Vrtić i prehlada - gde je granica? (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Zabavište i čuvanje deteta



Poruka


Anoniman -> Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 8:38:10)

Luka je krenuo ove godine u vrtić. Krenuo je 2.9. (bio je četvrtak), već u petak popodne je bio slinav. Znam da tu fazu moramo proći, da je to faza adaptacije na nepoznate viruse i bakterije. Znam i da to traje oko 6 meseci. Znam i da se dete ne smatra bolesnim dok nema temperaturu.
ALI!
Sada je 27.9., Luki od 2.9. hronično curi nos, naravno uz to kašljuca, sada već gadno kašlje.
U četvrtak na petak noć (24/25.9.) je počeo noću da se budi, kašljao je sa malo šlajma kada se prvi put zakašlje, onda posle na suvo, do granice povraćanja. U petak sam ga ostavila kod kuće.
Uz slez i rotkvu, to je sazrelo, i sada kašlje zrelo (sa šlajmom).
Sve vreme je dobre volje, aktivan, dobr jede. Voli da ide u vrtić, vikendom je očajan što vrtić ne radi.

Sedim sada i razmišljam da li da ga ostavim kod kuće još koji dan (kada već imam mogućnost za to).

Kako vi to mame radite? Gde je granica? Dokle dete sme da vuče prehladu?




mihi -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 8:47:02)

Tasha to je igra s tvojim živcima, što si brižnija a jesi veoma to će ti biti teže. Ja sam to prolazila sa Lukom, krenuo je u vrtić sa 3,5 godine  bio je bolestan neprestano sa puzama od 7 dana do 5. godine kada se očigledno imunizovao i posle je imao samo još ovčije boginje. Biće tu i temperatura koje traju 5 do 6 dana, virusnih osipa, angina....... Pripremi se za to, ja sam isto kao i ti za Luku plaćala i vrtić i ženu. A inače mislim da treba da ga ostaviš kod kuće nekoliko dana dok se taj kašalj ne sanira kad več imaš gde[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Anoniman -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 8:51:16)

Mi smo Varicelle preležali! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Ma svega sam ja toga svesna. Svesna sam i da ovo ustvari nije ništa, ali vagam ustvari sledeće: ostaviti ga kod kuće još dan-dva-tri, ili reskirati da zbog nemarnosti vaspitačica (koje ne brišu deci nos pa se to sliva), mu se slije na pluća...






mihi -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 8:53:36)

Ostavi ga bolje ne samo zato nego i jer pošto mu je imunitet maalo oslabljen zbog toga može da pokupi i još nešto uz put... bolje da to prestane pa ispočetka[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Anoniman -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 8:55:13)

Naime, znam da one koje rade a nemaju kome da ostave dete, one decu ne ostavljaju kod kuće dokle god dete nema temp. I normalno im je da detetu curi nos i kašlje. Ja nikako da naviknem na to. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] I ne znam dal je pametnije voditi ih u vrtć dokle god nemaju temp, ili pak ostaviti malo kod kuće, kada već imaš mogućnost?




Anoniman -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 8:56:19)

Hvala mihi. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




mihi -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 9:07:14)

Nema na čemu Tashke i mene to čeka sa Milošem ponovo.




Anoniman -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 9:11:18)

Ma ja sam se ustvari izbezumila, nisam znala, Jeca mi kaže pre koji dan, da kada ostaviš dete kod kuće, onda treba posle da doneseš potvrdu lekara da je zdravo! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kao da su ta deca u vrtiću zdrava! 




guppy RR -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 9:20:35)

Svoja iskustva sam pisala u temi
Jaslice i bolest <-- KLIK
pa možeš tamo malo pročitati moje mozganje...




Anoniman -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 9:23:54)

Ooooooo, ja tamo vidim samo "opet su kod kuće..." [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

I kako sada stoje stvari?




Jeca* -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 10:27:45)

Vodila sam Luku kod lekara. Njemu isto tako curi nos kao i tvom Luki i zrelo kašlje, pa već 3 nedelje. U petak ga nisam odvela u vrtić. Nijednom nije imao temp, ali ja sam mu u petak, nakon tri nedelje ipak počela davati sirup Palitrex. Dr kaže da je grlo potpuno čisto i pluća. A curi mu nos i kašlje...kaže...eto....vrtić plus zubići (nikle su mu donje dvojke obe i desna četvorka, a sad niče i leva i to sve za 2 nedelje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]). U svakom slučaju, ona mi je rekla da ne moram da mu dajem ni palitrex, a ja sam odlučila da nastavim bar 4 dana, pogotovo što sam počela, pa ne valja prekinuti, a verovatno je sve ovo onda bakteriološki, pa nije zgore da malo dobije antibiotik. I dalje curi nosić, ali malo manje, mada sad onako "krklja" i kašlje zrelo, ali sutra ide u vrtić. Šta ću...nek stiče imunitet, kad već nemamo kud [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image] i da...nama traže potvrdu i ako je bio odsutan samo jedan dan, zbog bolesti. I dobismo je od lekara jer dr kaže da on u ovom stanju apsolutno sme nazad u kolektiv jer nije zarazan.




mihi -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 10:37:40)

 Meni tu ništa nije jasno, nije da pametujem ali stvarno valjda je osnovno da se sekret iz nosa zaseje uzme bris grla i vidi ima li ili nema bakterijske infekcije. I  tu je kraj nagađanja da li su zubi ili nešto deseto....... Fala bogu danas se zna koje su bakterije patogene za decu i zahtevaju lečenje antibiotikom a ako je u pitanju saprofitska flora  onda ništa, meni je kod Luke tako umela da ide streptokokna infekcija.




sephora -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 19:46:01)

slažem se sa mihi, ako kijavica traje duže od 10 dana onda nije loše uraditi bris i izlečiti posle infekciju adekvatnim antibiotikom. ako je kijavica virusna onda nema konkretnog lečenja, ali taj kašalj koji se javlja jeste uglavno rezultat slivanja sekreta iz nosa u grlo i pluća i nije opasan. olakšava se davanjem nekih sirupa za kašalj (npr: za suv kašalj PROSPAN sirup a za zreo BRONHIKUM i neki od mukolitika.) mukolitike nije loše davati u svakom slučaju (to mi reče ORL lekar) da se taj sekret u nosu razvodnjava da ne bi otišao na uši. ljudi misle da su mukolitici samo za pluća ali nije tako-odnose se na bilo koju vrstu sekreta. nezgodno je samo da ako se i odradi antibiotska terapija bakterije mogu da se vraćaju jer klinci u vrtiću kijaju i kašlju jedni u druge neprestano, tako da je preporučljivo uzimanje preparata za jačanje imuniteta i nešto za očuvanje maminih nerava!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




SUPER MAMA -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (27.9.2009 21:15:32)

sephora moja mala evo vec nedelju dana curi joj nos prvo je curio kao voda a zatim je imala temperatura, pa bili smo kod lekara prepiso nam je sinlacilin zbog grla koje je bilo crveno a za nos operil sprej pre spavanja da se otpusi nos.Od juce ona je krenula kao da kasljuca ali suvi kasalj i vec dva puta tokom spavanja zakaslja se i zagrcnese od sline ipovrati.Sutra idemo na kontrolu pa videcemo sta ce nam reci.recimi jel prospan sirup je od brslena?




mamanp -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 8:24:21)

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Naime, znam da one koje rade a nemaju kome da ostave dete, one decu ne ostavljaju kod kuće dokle god dete nema temp. I normalno im je da detetu curi nos i kašlje. Ja nikako da naviknem na to. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


E tako i ja radim. Dokle god nema temp. ja je vodim u vrtic (tu ne spada proliv i povracanje). Kad dobije temp. ja se javim direktoru da mi je dete bolesno  i ostavim je kuci. Meni je dr rekla da je normalan period privikavanja na vrtic i sticanja imuniteta u vrticu otprilike oko 6 meseci, mada to nama jos uvek traje, a ide dve godine, tako da pravila nema. Moja deca su stalno slinava i kaslju, tako da je to meni postalo normalno. Kad me pitaju kako su deca, ja kazem dobro su, malo kaslju, al su dobro.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Kad bi manje majki bilo koje su kao ja (vode slinavo dete u vrtic) manje bi bilo i bolesne dece u vrticu, ali gde da ostavim dete 5, 10 pa i vise dana dok ne prestane nos da curi ili da kaslje???




Anoniman -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 8:35:40)

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Znam da tu fazu moramo proći, da je to faza adaptacije na nepoznate viruse i bakterije. Znam i da to traje oko 6 meseci. Znam i da se dete ne smatra bolesnim dok nema temperaturu.



e sad bi ti moj čika pedijatar rekao ne može se dijete navići na viruse i bakterije i razboljevanjem se ne stiče imunitet
i ja radi te njegove rečenice ni ne vodim djecu u vrtić, jbg

-e sad neka djeca su više neka manje podložna oboljevanju...nisam pametna

ne znam šta da mislim...kad vidim kako majke vode djecu u vrtić sve sa antibiotikom ja bi se najrađe u tom momentu samoubila...





mamanp -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 8:38:06)

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Znam da tu fazu moramo proći, da je to faza adaptacije na nepoznate viruse i bakterije. Znam i da to traje oko 6 meseci. Znam i da se dete ne smatra bolesnim dok nema temperaturu.



e sad bi ti moj čika pedijatar rekao ne može se dijete navići na viruse i bakterije i razboljevanjem se ne stiče imunitet
i ja radi te njegove rečenice ni ne vodim djecu u vrtić, jbg

-e sad neka djeca su više neka manje podložna oboljevanju...nisam pametna

ne znam šta da mislim...kad vidim kako majke vode djecu u vrtić sve sa antibiotikom ja bi se najrađe u tom momentu samoubila...





Kod moje Ilme vaspitacice na zidu imaju zalepljenu satnicu kad kojem detetu daju sirup.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anoniman -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 8:41:28)

al to mi je stvarno bezveze ... pa ne mogu vjerovati da se to radi...ali se htjeli mi to ili ne tako je

nemojte me pogrešno shvatiti ali meni je vrtić zaista nužno zlo




mamanp -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 8:51:40)

Ne znam...ja sam za sina imala zenu za cuvanje, pa je opet bio bolestan non-stop. Nema pravila...




Jeca* -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 9:01:29)

IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

al to mi je stvarno bezveze ... pa ne mogu vjerovati da se to radi...ali se htjeli mi to ili ne tako je

nemojte me pogrešno shvatiti ali meni je vrtić zaista nužno zlo



I meni. Ali, u stvari, ja sam pobornik vrtica u smislu socijalizacije i mnogo toga lepog sto deca tamo nauce. Ali da su uslovi mnogo gori nego kod kuce jesu. Ipak, ja sam odlucila da Luka ide u jaslice i molim se Bogu da nam to uspe, a ako ne uspe, prelazimo na plan B iliti jurimo neku zenu da ga cuva [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
ja sam luki uvela ovih dana palitrex ujutru i uvece, vec sam pisala o tome. Ali on zaista ne izgleda bolesno, hvala Bogu, pupupu. Kaslje i curi mu nosic, ali i to je vec bolje. Ali, nikad ga ne bih pustila bolesnog u jaslice, pa preashodno zbog njega samog.




Anoniman -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 9:10:41)

da Jeco ta čuvena socijalizacija... to zaboravih napisati, ja sam kao dijete išla cijelih 2 sata u vrtić i zbrisala iz istog i nikada više ni dana i ne smatram se asocijalnom , a šta hoću reći, djeci pogotovo do neke 3 godine ( a to je mišljenje pedijatara, i ako ja od njih uzimam sve sa rezervom)jeste da je djeci potrebna njega.

ja uvijek kad dođem s posla, izvedem ih u park, ili u igraonicu koja mi je blizu, pa se igraju s djecom, sad ganjam da Meri upišem na gimnastiku (nisu je htjeli primiti na karate, nego su preporučili gimnastiku) a mene proganja moja prijateljica da je upišem na balet ( a ja mrzim balet) ...znači zaista se trudim da im nekako što kvalitetnije osmislim dane ...i da se druže s vršnjacima, i da se zabave... a teta koja ih čuva ih isto tako izvede ... i šta ja znam ...valjda ja jednostavno mrzim vrtiće pa sam ovoliko protiv ....NE ZAMJERITE [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




sephora -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 9:18:40)

super mamice, prospan jeste na bazi bršljena, postoje i prospan kapi da se piju isto su dobre, mada sam ih ja koristila za inhalaciju. to što ti mala povrati nije loše jer tako izbacuje i sekret.




sephora -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 9:29:08)

a i naši pedijatri su čudo, moja mala imala 2 dana temperaturu, kaže lepo da je bolucka grlo, ali jedini očigledan simptom je bio povraćanje i to se desilo samo jednom, dijareju nije imala. odvede je mm kod lekara i vrati se sa dijagnozom stomačni virus. kada posle 2 dana poče kašalj i poče kijavica. posle se razboleo mali, imao sačuvaj Bože visoku temperaturu, niti povraćao niti proliv (imao čestu stolicu ali nije vodnjikava-čvrsta), posle toga ništa,... na kraju dobijem i ja temperaturu, tresla sam se kao prut, muka mi dok je visoka ali kada je spala temperatura nema muke a ne mogu da dišem, steglo me u grlu i plućima i sada kašljem kao magarac, krajnici kao lopte... STOMAČNI VIRUS[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
mogli smo da preležimo i meksički grip a da ne znamo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image], jer naše lekare mrzi da nam vade krv i rade analize kako bi trebalo!!!




mihi -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 11:31:54)

I moj stariji je isto tako bio bolestan do pete godine non stop a krenuo je sa 3,5. Kod nas nema antibiotika u državnim vrtićima tamo bez potvrde pedijatra ne možeš da dovedeš dete u vrtić. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamanp -> RE: Vrtić i prehlada - gde je granica? (28.9.2009 12:19:45)

Mihi, moja ide u privatni vrtic. Lepo poneses antibiotik ili sirup za temp. u slucaju da dete dobije i onda one to sve po rasporedu. Zovu te samo onda kad ne mogu detetu da spuste temp. Nije ispravno, ali tako rade.




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>