cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 6. nedelji

calendar-img

Ovo je još jedna veoma naporna nedelja u razvoju embriona. Pri kraju ove nedelje embrion od temena glavice do trtice iznosi čitavih 4 do 6 milimetara. To znači da je u jednoj nedelji mogao da poraste za skoro 4 milimetra!

U ovoj nedelju počinju se razvijati grlo, unutrašnje uvo te oči i usna šupljina.

Počinje se razvijati i posteljica koja će svoju ulogu preuzeti tek oko 12. nedelje trudnoće. Posteljica će se pričvrstiti na stenu materice i preko pupčane vrpce povezivati plod i vaše telo. Do porođaja brinuti će za dovođenje kiseonika i hranjivih tvari do embriona.

U telu embriona ultrazvučnim pregledom možete promatrati prve otkucaje srca – srce koje veselo kuca i već uspostavljeni krvotok. Na telu su vidljiva četiri nastavka koja će se razviti u ruke i noge.

Razvijaju se i zameci jetre, gušterače, pluća i želuca. U ovoj fazi embrion crpi hranu iz žumančane kesice dok posteljica ne preuzme svoju ulogu.

Budući da su organi ploda sada većinom u početnoj fazi razvoja, on je veoma osetljiv na sve neodgovarajuće sastojke koje unosite u telo – pre svega na razne lekove (naravno, ako ih ne uzimate prema savetu lekara), alkohol, cigarete i slično. Sve te sastojke preko posteljice možete preneti na plod. Zato pažnja! U prvim nedeljama dolazi do najviše poremećaja ploda! Zato se pobrinite za zdrav početak razvoja vaše bebe!


DA LI STE ZNALI?

Jedna od većih opasnosti koja vreba na embrion je zaraza toksoplazmozom koja može uzrokovati teška oštećenja centralnog nervnog sistema i slepoću. Zato vas u trudnoći više puta testiraju, u slučaju da do sada još niste bili zaraženi. U slučaju stare zaraze koja nije opasna za plod, toksoplazmoza se kontroliše samo u prvom tromesečju. Glavni prenosioci bolesti su mačke, odnosno tačnije, njihov izmet. Ako imate mačku, nikako je ne izbacujte iz kuće, samo nekom drugom prepustite brigu o njenom toaletu barem narednih osam meseci, najbolje budućem tati. Vežbe čišćenja kake nikako neće biti naodmet! Morate paziti i pri konzumiranju povrća: loše oprana zelena salata može sadržati ostatke parazita, a opasna je i slabo kuvana odnosno pečena govedina ili sušeno presno meso. Izbegavajte nepasterizovano mleko i mlečne proizvode te rad u bašti bez rukavica.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img