RE: Da li ispravljati greške u govoru? (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Odgajanje



Poruka


Anoniman -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (14.8.2012 14:09:25)

Jeco, a je l'' čisto izgovara š, č i ž? Neša je prošlog leta naučio da kaže "r", neko vreme je malo zapinjao kod nekih težih reči, ali ni to nije dugo trajalo. Ubrzo nakon toga je naučio i ostale glasove da izgovori, ali u poslednje vreme mu se desi, kad brzo priča, ili je uzbuđen, izgovori s umesto š, z umesto ž i c umesto č. Ja mu onda kažem da uspori i ponovi, nekad kaže lepo, a nekad kao da ne može da izgovori. Ne znam u čemu je fora.




NadaR -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (14.8.2012 14:13:49)

Miloš je savladao R davno ali nam je problematično Š .
Još uvijek je MiloS , ne MiloŠ .
Ne forsiram ga , samo se trudim da baš svaki put kažem pravilno neku riječ koja njemu zapne . [sm=smiley1.gif]





Anoniman -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (14.8.2012 15:22:19)

Mihajlo dosta šuška, valjda što su mu zubići razmaknuti, ali ne kontam kako dok se igra jasno kaže: bRRRRm, brrrrm, a kad treba da kaže u rečima ne izgovara... Primetim tu i tamo da mu se omakne i pravilno izgovorena reč, i odmah ga pohvalim, ali čim on pokuša da ponovi to više nije to. I voli da priča brzalicu:riba ribi grize rep, ali retko uspe i dva R da ubaci... Ne forsiram, ali uvek pohvalim kad uspe i naglasim gde je razlika u izgovoru.




Olga75 -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (14.8.2012 15:24:17)

Marija jos uvek ne zna R i kako stvari stoje nikad nece ni znati [sm=smiley13.gif]




Anoniman -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (14.8.2012 15:25:36)

Olgić moje drugarice ćerka je L i R prelomila tek u šestoj godini [sm=smiley1.gif]




Olga75 -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (14.8.2012 15:36:21)

Bas je tako ko sto kazes N i n a , izmedju L i R u stvari je L




Lu -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (31.8.2012 22:06:05)

IZVORNA PORUKA: Olga RR

Marija jos uvek ne zna R i kako stvari stoje nikad nece ni znati [sm=smiley13.gif]

Hoće[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ako ne nauči sama tu je logoped, ja sam pozitivno iznenađena sa logopedicom kod koje je Roko išao a i ostala djeca iz vrtića.
Sa 6 terapija (jel se tako kaže[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) je ispravio "francusko" R.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




liliana -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (1.9.2012 0:49:31)

Ja Tinine greške u govoru ne ispravljam. Smatram da je isuviše mala za to. Neka prvo "nauči" da govori, pa ćemo lako ispravljati , ukoliko bude bilo potrebe za tim. Ja joj ne govorim "bebećim" jezikom, već joj se obraćam normalno, kao što razgovaram sa svakom drugom osobom. Takođe, nikome ne dozvoljavam da "tepa" dok joj se obraća i dok razgovara sa njom.
U rečima koje sadrže slova "L" i "R" ona ih ne zamenjuje drugim slovima (tipa "J" i sl.), već ih , jednostavno, izostavlja iz reči.
E, sad, ukoliko bude potrebe, kada poraste, konsultovaću i logopeda iz prostog razloga što ja ne umem da izgovorim slovo "NJ" i slovo "LJ" i to mi je uvek jako smetalo, posebno zato što imam 2 slova "LJ" u imenu ( a nisu me vodili logopedu).




LillyT -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (8.9.2012 15:54:38)

Ja Lari uglavnom ispravljam greške, ali mislim da ćemo uskoro kod logopeda, jer kada slušam, drugu decu sličnog uzrasta, čini mi se da ne priča zadovoljavajuće. Svoje ime još uvek ne zna da izgovori, prvo je bilo Jaja (a i mi joj nadenuli ime sa L i R), pa sada odbija da kaže Lara, nego kaže da se zove Ana. Š izgovara čudno (uz neko šuštanje), K nema pojma, kaze T. Ma bolje da nabrojim šta zna, nego šta ne zna.




sneza24 -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (8.9.2012 19:58:45)

Ja isto ne ispravlja jer je počeo da priša pre 9 meseci tako da još uvek nezna sva slova.Ali mu se obraćam normalno kao odraslom.I vidim da svakim danom sve bolje priča.Recimo patike je u početku izgovarao pakio a sad su već patike.I još gomila drugih primera.Za sad još ne planiram logopeda jer mislim da je rano za njega.




red3lilu -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (9.9.2012 8:45:30)

Razmišljam se ovih dana da skoknem sa Nidžom do logopeda. Slova ž,š,č i dž su mu boljka od kad je progovorio. Pokušala sam sa vežbicama i pesmicama sa neta ali koliko sam primetila on nepravilno postavlja jezik prilikom izgovora a to već ne znam da ga naučim...a plaši me da ako sačekam naviknuće se kako ne treba, pa će nam svima biti teže
Malo se nećkam jer mi je na prvoj kontroli rekla da do 5te godine treba to samostalno da savlada, a ako to sad ispravi ode mi dete iz kuće ostaće mi odrastao čovek u telu dečkića[sm=smiley36.gif]... koji sisa prst[sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (3.10.2012 19:59:01)

Mihajlo je pre dve nedelje potpuno prelomio R... I jako voli da govori reči sa tim slovom, kao da stalno vežba [sm=bravo.gif] Evo večera sardinu i sve vreme viče Riba Ribi gRize Rep! Sad nam je još ostalo slovo L




sanji -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (3.10.2012 20:02:53)

Svaka čast! [sm=bravo.gif] One r još i ne pokušavaju! Nekad probaju par puta ali jako brzo odustanu.[sm=smiley13.gif]




Anoniman -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (3.10.2012 20:06:20)

Pa vidi ja pisala pre dva meseca i bila sam ubeđena da neće pokušati, a kamoli uspeti pre trećeg rođendana, a on me iznenadio [sm=smiley1.gif]




sanji -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (3.10.2012 20:08:08)

Sad da ja napišem da ne očekujem pre treće pa možda i one mene iznenade! [sm=smiley36.gif]




nela79 -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (4.10.2012 13:52:04)

Moja zaova je logoped.
Ako nekom trebaju usluge neka pise na pp. Ne znam da li negdje smijem da ostavim njene podatke da svima budu dostupni. Modovi ???[sm=zmeden.gif][sm=smiley1.gif]




Anoniman -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (27.11.2012 8:35:27)

Evo, slovo L je i dalje kritično, često kaže LJ umesto L, ali pokušava povremeno...
Nego sam ga htela pohvaliti kako baš naglašava,i to samoinicijativno, kad govori "ja biH" što mnogi odrasli ne rade [sm=bravo.gif] Ljubi ga majka![sm=smiley36.gif]




cockic -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (27.11.2012 8:47:15)

ja koliko sam primetila petar mesto R kaze L a LJ ne zna kad zove prabaky kaze LILA a inace se zove LJILJANA-LJILJA JE ZOVY.
tako da koliko sam svatila yglavnom sva slova lepo kaze samo R jos ne zna ali ima vremena jos je mali R se inace kasnije i kaze koliko znam.

ja stalno my procam ono RIBA RIBI GRIZE REP,A  ON MENI KAZE LIBA LIBI GIZE LEP [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




minna -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (27.11.2012 8:58:33)

Vlada jos nekako ne prica cisto, non stop nesto mlati, ne zatvara usta i sve je bolje ali nije uvek razumljivo, meni jeste, drugima ne uvek, ali dobro, bice. Bas sam nesto u poslednje vreme vidjala dosta starije dece koja ne pricaju cisto.
Ne ume da kaze V kad je na pocetku reci, uvek kaze da se zove Jada, ali zna da ga izgovori jer kaze Jidi oVo.
L i R nekako preskace ili ih zameni opet sa J.
I moje omiljeno, mama pusti mukizu[sm=smiley36.gif] Ispravljam ga.




lesica -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (27.11.2012 9:36:51)

Ja ne ispravljam previše,samo sam izdala naredbu svima da sa Lenkom lepo i pravilno razgovaraju. R nam je još uvek L ili ga proguta,ostalo je ok,s tim da sam primetila da čistije priča kada je kući nego kada ide u vrtić,izgleda da kupi od drugara pa se i ona malo mazi.




Anoniman -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (27.11.2012 9:40:54)

E i mi imamo dve reči koje nikako ne menjamo : svektjo (svetlo) i daljiskin (daljinski) [sm=smiley36.gif] Mi uvek pravilno izgovorimo, ali valjda je njemu ovako lakše




cockic -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (25.12.2012 11:15:25)

meni petar npr. kaze maski a hteo je maksi i kad ga ispravim on kaze ko sto treba.
ovo je pitanje za one koji sy isli kod logopeda jer sam y pravy sto ga ispravljam.ima dosta tako reci koje on lose kaze dok ga ja neispravim.

izadjem ja mislim da kaze vadjem i kad my ponovim izadjem on bas kaze da se razyme ta rec koja treba a ne vadjem to samo ja znam sta znaci i niko vise ili devojcica kaze docica ima jos nego ne mogy svih da se setim.a ima i dosta koje kaze pravilno.





minna -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (25.12.2012 11:39:08)

Ja kad sam gore napisala da ga ispravljam mislila sam na to da kad on kaze ja ponovim to ispravno, samo ponekad ga ispravljam da trazim da on ponovi opet pravilno, ali retko.
Nama je maksi idemo u makisu, samo sto ako ga ispravim on ponovi opet isto samo glasnije[sm=smiley36.gif] cak i kad ponovi ispravno sledeci put opet kaze po svom, mislim da ne treba forsirati to ispravljanje, pa ce vremenom nauciti, mada je to moje misljenje, nismo bili kod logopeda




Anck Su Nmaun -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (25.12.2012 11:42:55)

Da i Tara izvrce .... Paka (Kapa), Kasita (kasika), seka Hana je Kana , al najgore sto i meni sad izledi Kana [sm=smiley36.gif] negde izostavi slovo abuka je Jabuka npr, š, č,ć super izgovara,

Uglavnom s njom pricam normalno, ne tepam joj, a nekad je ispravim nekad ne... a ona se nekad zabrblja da niko ne provali sta je rekla uopste , mm me redovno zove kao prevodioca [sm=jezicek.gif], ili u celoj recenici skontamo dve reci.

A sto se tica slova R...nekaze ni tacno R ali ni L...nesto izmedju...uvek onako naculjim usi da cujem kako izgovori ali nemogu da provalim [sm=smiley36.gif]




cockic -> RE: Da li ispravljati greške u govoru? (25.12.2012 11:59:36)

a inace Petar kad ga ja pitam kako se ti zoves on kaze Petal  [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]R jos ne zna i mislim da nece skoro.

a za sestry zna da kaze cak kaze magdalena i ako se ona zove Lena nego je cyo da joj nekad kazemo leno leno magdaleno pa onda i on.

a pocela sam da my objasnjavam ko je ko da je moja mama ivana negova baba a on kad tako krenem da my objasnjavam smeje se nista my nije jasno[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 

pre nekoliko dana je rekao da je moja mama mama od mm [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]mama ne moze da my byde jer je starija od njega 7 godina [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

za dede jos nismo krenyli da se objasnjavamo i ovako se pogybio ...







Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>