RE: MPR (MMR) vakcina (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba



Poruka


mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 13:28:45)

sanchy,ovo je nabolja recenica koju procitah u poslednja 2 dana :
"ko meni garantuje da mi necemo uci u taj procenat"!!! e bas tako [sm=bravo.gif]




Rosita -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 16:40:37)

I mene zanima, ovog puta u cisto edukativnom smislu, zasto neke vakcine sadrze zive viruse, a neke ne? Olga, Maslacak? Olga, unapred izvini i nemo' da se ljutis sto nije tema :)




Maslacak15 -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 23:04:54)

Ma ne postoji taj procenat o tome se radi. Sve te price ako dete ima predispoziciju pa vakcina nesto okine kao pokusaj objasnjenja zasto boze moj kod vecine je bezbedna ali za neke nije, su samo price- nisu tacne. Sve studije koje su radjene na relevantan metodoloski nacin sa MMR vakcinom su pokazale da kohort dece koja su vakcinisana nema ni minimalno uvecanu sansu da oboli od autizma u odnosu na grupu dece koja su nevakcinisana. Prosto procenat autisticne dece je identican. Radjeni su drugi tipovi studija i sa skeniranjem mozga i trazenjem virusa u crevima i razne druge molekularne studije i sve su pokazale da MMR vakcina nema veze sa autizmom. Sve je to vec radjeno i proveravano ali eto ko ne veruje ne veruje.
Sto se tice tipa vakcina Rozita, takozvane zive vakcine su najefikasnije, tj izazivaju najbolji imuni odgovor i kao takav najbolju zastitu od bolesti. U nekim slucajevima moguce je izazvati zadovoljavajuci odgovor i sa mrtvim antigenima, ali onda on mora biti boostovan. Znaci vakcina se daje nekoliko puta, kao sto je to slucaj sa prvim vakcinama za bebe. Pentaxim i ekvivalenti se daju na mesec dana tri puta da bi organizam stekao imunitet. Zavisi od tipa bolest tj od patogena protiv kojeg se vakcinisei. Kao sto je za neke bakterije / viruse nemoguce uopste napraviti vakcinu neki su dovoljno dobri antigeni / antigen moze da odradi posao a za druge se mora uposliti avirulentna atenuirana forma zivog organizma. Nadam se da ga nisam previse iskomplikovala.[sm=smiley1.gif]




Rosita -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 23:52:11)

Ne, ne, bas si jednostavno i razumljivo objasnila. Hvala :)




Leax -> RE: MPR (MMR) vakcina (4.1.2014 23:58:40)

Maslacak samo mogu da kazem svaka cat[sm=bravo.gif] sjajno si sve objasnila u samo nekoliko recenica [sm=smiley1.gif]




mimma -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 1:28:07)

Ja cu probati da zdravorazumski objasnim svoj stav, bez namere da se raspravljam ili izazivam srdzbu, pa cu da se odjavim sa teme, jer mislim da se, kao sto neko rece, vrtimo u krug. Dakle, nisam od new age roditelja, ne gledamo u sunce i ne jedemo samo sirovu hranu, nismo vegetarijanci, nikada nisam bila kod homeopate, obrazovana sam, imam u kuci lekove iz apoteke i dete je vakcinisano do sada, po redu, protiv svega osim mmr-a. Verovatno ce biti pomalo off topic, ali princip je ono o cemu govorim. Maslacak, vidim da si u nemackoj, ti si onda bliza temi nego mi ovde. Talidomid. Godine su bile potrebne da se povuce iz prodaje, i to na vristanje javnosti, da je bilo do farmaceutske kompanije, verovatno nikada ne bi ni bio povucen (kazu da nije povucen vec se daje i dalje ali sada na recept). Jedan od slogana je bio da je siguran koliko i kocka secera, preporucivan trudnicama, davan tek rodjenim bebama. Lek broj jedan, sirom sveta, kupovan bez recepta, davan u bolnicama. Studije radjene, svaki put potvrdjeno da je lek siguran a kampanja za lek jos zesca. Godine su prosle dok konacno jedan dr nije uspeo da dokaze kako je skoro 20.000 beba rodjeno bez ruku i/ili nogu, a od kojih je vise od pola brzo umrlo, bas zbog nezeljenog dejstva tog leka. Taj jedan je proglasen ocem nacije i dobio je silne pocas_ti. Ne mislim da je mmr bas takvog dejstva, ali mislim da je blaga verzija toga. autizam ne bode oci, ne na nacin na koji su nezeljeni efekti ovog leka boli oci. daje se u vreme kada autizam moze da se primeti, pa je zaista tesko i hrabro dokazati da je mmr izazvao autizam, ali i to je pocelo da se desava po svetu i prve pare za odstetu su pocele da se isplacuju. Dopusti da ja verujem da je ispravno da ne gutam sve sto mi se servira, bez pogovora, i da dovedem u pitanje samu vakcinu. Na kraju krajeva, statisticki je to moguce, cak ce i pedijatar to reci, to kazu i proizvodjaci vakcine. Polemika oko vakcine i autizma nije vodjena ni za jednu drugu vakcinu osim ove. I jos nesto da dodam, broj dece sa autizmom raste, i to rapidno, to su zvanicni podaci i mogu da se poguglaju, ako nekoga zanima. sve u svemu, u jednom se slazemo, svako zeli najbolje svom detetu, neko na jedan, neko na drugi nacin. Ne osudjujem one koji ce rokati decu sa mmr-om, ali molim da ni mene niko ne osudjuje i da ne misli da je moje dete jadno zbog mog ''neznanja''.




mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 10:04:38)

mimma,apsolutno se slazem i podrzavam..radila sam sa razlicitim lekarima,pa na osnovu visegodisnjeg iskustva shvatila da u medicini stvari nikad nisu crne ili bele..studije i dokazi koji ne odgovaraju i nisu isplativi se sklanjaju,previse je interesa i velikih igraca..banalan primer su vestacki multivitamini,za koje je dokazano da su kancerogeni-pa su i dalje u prodaji..nebitno..skliznula sam s teme..
pozalila sam se prijatelju koji je epidemiolog,sa oooooooogromnim iskustvom,pogledao je dete i odgovorio mi: nije ga jako udario,radi mnogo sa njim pa ce premostiti,bice to dobro..
znaci,odgovor niiije bio: ne,nema sanse da je od mmr-a,nesto mu se drugo desilo.
toliko od mene za ovu temu,skoro da sam se pokajala sto sam se ukljucila,al ko zna zasto je to dobro,mozda nekome i pomogne..




Rosita -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 10:59:36)

Ja se slazem da je vec sve receno, a samo bih dodala da niko ne treba da se kaje zbog recenog, svako iznosi svoj stav, znanje, iskustvo, svi smo odrasli ljudi i ako imamo dileme pokusacemo da tragamo za odgovorima dalje... Da, sve je vec receno. Sve vam pozdravljam, kako god ko odluci nek mu je srecno i da su nam deca ziva i zdrava.




mimma -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 11:19:09)

mejlo, sve najbolje sa malenim. rad, strpljenje i ljubav ce pomoci. sta god da je bilo, ne ponovilo se. Rosita, bas tako, samo nek su nam zivi i zdravi. U medjuvremenu, ja cekam da se pojavi jos jedan otac nacije :p




bea83 -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 11:34:38)

Nevezano za vakcinu, ja sam ubedjena da broj autistične dece raste iz jednog jedinog razloga a to je - bolja dijagnostika, stručniji doktori, prosto napredak u medicini. Pre 15 godina sva deca sa bilo kojim razvojnim poremećajem su svrstavana u istu grupu koja se u zavisnosti od stručnosti ili obaveštenosti doktora nazivala različito nazivala - "zaostali", "retardirani" i dr groznim nazivima. Da ne pričam kako se tome prilazlo pre 20,30,50 godina. Da li znate nekog tridesetogodišnjaka ili četrdesetogodišnjaka sa dijagnostikovanim autizmom? Ja ne. Ali ne mislim da je to zbog MMR-a




mejlo -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 12:58:32)

e,mimma,fala na lepim zeljama i mooooram da se pohvalim,na lakat mi izlazi :))
sinoc suprug i ja kazemo:idi upali komp da pustimo crtani..a mali ce na to "pusti crtani,kompjuter"..doduse,prepuno "grh"glasova koje je ubacio,ali smo se suprug i ja pogledali u isto vreme i ono:jel on to sad upravo izgovorio...??! znaci,oboje smo isto razumeli..da nismo vec sedeli-popadali bi, znamo na sta..to znaci da je mozgic poceo da premoscava [sm=bravo.gif],sto je psiholog i rekao da ce se desiti vrlo brzo,jer smatra da nije veliko ostecenje..

ostajte zdravi,dobri i veseli!




Rosita -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 14:44:40)

Mej, bravo za tvog decka!

Bea, ja na zalost znam. Moj komsija, izmedju 25 i 30. Vidjam ga u liftu. Tuga.




Sanchy -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 19:04:05)

Ne uporedjuje se porat autisticne dece u odnosu na period od pre 20 30 godina vec poslednjih godina 5,6 pa u odnosu na svaku prethodnu belezi se porast...doktori ukoliko ne oostoji genetska predispozicija kao ono sto je dovelo do autizma navode "spoljni faktor"...Sto se tice mmr vakcine i ako je ziva vakcina pa bi stoga trebala biti efikasnija mi u Srbiji imamo i revakcinaciju u sedmoj godini a najkasnije do 14,mislim da revakcinacija postoji i u Nemackoj samo z drugacijem vremenskom intervalo ,tako da po meni ta prica da ne moze da se napravi mmr sa inakivisanim virusima ne prolazi,i jos jedniom,zasto nam ne dozvole vakcinisanje pojedinacnim vakcinama protiv ove tri bolesti?Ako je drzavi skupa nabavka,placacemo je mi sami koji misllimo d a je mmr u ovom obliku ne odgovarjuca...Drugo kada sam u ranijim postovima pominjala procenat ,nisam tu mislila samo na autiizam,naravno da tu zvanicno ne postoji procenat jer zvanicno ta veza nije ni priznata vec na druge negativne efekte vakcine a koji se pominju i po knjigam i na Pubmedu a to su encefalitis,febrilne konvulzije,gluvoca...




Sanchy -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 19:07:44)

Izvinjavam se na ptavopisnim greskama,pisem sa tableta i ovo kuckanje po ekranu jednostavno nije z mene




Maslacak15 -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 20:16:41)

Apsolutno se slazem da svako moze da veruje u sta hoce, i da je odluka o vakcinaciji pravo roditelja. Zato necu dalje argumentovati. Osim da prokomentarisem da poredjenje sa Thallomidom je vrlo neprimereno. Lek je bio na trzistu od 1957 do 1961. godine. Znaci 4 godine dok nije povucen sa trzista, uzasno puno vremena ali treba znati da je to vreme pre molekularne biologije, medicinskog ultrazvuka, moderne genetike a narocito pre Interneta i sredstava modernih komunikacionih tehnologija koje su itekako poboljsale brzo sirenje svesti o desjtvu lekova i nus pojava. Nasuprot tome MMR kao trostruka vakcina o kojoj sad pricamo je patentirana i na trzistu od 1971 godine, znaci vec 40 godina. Do sada je vakcinisano preko 500 miliona osoba. I nista opipljivo nije dokazano u naucnom smislu o navodnim stetnim efektima. Pozdravljam vas sve[sm=smiley1.gif]




serpica -> RE: MPR (MMR) vakcina (5.1.2014 22:09:25)

maslacak ja se u potpunosti slazem sa tobom iako nisam strucna da o tome polemisem vec samo pricam iz iskustva. Mozda je primer glup ali evo recimo u uputstvu svakog leka pa cak i onog bezazlenog pise da su moguca ne zeljena dejstva,to pise i na sumecim tabletama i na vitaminima,znaci,ogradjuju se bas u slucaju da nesto krene lose a opet nije uzrok tome lek koji se pije. tako i za vakcine koje deca primaju u prvim mesecima zivota kazu da mogu da izazovu reakciju,pa iako dete ima temperaturu ko garantuje da je to od vakcine a ne recimo od prehalde ili virusa koji je imalo u sebi ili dobilo nakon par dana.
i da dodam da morbili nisu potpuno iskorenjeni pre nekoliko godina u jednom malom mestu blizu Nisa se pojavila bolest,obolelo je 20.tak dece koja su nazalost iz romske populacije i nisu vakcinisana.Sva sreca nije bilo smrtnih ishoda jer su deca bila starija pa samim tim i otpornija a i terapija je ukljucena na vreme..ovo sam cula od naseg pedijatra koji je opet ponavljam strucjak za te stvari.




mimma -> RE: MPR (MMR) vakcina (6.1.2014 0:23:25)


IZVORNA PORUKA: mejlo

e,mimma,fala na lepim zeljama i mooooram da se pohvalim,na lakat mi izlazi :))
sinoc suprug i ja kazemo:idi upali komp da pustimo crtani..a mali ce na to "pusti crtani,kompjuter"..doduse,prepuno "grh"glasova koje je ubacio,ali smo se suprug i ja pogledali u isto vreme i ono:jel on to sad upravo izgovorio...??! znaci,oboje smo isto razumeli..da nismo vec sedeli-popadali bi, znamo na sta..to znaci da je mozgic poceo da premoscava [sm=bravo.gif],sto je psiholog i rekao da ce se desiti vrlo brzo,jer smatra da nije veliko ostecenje..

ostajte zdravi,dobri i veseli!



bravo [sm=bravo.gif] cestitam, samo tako nastavite!! bice to sve ok, sve vam najbolje zelim




Peace* -> RE: MPR (MMR) vakcina (14.1.2014 8:35:25)

Danas u 17h vodim Luku na revakcinu MMR. [sm=zz_cold.gif]




Valerie -> RE: MPR (MMR) vakcina (14.1.2014 15:51:46)

da li mislite da je bolje cekati prolece da se primi MMR? svi oko nas kaslju, svaki cas neko ima boginje... neko kaze da se uradi krvna slika pred davanje te vakcine... ali posto do reakcija od MMR prodje i 3 nedelje, sta ako je uhvati jos neki virus/infekcija... dodatno mi je to sto ne ona jako sitna, oko 9,2 kg sa 16 meseci.




adulence -> RE: MPR (MMR) vakcina (14.1.2014 16:12:49)

Mi cemo sacekati mart mesec tada cr imati 15meseci i trebalo bi da je primi tada...




Valerie -> RE: MPR (MMR) vakcina (14.1.2014 16:20:34)

ja mislim da cu da cekam do 19-20 meseci. a na kontroli nismo dugo bili, od letos. doktorka ce me nagrditi... na kraju cu je odvesti na merenje a da vakcinu pomerimo... komplikacija




viktori -> RE: MPR (MMR) vakcina (14.1.2014 16:53:26)

Mi cemo da odlozimo mmr po savetu moje dr iz dz koja je tako svojim unucima. Sve sam iscitala i za i protiv i na kraju smo sa njom porazgovarali. Meni je poenta da on prohoda i proprica dok je ne primi. I to je to. Videcemo kako ce biti.




Peace* -> RE: MPR (MMR) vakcina (15.1.2014 8:47:10)

da li mislite da je bolje cekati prolece da se primi MMR?


U jednom momentu smo pisale, dal je to bilo za ovu vakcinu, više nisam sigurna, mislim da sam se sa Anom kuckala o tome pa se možda ona seća, da je ne treba primati na leto kad je mnogo toplo.
Moje iskustvo sa decom je da su u martu / aprilu uvek bolesni. To je ono kada više ne treba perjana jakna, a naglo zahladni kad zađe sunce, ako se ne razbole moji, razbole se komšijini pa upljuju moje (figurativno rečeno). Po meni je proleće najgori deo godine što se tiče prehlada i bolesti.

Luka je juče primio revakcinu MMR, Malko plakao, ali sve je ok. Sa njim sam sad mirna do 14 god (juhuuuuu), a sa Markom sam mirna do predškolskog, još 4 god (juhuuuu). Malo da odmorim, mene ove vakcine kompletno urnišu u mozak. [sm=smiley29.gif]




Valerie -> RE: MPR (MMR) vakcina (21.1.2014 18:23:39)

Mi bili danas kod dr. Dogovorili se da ce verovatno prvo da primi revakcinu Di-te-per krajem marta, pa MMR npr. u maju. I dr kaze da sve cesce roditelji traze odlaganje primanja MMR-a...




Mariya -> RE: MPR (MMR) vakcina (24.1.2014 23:06:16)

Lu je primila mmr posle 2.rodjendana. 5-6 dana je imala kvrzicu na mestu uboda i to je to.Nije se zalila da je boli kad sam je pitala,a reakcije nije bilo ni posle 3nedelje. A bas sam se plasila ove vakcine jer je reagovala i na pentaxim.Tako da se ja slazem sa mamama koje odlazu vakcinu. Doduse,moje dete ne ide u vrtic,niti se druzimo sa puno dece...




Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sledeća stranica >   >>