plod u materici nema više zdrave uslove za život.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img