cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Plod u 8. nedelji

calendar-img

Brzi rast ploda se nastavlja. Sada je velik već kao trešnja, od 8 do 11 milimetara, a težak 1 gram. Jasno se već vidi zadnji deo mozga, a plod se već počeo pomerati! Na žalost je još premalen da bi osećali njegove pokrete. Trebati će vam još malo strpljenja, negde do 20. nedelje kod prvorotkinja, a kod višerotkinja 2 do 3 nedelje pre … i nežni leptirići će početi šetati po stomaku. A kad ojačaju, biće to pravi udarci. I u razvoju kostiju se dešavaju prilično zanimljive stvari: pojavljuju se laktovi, a kosti postaju sve čvršće zbog taloženja kalcijuma. Počinju se razvijati i prstići, još malo i moći ćemo ih prebrojati!

I još ovo, pod desnima se počinju razvijati nastavci za mlečne zube.


DA LI STE ZNALI?

Polne žlezde ploda će se u ovoj nedelji oblikovati u testise odnosno jajnike. 

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img