cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 39. nedelji

calendar-img

Lanugo, nežne malje koje su prekrivale telo ploda, su nestale, pluća su sada zrela za samostalan život i sve to ukazuje da se fetus priprema na porođaj. Nemojte se iznenaditi ukoliko neka dlačica ostane na telu i nakon rođenja, pre svega na ramenima i ušima. To naravno ne znači da će tamo biti zauvek. Naime ubrzo nakon rođenja one otpadaju.

Kao što smo već rekli, u crevima fetusa već se stvara mekonijum, prva stolica novorođenčeta. To je gusta crna tvar za koju ćete se uveriti kako ju je prilično teško očistiti sa guze novorođenčeta. Da, odmah se treba naviknuti na kakicu. Kada creva dođu u dodir sa prvim bakterijama koje će se tamo nastaniti, bebina stolica počinje poprimati pomalo neprijatan miris koji u trenutku uvođenja normalne hrane već pošteno smrdi. Ali kažu da roditelji uvek podnose mirise sopstvenog deteta čak i kada su tako neprijatni. Priroda se sa roditeljskim nagonom pobrinula za sve.

Nekim majkama se čini da u ovom periodu više dovoljno ne osećaju dete u stomaku. Fetus je sada već toliko velik da u materici ima veoma malo mesta. To znači da se ne može više tako pomerati kao što je mogao pre. Uprkos tome morate izbrojati bar 10 pokreta dnevno, obično između 8 i 17 časova. U suprotnom se obratite svom lekaru ili idite u porodilište.

Imunološki sistem fetusa je još uvek prilično nezreo, stoga antitela sada dobiva još uvek preko plodove vode, a posle rođenja će ih dobivati preko majčinog mleka. Zato je dojenje tako važna prednost, jer najbolji saputnik za zdrav život teče baš iz maminih grudi. Vredi se potruditi.

Prosečan fetus u ovoj nedelji ima oko 3,3 kilograma, a dugačak je oko 50 cm. Posteljica je teška približno koliko i fetus, a i pupčana vrpca je približno njegove dužine.


DA LI STE ZNALI?

Plodova voda se obnovi svaka tri sata, i tokom porođaja. Stručnjaci još nisu uspeli detaljnije razrešiti problem oko toga gde se stvara plodova voda. Znaju se da se sastoji od urina, znoja i ostalih tečnosti koje luči fetus.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img