cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 3. nedelji

calendar-img

U ovoj će nedelji jajašce biti oplođeno i početi novi život. Jajašce se najčešće oplođuje u jajovodu. Iako više spermatozoida može probiti ovojnicu jajašca, samo će prvi uspeti da je oplodi i time začne novi život. Oplođeno jajašce zatim kreće na 6- do 8-dnevni put prema materici. Deljenje ćelija u oplođenom jajašcu počinje odmah i nastavlja se čitavim putem do materice. Kada se jajašce ugnezdi u debelu sluzokožu materice, u prečniku iznosi mikroskopskih 0,1 do 0,2 milimetra.

U oplođenom jajašcu spajaju se hromozomi oca i majke. Tako informacije zapisane u hromozomima oba roditelja oblikuju hromozome embriona. Pol embriona je određen odmah pri oplodnji. Svaki roditelj učestvuje sa po 23 hromozoma od čega je jedan polni hromozom. Devojčica će imati dva XX hromozoma, a dečak jedan X i jedan Y polni hromozom. Ljudski embrion dakle nosi 46 hromozoma, pod uslovom da je razvoj pravilan i da nije došlo do nepravilnosti prilikom začeća.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img