cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Mama u 9. nedelji

calendar-img

Bezbojni iscedak iz nosa odnosno osećaj začepljenog nosa možete sada pridodati spisku znakova trudnoće. Pun nos i povremena krvarenja iz nosa su naime česta pojava u trudnoći. U trudnoći žilama teče više krvi, zato ponekad koja žilica i pukne. Kod tih problema pomažu ovlaživači vazduha i prva pomoć - stiskanje nosnica i kratak odmor u ležećem stanju. Možete si pomoći i tako da na radijator stavite mokar peškir ili čašu vode, kako bi voda iz njih isparavala u vazduh.

I drugi znakovi trudnoće – umor, mučnina, žgaravica i vrtoglavica traju i ove nedelje. Poteškoće uzrokuje i loša probava, pre svega zatvor, zato svako jutro na prazan stomak popijte čašu Donata! Pomaže, provereno! Znate već, otvara i najzačepljenije! Grudi su još uvek veoma osetljive i teške. Naime, pripremaju se na važan zadatak, hranjenje malog bića.

U struku se i dalje širite i pantalone će vas uskoro početi stezati. Nema veze, u vama se razvija novi život i neka svi vide kako pršti! Što pre idite do prodavnice sa garderobom za buduće mame! Pustite im da vas maze!

I ne zaboravite na udoban donji veš, posebno na grudnjak!

Ako ste kod ginekologa prvi put naručeni u devetoj nedelji (možda ste već bili na pregledu, a možda idete tek za koju nedelju), na redu je prvi ultrazvučni pregled! Kod pregleda ne zaboravite dobro pogledati svoje potomče na ultrazvučnoj slici. Ako možete, povedite sa sobom i partnera. I još nešto: ginekologa zamolite da vam odštampa sličicu vašeg deteta da je možete pokazati svima! I da se možete pohvaliti! Ako novost još niste obznanili, sličica može biti izvrstan povod!


DA LI STE ZNALI?

Količina krvi se u telu trudnice povećava za čak 40 – 50 %. Zato kod nekih trudnica na koži iskoče žile, ponajpre one na grudima, nogama i stomaku. Budućim majkama koje u porodici imaju istoriju pojavljivanja proširenih vena preporučujemo da budu pažljivije kod soljenja hrane, te da se isto tako klone dužeg stajanja na nogama. Pri tome ne zaboravite na fizičku aktivnost. Ona naime ubrzava krvotok, a venski zalisci aktivno brinu o tome da se vene ne prepune, posebno one na nogama. Proširene vene se doduše pojavljuju jer težina materice pritišće vene u karličnoj šupljini. Taj pritisak uzrokuje veći pritisak u venama na nogama.

Jedan od glavnih strahova trudnica je prekomerno dobivanje na težini. Zato je i tokom redovnih ginekoloških pregleda najteže stati na vagu koja nemilosrdno pokazuje sve vaše grehe. Umesto toga, radije razmišljajte ovako: vaga pokazuje rast novog bića! Dozvoljena količina dobivenih kilograma u trudnoći naravno zavisi od težine pre trudnoće. No, ne savetujemo vam da se previše udubljujete u tabele koje prikazuju dozvoljeno dobivanje kilograma. Važnije je da pazite na zdravu ishranu. Uravnotežena ishrana i redovni obroci su naime ključ do zdravog razvoja deteta. Zato ovde nije suvišno ponovno upozorenje: bez dijeta u trudnoći!

Po nekim preporukama trudnice koje su pre trudnoće bile veoma vitke, do porođaja bi trebale dobiti od 13 do 15 kilograma, one koje su pre trudnoće imale umerenu težinu od 11 do 14 kilograma, dok je gojaznima odnosno, lepše rečeno, malo jačim mamama dozvoljeno da u devet meseci iščekivanja dobiju od 7 do 11 kilograma. Ali, kao što je već rečeno, bitna je uravnotežena ishrana, a ne toliko dobiveni kilogrami! 

arrow-img

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

arrow-img

Trudni ste: 1 nedelja

Ako imate sreće, ovo će biti vaša poslednja menstruacija. No, za godinu dana opet će se vratiti …

news-img

Danas je prvi dan vaše zadnje menstruacije, barem što se tiče narednih devet meseci! Iako još niste trudni, ovaj je datum bitan za preračunavanje predviđenog termina porođaja, zato ga upamtite. Ova se nedelja već broji kao prva nedelja trudnoće.

arrows-img

Pročitaj više

Prijavi se i prati razvoj svog deteta

Besplatne nedeljne e-novosti, koje pomno prate razvoj tvog deteta.

Tvoj email

Predviđeni datum porođaja

calc-img

Izračunaj datum porođaja

Poslednji tekstovi

article-img