cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 6. nedelji

calendar-img

Da li ste svesni da ste trudni već čitavih mesec dana? Nivo trudničkih hormona u vašem telu raste, zato su i jutarnje mučnine svaki dan sve gore. Iako se one zovu jutarnje, mogu se pojaviti u svako doba dana, čak i uveče ili noću. Protiv jutarnjih mučnina se pokušajte boriti pravilno raspoređenim obrocima kroz čitav dan. Obroci neka budu manji i uravnoteženi. I još jedan mali savet: na noćnom ormariću držite nekoliko krekera. Pre nego što ujutro ustanete, pomalo ih grickajte. Želudac će tako biti zaposlen i možda ćete ga uspeti prevariti da »zaboravi« na mučninu.

U grudima možete osetiti probadanje, možda i jače prirode, a osim toga tamni deo bradavice može još potamneti. Sve te promene možete pripisati povećanom doticanju krvi u dojke, pa čak i delovanju hormona progesterona i estrogena kojih nivo je jako povišen.

Količina krvi i plazme u telu se uvećava. Zato vam savetujemo da dnevno popijete bar litar i po vode koju treba ravnomerno rasporediti tokom dana. Pokušajte izbegavati gazirana pića, u njima naime ima mnogo šećera, a uz to nekim trudnicama uzrokuju još veću mučninu i nadimanje. Zamenite ih sokovima, čajevima ili najbolje – običnom vodom. Naravno, ne zaboravite na Donat koji će puno crevo opet staviti u pogon. Progesteron naime usporava varenje i širi creva. Trudnice imaju osećaj da im se stomak naduvao, a mogu se žaliti i na prekomerne gasove. Na žalost, i to je prirodan proces i deo normalne trudnoće.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img