RE: MPR (MMR) vakcina (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba



Poruka


mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 17:07:43)

rosita,hvala na lepim zeljama,radimo na tome i ne bi trebalo da problem ostane,posle skoro godinu dana,ponovo je poceo da pokazuje prstom (posle mesec dana svakodnevnog treninga), a poceo je i da brblja,doduse kao sto je brbljao sa 6-7 meseci,ali bolje i to nego da cuti :)
..u novom sadu smo..




madre -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 17:22:19)

mejlo, jako mi je zao sto ste tako prosli[sm=smiley13.gif] ali mi je drago sto lepo napredujete[sm=smiley1.gif]
da, bas je tesko citati o svim losim iskustvima i ostati pribran i izvagati kako pametno postupiti!
sve se vise o tome pise... bilo istina ili ne, verujem da majkama nije svejedno kada je u pitanju dete!




mimma -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 18:20:38)

Mejlo, prvo da ti pozelim sve najbolje sto se malenog tice, nadam se da cete upornim radom uspeno prevazici sve poteskoce. Drugo, ja sam svoju odluku o mmr-u donela tj ucvrstila sasvim slucajno, kada sam se zatekla kod nase dr u isto vreme kada i jedan mladi otac koji se borio sa medicinskom sestrom oko mmr-a, objasnjavajuci kako ne zele da prime mmr jer je bratovljev sin dobio autizam posle mmr-a. Na sve ono sto sam prethodno cula i procitala, to mi je bilo dovoljno. Svesna sam da ima puno onih koji ce me proglasiti malogradjankom i koji ce misliti da za svoje dete rade bolje nego ja za svoje i da mi npr dete treba oduzeti. Ja ne mislim tako. Naprotiv, mislim da ce jednog dana, kada ova vakcina bude zvanicno ukinuta (u nekim zemljama je vec ukinuta) svi oni biti srecni jer su dobro prosli...Dotle, moja mala je primila ostalo a mmr i hpv, vakcine protiv raznih gripova i pneumokoke ce da nas zaobidju. i jos nesto, ne znam zasto roditeljima koji vakcinisu decu mmr-om smeta ako moje dete nije vakcinisano. Pa deca su im zasticena (do revakcine), od nas je nece dobiti sigurno, jel? mozemo samo mi od njih...




mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 20:01:37)

ljudi,stvarno ne znam sta cu,ako budem imala jos jedno dete..kako stvari stoje,vrlo verovatno je da necu vakcinisati dete i to cu nositi na dusi..nisam pametna.znam samo da je moj klinac od kad se rodio,uvek bio u grupi po knjigama "mooozda ce cak i moci..",sto znaci vrlo napredan..sve je na vreme ili pre vremena radio i onda baaaaam...sta se desilo??! meni je zao sto mi finansijska situacija ne dozvoljava da potegnem celu pricu privano i odvedem ga na snimanja mozga,da se vidi gde je ostecenje ili sta god da moze,pa da se onda isterujem sa sistemom i vetrenjacama..ovako sam samo srecna,sto nije neki ogroman problem ili autizam,i sto posle mesec dana logopeda ima napretka..dete koje ima termin pre nas kod logopeda,kao i ono posle nas-ima mnooogo veci problem..moj mali apsolutno sve razume (i vise nego sto treba) i ni po cemu se ne razlikuje od vrsnjaka,osim u tome sto je prestao da pokazuje prstom i govori,a te dve stvari su povezane,tj pre nego sto uspe da verbalizuje misao,koristi se kaziprstom da ukaze na objekat..on je to radio dok je jos u ogradici bio..

mi smo primili i sinfloryx (mislim da se tako zove),a trebalo je sad u januaru da primimo i vakcinu protiv lajmske bolesti,odnosno protiv zapaljenja mozga koje ona uzrokuje,al sam od toga odustala..
nasla sam na netu jednu fiiiiinu pdf knjizicu u cijem se podnaslovu nalazi "novi genocid?","osnovi bioloskog ratovanja"..procitala deo o mmr-u i smrzla se..a o svim vakcinama pise..

ne znam koliko je pametno ostaviti na roditeljima da odluce,da li ce dete primiti vakcinu,jer mislim da neeekad u nekom momentu,ako prestane vakcinacija,ozbiljne bolesti koje su stavljene pod kontrolu,mogu da podivljaju..al isto tako postoje i one koje su iskorenjene-pa je glupo vakcinisati se protiv toga..jos je nama super,koliko vakcina dobiju deca u americi...
al konkretno,mmr treba prepraviti ili mu nesto uraditi,izbaciti zivu..sta god,kao sto vise puta rekoh-nisam strucna..




adulence -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 20:14:50)

Prvo jako mi je zao sto citam.ovakve stvari i nadam se da cete biti bolje...nama sada sledi redovna kontrola sa 13.meseci i verovatno ce nas dr.uputiti na mmr,zene nisam pametna sta da radim,da li da odlazem uzimajuci u obizir da Iva ide u jaslice i da je u kolektivu...




mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 20:32:58)

adulence,mislim da ne treba da brines preterano,devojcicama se jako retko javi neki problem,mnogo cu jace od decaka,jedino je moj savet da mozda sacekas prolece,da prodju svi ovi virusi,pogotovo sto je u kolektivu..do 18 meseci se daje mmr.




adulence -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 20:38:17)

Hvala stvarno svacije mialjenje mi znaci...




Sanchy -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 20:38:18)

Morbila
u Srbiji nema nekoliko godina unazad,rubeole i zauske i ako ih dobije
nije strasnoo a ni njih nema u nekom vecem broju tj.,nisam cula skoro da
ih je neko dobio tako da ne moras da zuris...




lady_b -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 21:23:08)

I ja sam isto u velikoj dilemi oko mmr vakcine [sm=zmeden.gif]

Negdje sam procitala, da je velika razlika ako se vakcina prima kao koktel(3u1) za sve tri bolesti i kada se prima pojedinacno? Tj.veci rizik je kada se prima odjednom [sm=zmeden.gif]

Mene je stvarno strah, kao i mnoge mame.. Da li stvarno mmr uzrokuje autizam..? Citam sta Maslacak pise i malo me smiruje, znam da je ona strucnjak [sm=smiley1.gif] ali opet s druge strane, zasto se onda dize tolika prasina oko mmr-a i autizma? Nije mi jasno da moze da bude toliko velika slucajnost da se djeci poslje vakcine desava tako nesto..




Maslacak15 -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 21:34:16)

Mejlo,
MMR nije umrtvljena vakcina nego bas vakcina sa zivim virusima koji su oslabljeni to jest atenuirani, Ali je bezbedna. I stotine miliona dece su je vec primile. Vrtimo se u krug , za tim nema potrebe. Naravno da me licno ne pogadja sto necije tamo dete nece biti vakcinisano ali mi je zao. Najpogresnije odluke se donose na osnovu straha i ne znanja. Na kraju krajeva, roditelji su ti koji preuzimaju rizik i na njima je odgovornost za zdravlje deteta. Ako vi mislite da su bolesti iskorenjene - molim lepo. Rubeole u trudnoci su jedan od najozbiljnih uzrocnika mentalne retardacije kod fetusa i tome slicno. Ljudsko telo je toliko kompleksno da ne znam kako mozete da verujete da vam neko kaze " u tom uzrastu samo vakcina moze da izazove regresiju?!Razvoj govora je vrlo kompleksna stvar, uslovljena i genetikom i socioloskim i brojnim drugom uslovima zivotne sredine. Niti mi je jasno kako doktor moze to da korelise sa vakcinom koliko god iskustva imao niti kako neko moze da veruje. Ali ne mora meni sve da bude jasno. Ja sam lezala i morbile i rubeole i varicele i drago mi je da moja deca nece imati tu cas_t. A sad ima ih i koji decu vode na zurke da dobiju boginje. Ljudi su razliciti, ja to postujem, Ali mi je dece zao.




Rosita -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 22:28:51)

Ja cu da vodim dete sa godinu dana kod imunologa na kontrolu, pa cu da vidim i sa njim sta, kako. Osetljiva je stvar u pitanju. Nikad se nece iskljuciti dilema u majcinskoj glavi, tako mi se cini. S jedne strane, tu su argumenti koje npr. Maslacak iznosi, koji deluju razumno i umirujuce. S druge, tu je strah koji je tako svojstven majcinskoj prirodi, a koji se budi kad se cuju losa iskustva. Iako racionalno svasta moze da se pobije i dovede u pitanje, cini mi se da ce doza strepnje ostajati i kod najodlucnijih.




serpica -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 22:33:12)

Moje starije dete je rodjeno kao rizik beba i imali smo razvojno pracenje do druge godine,nije smela da primi ni jednu vakcinu dok to ne odobri neurolog,sve smo ih isprimali sa malo zakasnjenja,to sto je kasnije prohodala i progovorila je iz drugih razloga,a ne zbog vakcine,mladja je bila ok i sve na vreme primila ali nije progovorila do druge godine,jednostavno je cutala i mumlala cak nije ni prstom pokazivala,da bi odjednom progovorila kao da si cesmu odvrnuo,nisam ni pomislila da nesto nije u redu i da je to od mmr-a. Ja bih volela da neko od lekara kaze da se autizam javlja iskljucivo zbog mmr-a i da to potpise i pecatira,da vidimo da li bi se neko usudio.Primera radi,mm ima kolegu koji ima sina sa autizmom a nije primio mmr,dok stariji jeste i dete je ok. Ono sto je nama pedijatar rekao je da mogu da se jave nus pojave te vakcine ali kod dece koja su inace rodjena sa neokom bolsecu ili zaostatkom u razvoju ali i tu je mala verovatnoca.Ja cu i ebca da vakcinisem redovno iako ce verovatno do tada da isplivaju jos mnoge stvari o mmr-u.
Mejlo zao mi je sto se to desilo malom,ali potrazi jos neko misljenje dr,idite i na dodatna ispitivanja ukoliko je moguce,mozda sve to nema veze sa vakcinom...ljudima prognoziraju svasta a na raju se ispostavi suprotno.




mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (3.1.2014 23:05:50)

palo mi je na pamet da vodim dete na ispitivanja i snimanja,da pokusam da utvrdim sta je konkretno,ali me je brzo proslo..da imamo velik problem-verovatno bih tako nesto i uradila,a s obzirom da dete super napreduje,ne zelim da ga mucim..bilo pa proslo,ne vratilo se..
ono sto mene jako zanima je,zbog cega niko ne uzima u obzir ono sto psiholozi i defektolozi pricaju,ako pretpostavimo da im je struka da rade sa decom koja imaju problem..
prestala sam da verujem u deda mraza,kao i u strucnost vecine lekara kod nas,dosli smo do toga da dosta njih "odradjuje" svoj posao,a to je jako strasno kad se u medicini desava..vecina njih leci posledice,bez da otkrije uzrok..ne kazem da nema odlicnih lekara,ali treba ih pronaci.
sta bi moglo da se desi jednom izuzetno naprednom detetu,zdravom,da prestane da govori,cak i da brblja kao beba,da pokazuje prstom...? mama i tata imaju harmonican brak,zivi u srecnoj i veseloj porodici,zdravo se hrani,nema genetske predispozicije za tako nesto,nije udarao glavu,nije preziveo neki stres,po ceo dan je napolju,do vakcine napreduje sve po knjigama...a sad posle 9 meseci brblja kao sto je radio kad je imao 9 meseci...ok,psiholog i logoped nisu strucni,jer nisu imunolozi ili sta god,ali dajem sebi za pravo,kao i svaka majka,da ja jesam strucna,da procenim stanje svog deteta koje gledam svaki dan 24/7,pa ako kazem,da se dete promenilo-znaci da se promenilo..da li je mmr kao sto su mi rekli,ili su solarne baklje,ili ga je neko urekao-nemam dokaze!ono sto mogu da tvrdim je da je dete pricalo,pokazivalo prstom,a da je posle vekcine to prestalo da radi..ok,mozda se poklopilo sa losim horoskopom ili ko zna cime..

meni je u sustini najstrasnije od svega,sto vodimo ovakve razgovore,ne spavamo nocima i pokusavamo da odlucimo sta je najbolje za nasu decu,a nismo lekari..i oduzet nam je luksuz da budemo samo mame,koje ce posle radnog vremena doci kuci,ispeci pitu,baviti se porodicom i uzivati u zivotu..suvise su ovo ozbiljne teme kojim ne bi trebalo da se bavimo mi,obicni ljudi..toliko je neistina,razloga "za" i "protiv",subjektivnih misljenja...
na svu srecu imamo pedijatra kod koga idemo privatno i zivo me interesuje sta ce on da kaze na sve to..




mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 0:16:00)

maslacak,mene su vodili kod svakog deteta koje je imalo boginje i nikad ni jedne nisam prelezala..sestra je imala spontani zbog rubeole..
mogu da verujem psihologu "da je u tom uzrastu samo mmr mogao da izazove regresiju govora",jer je taj zakljucak donela posle ispitivanja nas kao roditelja,sto je ukljucivalo istoriju bolesti u porodici,moju trudnocu,razvoj deteta od rodjenja....

to da li mmr moze ili ne da izazove promene tj ostecenje na mozgu,sto se mene tice nikom vise nista ne verujem..sve sto je napisano moze i ne mora da bude validno,lazirano..ono sto bi mene ubedilo,i na osnovu cega bih mogla da tvrdim 99% da mmr ne moze da izazove promene,jeste recimo neurolog pedijatar,koji ce snimiti mozak svakog deteta pre vakcine,kao i posle..i da se to uradi na uzorku od 1000 dece,pa onda mozemo da pricamo o tome..i naravno,da ni jedna velika kompanija ne bude sponzor toga,i ako moze da ja sve to nadgledam [sm=smiley36.gif] veliki su sve to igraci i vrti se dosta novca u svemu tome..
cinjenica je da je sve vise autisticne dece kod nas,sta je uzrok tome,ne znam..




Torbica -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 0:44:59)

Mejlo,

slazem se... Jako teska prica oko svega ovoga. Kod mene je specificna situacija, pisala sam, prvo imunolog a zatim i pedijatar je stopirao MMR kod starijeg sina, jer smo imali problem sa herpes simplex-om koji je bio uzasan.. Od detetovih 11 meseci smo imali 7 epizoda na svaka dva meseca plus minus i dok nisam poludela i pocela da trazim resenje UZROKA. Ovo o cemu pises. Nama je pedijatar - homeopata resila ovo i evo godinu dana bez herpesa! Ali zato i dalje MMR ne, po njenom savetu, dete ima 3 godine! Na moje pitanje zasto - rekla je da ne zna kako bi zivi virusi uticali i da ne garantuje da nece biti komplikacija. Ja joj verujem skroz i naravno nisam ga vakcinisala a pritom je rekla da ne zurim i kod mladjeg sina koji je 18 meseci, da necu zakasniti. On nema nikakav problem. Cerka mi je uredno primila sa 13 meseci, imala je temperaturu i otok zlezda, nista posebno, proslo za par dana.
Ono sto je veliki problem, lekari nazalost propuste da upozore roditelje cija su deca sklonija komplikacijama i otud spekulacije. Da nismo imali ovaj problem sa herpesom, ja ne bih razmisljala, u stvari, imunolog je prva rekla, nikako zive vakcine... A pedijatar je rekla, dok dobrano budu pricali...[sm=zmeden.gif] U svakom slucaju, drzim vam fige da sve bude ok [sm=smiley31.gif]




Ivanka 75 -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 9:37:23)

Za MMR nikad nije kasno, bitno je da je dete poootpuno zdravo, da ima jak imunitet (a ja mislim da slab imunitet u trenutku davanja MMR vakcine i dovodi do promena) od presudnog znacaja da dete prebrodi vakcinu bez problema.




mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 10:12:16)

meni ne pije vodu prica da svaki lekar koji iz nekog razloga upozori na mmr nema pojma i lupeta gluposti i slicno..vise mi se cini da su umorni da isteruju nesto,kao i da unapred znaju,da ako potegnu da nesto treba dodatno ispitati-da je to u startu izgubljena prica..previse strucnih ljudi spominje da moze doci do problema,pa se ogradjuju od toga,spominjuci da ne postoje zvanicni dokazi.fora je sto se ova prica ne vodi samo kod nas.ne znam sta treba da se desi, pa da se to jednom za sva vremena ispita i resi.
moje dete je za ove 2godine i 3 meseca bilo 5 puta bolesno..sa 4 meseca urinarna,jednom laringitis,jednom stomacni i 2 respiratorna..mislim da je to super,a druzi se sa decom koja idu u vrtic..
zvali su me iz dz,kao treba mmr da primite,na sta sam rekla da cu ga dovesti za 2-3 nedelje,jer je bio 5 dana pre toga u kontaktu sa detetom koje je tada lezalo u decijoj bolnici sa crvenim kartonom-borili su mu se za zivot i nisu znali jel virus ili bakterija..i useli na mene da ga dovedem samo da ga imere jer nisu sa godinu dana,reko ok,dovescu ga..kad smo dosli,kao zdrav je moze da primi mmr..ja ponovim 3. put celu pricu zasto necu da je sad primi,dr se obrati vrlo ruznim tonom da ce mu sad izmeriti temperaturu da mi dokaze da je zdrav,kazem da on nema temperaturu,ali da hocu da prodje bar 2 nedelje kod kontakta sa tim detetom,da vidim da li ce nesto da krene..tu je i suprug stao na njihovu stranu,pa sam rekla: ok, dajte mu vakcinu,ako mu se nesto desi-pobicu vas..
i nista se nije desilo,nije otok na mestu uboda imao,ni povisenu temperaturu,niiiista..!!osim sto se umirio i prestao da prica..
posle se ispostavilo da drugi klinac nije imao nista sto je zarazno,tako da iskljucujem bilo kakvu bolest..




mimma -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 10:45:31)

Nijedan dr nece staviti svoj potpis na izjavu da je stanje deteta uzrokovano mmr-om. Poslednji put kada se to desilo, neka porodica u italiji je, prosle godine dobila astronomsku odstetu. Moja je teorija da mmr moze, sa sve zivom i ostalim sastojcima, da 'okine' nesto u mozgu, nesto sto bi inace ostalo pasivno i nikada se ne bi ispoljilo. Mi smo imali tezak porodjaj, mala je bila 8 dana u inkubatoru. Nama su sve vakcine svejedno bile pomerene zbog transfuzije. Posle svakog pentaxima, u roku od 10 dana je imala po 3 dana temperature 40. Onda nam je zakazan mmr a ja sam krenula da malo kopam da vidim sta mi to dete prima. Resila sam da, po cenu da me pljuje ko hoce, mala to nece primiti. Ne pada mi na pamet da se kockam sa procentima.




Olga75 -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 10:46:34)

jako mi je zao sto je decak imao problema i drago mi je da se prevazilaze
predpostavljam da ga je pregledao klinicki psiholog , koliko sam shvatila dg nije autizam
bilo bi dobro da predjemo na temu AUTIZAM ZBOG VAKCINA ?




Rosita -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 12:10:20)

Jesmo li mi primali ovu vakcinu (ja sam 84-to)? Ako dete ima boginje, da li to znaci da nije vakcinisano?




Olga75 -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 12:17:56)

neko je pitao zasto se daje MMR ako dete dobije boginje misleci na varicele
negde od 90 tih je MMR uvrstena u kalendar vakcinisanja ali postoji tema o kalendaru KLIK




mimma -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 12:33:16)

Rosita, tvoja generacija i one pre nje nisu primale tu vakcinu. ona je uvedena 'skoro'. Mi smo sve te bolesti prelezali (bar brat i ja jesmo). Ono sto smo mi primali se davalo u kasnijem uzrastu i nisu se davali kokteli kakvi se daju danas. Boginje, varicele, mogu da dobiju i deca koja su vakcinisana mmr-om, jer mmr ne stiti od njih, mada sam cula vaspitacicu iz naseg obdanista (trenutno haraju varicele) kako govori da deca koja su primila mmr imaju 'cudne' boginje. Sad, sta je tacno cudno, iskreno, nisam sigurna. Mi upravo lezimo varicele i mala je ok, prosli smo bez temperature i bez problema (kucam u drvo, imamo kontrolu za koji dan)




Sanchy -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 13:01:25)

Kada je u pitanju ova vakcina ja ne razmisljam samo o autizmu vec i o mnogim drugim propratnim negativnim reakcijama na koje vas niko u dz nece upozoriti,,,u knjizi Sta da ocekujete u prvoj godini,pise encefalitis(zapaljenje mozga),febrilne konvulzije,gluvoca,,tacno je da pise,retko,ali procenat postoji,ko meni garantuje da mi necemo uci u taj procenat..ama bas niko..Zasto ta vakcina ,posto se toliko prica o njoj unazad vec par godina i kad vec postoji toliko nedoumica u vezi nje,zasto nije modifikovana,napravljena da bude bezbednija,zasto pentaksim moze da sadrzi inaktivisane viruse a mmr ne,zasto nam se ne dozvoli vakcinisanje pojedinacnim vakcinama protiv ove tri bolesti?




mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 13:13:05)

mimma,to je bas zestoka reakcija na pentaksim i mislim da je pametno sto si odlucila da ne primi mmr i slazem se apsolutno da ako "neeesto" postoji i ostalo bi pasivno,mmr moze da ga "okine"..takva je i moja filozofija bila,kad sam se odlucila da je primimo..
a mislim da to sto je neko primio vakcinu,ne znaci da nece dobiti boginje,vec samo da ne bi trebalo da ima tezu klinicku sliku kad ih dobije.




mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 13:24:02)

olga,nema potrebe da prelazimo da temu autizam,kod nas je iskljucen bez nedoumica..veselo,druzeljubivo,znatizeljno,pametno dete,jedino sto ponovo ucimo da pricamo [sm=smiley1.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sledeća stranica >   >>