cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 8. nedelji

calendar-img

Uskoro će doći vreme za prvi ginekološki pregled. Većina će vas otići na pregled između 8. i 10. nedelje trudnoće, a u slučaju jačih grčeva, neprekidnog povraćanja ili vaginalnog krvarenja i pre. Kod prvog lekarskog pregleda osim saveta, detaljne zdravstvene istorije (ispitivati će vas o eventualnim teškoćama pri začeću, abortusima, prebolelim bolestima, navikama, naslednim bolestima, uzimanju lekova, profesiji i poslu), još će vas i ginekološki pregledati. Pregled obuhvata:

• Ginekološki pregled - ginekolog će opipati matericu koja je kod trudnice veća i proceniti njen položaj i grlić materice i po potrebi uzeti test po Papanicolau, ukratko PAPA test, koji pokazuje eventualne predstadije raka odnosno promene vrata materice koje se mogu razviti u rak.

• Ultrazvučni pregled vaginalnom sondom. Sam ultrazvučni pregled nije opasan za plod, ne brinite bez razloga. Veoma je bitan baš zato što se njime može precizno odrediti predviđeni termin porođaja. Mnoge trudnice nisu imale redovnu menstruaciju ili su zatrudnele pre ili posle predviđene ovulacije, zato će se njihov dan D odrediti ultrazvučno. Većina ginekologa ljubazno okrene ekran ili u ambulanti ima čak monitor i – juhuhu, prvi pogled na majušno biće sa vidljivim otkucajima srca je tu!

• Merenje krvnog pritiska.

• Vaganje (noćna mora!).

• Pregled krvi: radi određivanja krvne grupe i RhD faktora (više o tome smo pisali u 3. nedelji trudnoće) provodi se Coombsov test, hemogram sa određivanjem tzv. crvene krvne slike: crvenih krvnih zrnaca, leukocita, trombocita, određuje nivo gvožđa, pregledava urin i utvrđuju proteini i eventualne upale.

• Određivanje rizika za rođenje deteta sa Daunovim sindromom sa obzirom na dob trudnice je: u dvadesetim godinama 1 : 1000, u tridesetim 1 :  500 a u četrdesetima čak 1 : 100. Daunov sindrom jedna je od najčešćih hromozomskih nepravilnosti živorođenog deteta. Svaka trudnica bi kod ginekologa morala dobiti informacije o probirnim testovima za otkrivanje hromozomskih poremećaja ploda, a to su ultrazvučno merenje nuhalnog nabora (translucencije) ploda u 12. nedelji te krvni hormonski testovi: dvostruki, trostruki i četverostruki test.

Svaki ginekolog ima doduše svoj način rada, zato nije neophodno da uradi sve nabrojane procedure ili da vam da sve informacije. Ako vas bilo što interesuje, ne ustručavajte se pitati. Ne zaboravite, radi se o vašem detetu i vaše je pravo da iz ambulante izađete naoružani optimizmom i odgovorima na sva pitanja!

Na prvom ili drugom pregledu dobiti ćete trudničku knjižicu u koju će ginekolog kroz čitavu trudnoću zapisivati podatke o njenom toku.

Materica se već uvećala, sada je veličine narandže i neke buduće mame već primećuju da se šire u struku, a posebno one koje su već rađale, jer u njih mišići i tkiva nisu više tako čvrsti. Grudi su na dodir još uvek osetljive i teške, a i mučnine verovatno još nisu prestale.

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img