cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 5. nedelji

calendar-img

Neverovatno ali istinito! Zametak se od 5. nedelje nadalje zove embrion i u ovom periodu počinje doba intenzivnog razvoja organa i tkiva. Svakog časa će početi kucati njegovo srce! U ovoj nedelji se može pri ultrazvučnom pregledu već utvrditi na kojem kraju je glavica embriona. Folna kiselina koju još uvijek marljivo uzimate pobrinuti će se da se kičmeni kanal, koji u ovoj nedelji počinje da se zatvara, pravilno razvije.

Već od početka govorimo o zametku - embrionu, a njega okružuje gestacijski mešak koji ga štiti. U njega se izlučuje plodova voda. Embrion je velik od 1,5 do 2,5 milimetra, a sastavljen je od tri sloja. Iz vanjskog će se razviti nervni sistem; mozak, kičma, koža i kosa. Iz srednjeg sloja će se razviti srce, vaskularni sistem, kosti, mišići, bubrezi i reproduktivni organi. Iz unutrašnjeg sloja će se razviti creva, jetra, gušterača i bešika. U ovoj fazi se najbrže razvijaju srce i vaskularni sistem.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img