RE: Pregled dojki (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


Peace* -> RE: Pregled dojki (12.8.2014 12:02:36)

Već godinama mi mama viče da se kod ginekologa i na pregled grudi ide jednom godišnje, na šta sam obično odmahivala rukom. Kod ginekologa sam još i išla jer imam policistične jajnike, ali grudi...
U novembru 2007 se nakanim da odem...misleći - imala sam probleme (užasne) sa čvorovima dok sam dojila, ali to je prošlo. I kao idem da skinem mamu sa dnevnog reda. Doktor je napipao čvor, pogledao na ultrzvuk i rekao da je prečnika 2.5cm, i čudne sadržine, da bi on to da vadi. (BTW, imam 27 god, tada sam imala 26) Zakazali su operaciju za 24.11., izvadili su dobroćudni tumor sa mlečnom cistom u sredini, tj sve je ok!


To je moj post.

Bila sam juče na kontroli.

OPET sam bila neodgovorna.
Posle operacije sam išla negde tokom 2008, posle kad sam prestala da dojim Marka negde 2011, i evo juče.

Desna dojka, fibroadenom 15mm, na njega naleže još jedan od 3mm, ili je to pak jedan nepravilog oblika - ne može se rastumačiti na UZ.
Sekcija obavezna, obzirom na porodičnu anamnezu (Ca dojke).
Tako da ću ja opet pod nož.
Samo neka opet bude benigno...




branki* -> RE: Pregled dojki (12.8.2014 15:52:54)

tash,kad radis?bice valjda sve dobro.
ja nikad nisam isla kod dr na pregled grudi...




Sanjica26 RR -> RE: Pregled dojki (12.8.2014 15:56:37)

Cekam da prestanem sa dojenjem,pa odem na ultrazvuk. Prosli put kad sam bila imala sam neke cistice.
Peace verujem da ce biti ok.




bubulence -> RE: Pregled dojki (12.8.2014 16:03:41)

takve smo mi zene, potpuno nemarne za svoje zdravlje.
ja sam ove godine bila prvi put i planiram od sada da se kontrolisem bar jednom godisnje.
tash, bice to sve super, samo kasnije daj sebi domaci zadatak i budi redovna na pregedima i kontrolama




Verolina -> RE: Pregled dojki (12.8.2014 16:09:43)

Tasho, nemoj da se ljutis, ali nesto bih te pitala..Jesi li razmisljala o potpunom odstranjenju i silikonskoj varijanti. Ja se strasno plasim tih stvari i potpuno sam dala za pravo Andjelini Dzoli sto je odstranila dojke preventivno.




17 joka -> RE: Pregled dojki (13.8.2014 0:37:11)

Slazem se sa Verkom , naravno na tebi je odluka, nadam se da ce i ovog puta biti benigno,ali mnogo vise budi oprezna i redovno na kontrole itd.




Peace* -> RE: Pregled dojki (13.8.2014 8:25:45)

Ne ljutim se.
Isto me je pitala sinoć dobra prijateljica, zašto ne uradim gen, pa ako ga imam ne odradim double mastecromy...
Nisam mnogo čitala o tome, samo preletela vest o Anđelini, bez stava sam bila, u fazonu ako ona misli da je to za nju najbolje - super, meni svejedno.
Danas sam u užasnoj gužvi na poslu + sam dobila proliv, ne verujem da ću stići danas da čitam, ali imam lufta nekih 2-3 nedelje da iščitam...
i tek sam sinoć shvatila da me je dr možda zbog toga pitao da li planiram još da rađam. Ako to odradim ne mogu da rađam, ili je to samo momenat dojenja?
S druge strane, o silikonima razmišljam već čitavu večnost, a koči me samo to da sam ja alergičar i bojim se da ne razvijem alergiju na strano telo u organizmu.

Kako funkcioniše ta double mastecromy? Šta se sve odrstranjuje a šta onda pravi silikonski?
Onako, u par rečenica mi recite, iščitaću ja detaljno ovih dana.




Peace* -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 12:35:09)

Bila sam i kod drugog onkologa koji se više razume u genetiku.

Mama je išla sa mnom [sm=smiley9.gif], pa je ona pričala istoriju u porodici, te je dr rekao da isti gen nosi više vrsta Ca. Znači, nije samo koliko si Ca dojke imao u porodici, već isti gen nosi Ca dojke, Ca jajnika, Ca debelog creva i maligni melanom.
Zatim, rekao je da prestanem da pijem antibebi pilule. Neko istraživanje je pokazalo da upotreba ab pilila povećava % obolelih od Ca dojke. Sada kada razmišljam, ja ih pijem od 2005.(sa pauzama zbog trudnoća) zbog policističnih jajnika, i prvi čvor sam operisala 2007. Da li sam ga imala pre 2005, nemam pojma jer nisam išla na preglede.
Rekao je da bi on radije odstranio jajnike, nego zbog policističnih jajnika pio antibebi i povećavao rizik od Ca dojke, pa i Ca jajnika.
Slaže da ovaj čvor treba izvaditi, i on bi genetiku (BCRA1 - valjda) radio iz uzorka, a ne iz krvi.

Sad treba da zovem onkologa-hirurga, da se zakažem za operaciju.




milicicak -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 12:51:43)

Tash, sad procitah [sm=smiley31.gif]
gen je BRCA, postoje 1 i 2, u svakom ima vise mutacija koje su povezane sa razlicitim tipovima Ca. BRCA1 se povezuje sa naslednim oblikom Ca dojke...
Izvadis cvoric, uradis skrining na BRCA (realno mozes i iz krvi, ako postoji mutacija to ce se videti) pa posle razmisljaj sta ces uz konsultaciju sa dobrim onkologom-geneticarem
Drzi se [sm=smiley31.gif]




Peace* -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:06:17)

Zbog nečega je dr više za to da se BRCA (ja permutovala slova, ha? [sm=smiley36.gif]) radi iz uzorka a ne iz krvi.
Šta više, on je najviše bio za to da se gen radi iz maminog uzorka (operisala je Ca dojke 2000-te), ali se mamin uzorak izgubio, čudne su to godine bile.




jabudic -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:14:51)

JA sam radila pregled dojki prošle godine, zbog kontraceptivnih pilula.
Doktorka mi je podvukla prije par mjeseci da obavezno radim na svaka 3m [sm=zmeden.gif]
Inače, na pregledu su mi rekli da je sve savršeno i da ne treba da dolazim do 40.

Ali mislim da prestajem sa pilulama. Popijem jos ovih 3-4 i gotovo.




Sanchy -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:17:40)

Peace moja tetka je imala masektomiju a i odstranila je jajnike upravo zbog toga sto si napisala da isti gen izaziva Ca i dojki i jajnika,na zalost..ona zivi preko a i nismo toliko bliske da bih je ispitivala o protezama pa nadam se da ce neko drugi znati da ti na to odgovori..inace ona je svake godine radila mamografiju i uvek je bila ok,i te godine kada joj je pronadjen Ca otkriven je ultrazvukom ,mamografija je bila cista,,neverovatno ali je tako,prema tome treba ici bar jednom godisnje na uz dojki obavezno,ja sam bila pre dve godine,nisam bas revnosna a trebalo bi da se testiram i na te BRCA gene [sm=smiley13.gif],..sto se tice veze antibebi pilula i povecenog rizika od Ca ako uopste postoji takva veza jer tu sam malo skepticna,ona postoji ako se ab piju nakon trideset_e godine zivota a nakon 35 se i ne preporucuju..u vreme kada sam ih pila to me je zanimalo pa sam dosta citala o tome tada..




Peace* -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:20:22)

Taj dan kad sam išla kod drugog onkologa sam trebala da počnem novu turu. I odlučim to jutro da ne progutam već da spakujem u torbu, jer sam kod dr išla tek u 10h (šmugnula sam posla).
Inače pijem Yasmin, i on kaže da su tu jako male doze hormona, ali da bio on makar napravio pauzu ako ne i potpuno batalio.
Znači čovek je bio jako otvoren, i kaže da žene u Americi, koje imaju gen, rade duplu masektomiju grudi i jajnika, i kolonoskopiju na svakih 7god - kao PREVENCIJU!




Peace* -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:22:06)

Mamografija se ne preporučuje pre 40te. Kažu da nema potrebe. [sm=zmeden.gif]




Sanchy -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:25:32)

Po meni dovoljan je ultrazvuk i dobar doktor,vidis kako tetki mamografijom nista nisu otkrili,stvarno je tako iskreno ne znam koji je princip rada kod mamografije u odnosu na ultrazvuk kada nisu mogli da vide promenu [sm=zmeden.gif]




Peace* -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:26:41)

Ne znam, nisam radila mamografiju.




Cakana84 -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:28:21)

Meni su nasli tri fibroadenoma, radiolog predlaze op pre trudnoce, nije nista hitno, ali sve treba da potvrdi dr koji je dao uput za UZ, cuveni Inic kod koga je sreca doci na red na Onkologiji. Videcu sta ce mi on reci. Mislim da u danasnjim zivotnim okolnostima svako moze da dobije svasta nevezano za genetiku. Hocu da kazem da cak i oni koji nemaju u porodici nikoga ko je bolovao od ca ne treba da stvari prepuste slucaju. Stvarno nista nema pravila.

Peace, da li si i ti imala i jos uvek imas fibroadenom? Meni je najveci 12mm.




Modessty -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:30:25)

cure a ko daje uput i gde se zakazuje uz dojki? Trebalo bi da odem kad prestanem da dojim. I koliko vremena nakon prestenka dojenja treba da se ode?




Peace* -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:34:38)

Da, Cakana, fibroadenomi se vad pre trudnoće, to mi je i ovaj dr rekao, jer kaže da pod uticajem hormona hoće da se desi svašta. Kaže da je video slučaj da je fibroadenom tokom trudnoće prerastao u galopirajući Ca. [sm=smiley13.gif]

Onaj koji su mi izvadili 2007, je bio 2,5cm prečnika. Ovaj je 15mm+3mm taj neki rog za koji se ne zna jel rog ovog od 15 ili je još jedan maleni.

Ja to radim privatno Mod, tako da ne znam proceduru. Pretpostavljam da lekar opšte praxe daje uput. [sm=zmeden.gif]




Trcosava -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:35:32)

Mod ovde postoji poseban broj za pregled dojki, odnosno za zakazivanje. Ali to možeš da se rapsitaš kod svog ginekologa, ovde većina radi i ginekologiju i pregled dojki.




Modessty -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:38:28)

Ja razmišljma da li privatno da idem ili da idem kod moje ginekologice u dz. Čini mi se da su mi rekli da ona sama radi taj pregled. Koliko košta privatno?




Modessty -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:39:20)

zaboravih, a koliko da čekam od kad prestanem da dojim? jel ima neko pravilo?




Peace* -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:40:41)


IZVORNA PORUKA: Modessty RR

zaboravih, a koliko da čekam od kad prestanem da dojim? jel ima neko pravilo?


Mislim da je minimum 2 meseca.

Ne znam cenu.




Modessty -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:42:57)

hvala [sm=smiley1.gif]




milicicak -> RE: Pregled dojki (9.9.2014 13:44:52)


IZVORNA PORUKA: Peace*

Znači čovek je bio jako otvoren, i kaže da žene u Americi, koje imaju gen, rade duplu masektomiju grudi i jajnika, i kolonoskopiju na svakih 7god - kao PREVENCIJU!


Nemojte da mislite da sam nesto nadobudna ili bilo sta ali samo zelim da pojasnim. Svi imamo GEN BRCA, jako je vazan za normalno obavljanje celijskih funkcija, problem su mutacije koje pokvare gen pa on ne radi to sto bi trebalo, nego tera celije da se dele, rastu pa postanu maligne.
Nazalost, sa BRCA genima je jako kompikovano to sto oni izazivaju mali procenat raka dojke/jajnika u sveukupnom broju obolelih zena, predikcije su razlicite u zavisnosti od konkretnog tipa mutacije, bas tu raznih stvari ima. Ali je bitno i zapamtiti da veliki broj zena oboljeva od raka dojke bez ikakve mutacije na BRCA genu. Po meni je preventivna masektomija i ostranjivanje jajnika zbog BRCA mutacije pomalo radikalno, ali ja se time konkretno ne bavim pa mozda i gresim.
Cesci skrining (UZ i pregled dojki) je naravno kod rizicnih grupa obavezan ali i nerizicna grupa bi pregled dojki trebalo da radi u okviru redovnog ginekoloskog pregleda. Ja sve to radim privatno, jednom godisnje u paketu (gin pregled, UZ stomaka i dojki) za oko 5000 na akciji :)




Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>