cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 3. nedelji

calendar-img

Otprilike 14 dana posle zadnje menstruacije nastupi ovulacija, jajašce izlazi iz jajnika i jajovodom putuje prema materici. Ako u ovom trenutku u jajovodu dođe do oplodnje, može se desiti da za dve nedelje test za utvrđivanje trudnoće bude pozitivan! Neke mame prilikom ugnježđivanja oplođenog jajašca u sluzokožu materice primete manje vaginalno krvarenje. To je takozvano krvarenje zbog ugnježđivanja što je posve uobičajena pojava, zato se ne opterećujte previše.

U ovoj nedelji počinje se proizvoditi protein EPF (takozvani faktor rane trudnoće), koji sprečava da vaše telo identifikuje embrion kao strano telo.
Verovatno vas već sada interesuje koje pretrage vas čekaju u početku trudnoće. To su:

• Određivanje krvne grupe i Rh faktora: svakom se pojedincu uz krvnu grupu, a to su 0, A, B, ili AB, određuje i rezus (Rh) faktor. Većina ljudi je RhD pozitivna, a oko 15 % populacije ima negativan Rh faktor. U trudnoći je vrednost Rh faktora bitna u slučaju da je mama RhD negativna, a plod po ocu nasledi pozitivni RhD faktor pa majčinom telu predstavlja imunski strano telo. Pri porođaju se detetova i majčina krv susreću i majčino telo počinje stvarati antitela protiv detetove krvi; majka se senzibilizuje. Kod novog začeća ta antitela mogu preko posteljice doći do ploda. Ako je drugi plod RhD pozitivan, odnosno majčino ga telo opet smatra stranim telom, antitela napadaju krvotvorne organe, slezinu, i uzrokuju hemolitičku bolest novorođenčeta. Plod nakon porođaja može patiti od teške anemije ili oštećenja mozga, a kod sledećih trudnoća stepen oštećenja sve je veći. Da bi se sprečila hemolitička bolest u svim sledećim trudnoćama, majke sa Rh negativnim faktorom tokom trudnoće prolaze Coombsov test kojim se utvrđuje odsutnost antitela. Na taj način sprečava se nastajanje štetnih antitela.

• Coombsov test – pokazuje prisutnost antitela koja se tvore protiv crvenih krvnih zrnaca.

• Hemogram (osnovni pregled krvi)  i analiza urina. Hemogramom se određuje broj crvenih, belih krvnih ćelija i krvnih pločica - trombocita te otkrivaju eventualne upale. Kod trudnica može pokazati pomanjkanje gvožđa i vrstu anemije. Višestrukim pregledom urina tokom trudnoće nadzire se zdravlje mokraćnih organa. Kod trudnica može doći do upale bešike zbog njenog slabijeg pražnjenja i pritiska materice na nju, a upala može biti bez ikakvih simptoma kao što su peckanje, bol i učestalo mokrenje. Stvoreni su odlični uslovi za razvoj bakterijske zaraze koja je opasna jer može uzrokovati prerani porođaj i druge komplikacije. Kasnije na osnovu utvrđivanja prisutnosti belančevina u urinu i istovremenim merenjem krvnog pritiska ginekolozi dijagnosticiraju nastanak trudničke preeklampsije – stanja koje je veoma opasno za majku a i za plod.

• Sifilis - polno prenosiva bolest koju uzrokuje bakterija Treponema. Ako se majka zarazi tokom trudnoće ili ima aktivnu bolest, mora se lečiti, jer nelečeni sifilis jako šteti plodu. Usprkos tome što je na našem području prisutan izuzetno mali broj zaraza sifilisom, oprez nije naodmet, jer beležimo ponovni porast zaraze, koju često donose muškarci zaposleni u inostranstvu i potom prenose bolest na trudnicu.

• Toksoplazmoza ili mačja bolest ugrožava samo trudnice koje se njome do sada još nisu zarazile. Uzrokuje je parazit Toxopazma gondii. Kod prve zaraze dolazi do prenosa uzročnika na plod, koji se može roditi sa teškim posledicama, kao što su poremećaj centralnog nervnog sistema i slepoća. Ako je trudnica već bila zaražena u prošlosti, nema opasnosti za plod.

• Crvenka (rubeola) – budući da je većina današnjih trudnica u detinjstvu vakcinisana protiv ove bolesti, lekari se za testiranje odluče samo tada, kad nisu sigurni da li je trudnica zaista zaštićena – određuje se količina zaštitnih antitela.

• Hepatitis B – to je bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa B. Tokom trudnoće može se preneti sa majke na plod i uzrokovati teško oštećenje njegove jetre. Zato se svakoj trudnici krajem trudnoće kontroliše krv, a novorođenčad zaraženih majki pažljivo nadzire i po potrebi leči.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img