RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

nenja22 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (22.2.2012 13:13:14)

ja je pekle u serpici prekrivenoj folijom...a vremenski prilicno kratko, koliko da smeksa, i pusti malo soka, mozda 10-15min, da moze onako da se viljuskom izgnjavi lagano...

Ana RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (22.2.2012 13:25:06)

Ja sam je malo duže pekla pa se sva sprčila [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ali pošto je Mare prespavao voćnu užinu, pomešala sam je sa šargarepom i piletinom pa je u slast sve pojeo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

nenja22 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (22.2.2012 13:59:15)

a to se redovno desavalo...mislim i skvrcavanje, a i da jede voce uz slano, tj. sa slanom kasicom pomesanom [sm=smiley36.gif]

a da, ja vremnom skontala, sto mi bilo cudno, ali moje dete vise voli kuvano nego peceno voce...a ja tako volim miris pecenih jabuka...

Nina777 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (22.2.2012 14:46:38)

Ana, to ti zavisi od jabuke, najbolje za pecenje su one starinske, sa debelom korom a ove fancy, green smith, delishes one ne valjaju. Kad se peku skroz im nestane ono "meso", provereno jer sam pekla nekih desetak dana dok je mali imao proliv. A ja sam pekla dok im ne napukne koza i malo porumene

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (22.2.2012 17:29:28)

izvinjavam se sto tek sad odgovaram, nikako da stignem da sednem ...
hvala zenama [sm=smiley31.gif] na savetima vezanima za meso.
nekako se snalazim, pa uspem da izmiksam. skuvam pa imam i za veceru, jer joj to isto dam. trebalo bi da pomerimo pirinac za uvece, dok smislim sta bih joj drugo dala za dorucak..
mi za sada jedemo samo junetinu, piletinu jos uvek nismo uveli. bitnija mi je bila junetina zbog ks.

ishler, kao da sam ja pisala!! ja isto imam tu frku, ali moje dete je imala vec reakciju na pirincane pahuljice koje su imale ad u sebi. i na milupa i na impamil. sad jedemo hipove, one su hipoalergene, odstanjeno je sve sto moze biti potencijalni alergen. one su bez mleka, ja joj smuckam sa vodom, malo dodam mog mleka zbog ukusa, a od skoro i sa vocem i sokom od kuvanja istog. kupila sam i rizolino, njega cu dati kad ove potrosimo. a koliko moje dete jede, to nece biti skoro. mislim da ne treba da se brines, jer tvoja beba pije sasvim dovoljno mleka. i moja pije vise mleka, ostalo jede traljavo, ali se ne sekiram. u onoj knjizi dr komnenovic i pise da je deci do godinu dana primarna hrana mleko uz postepeno uvodjenje namirnica koje se koriste u porodicnoj ishrani. ja od moje i ne ocekujem sad da jede kao velika, dovoljno mi je i ovo..
a sto se mleka tice, nastavi da izmuzavas bar malo da bi ga odrzala. ja sam prestala na neko vreme, pa sam sad ponovo pocela jer mi beba slabo sisa ovih dana kada je muce zubi. ali obavezno ledi, nemoj da bacas. meni se desavalo da za citav dan skupim bocicu od urina, ali nije bitno. ako ne daj Boze ne budem imala dovoljno mleka, znacice i to. moze i cokolino da se pravi sa tim mlekom.

sto se pecenja voca tice, mama kaze da sam ja kao beba obozavala pecenu dunju. dok sam se ja set_ila, prosla sezona. onda sam ih nasla u rodi i kupila ali sam iseckala na kocke i zaledila. ksenija ih tada jos nije jela (ne jede ih ni sad), tako da cu ipak morati da ih kuvam.

Mizzy -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (22.2.2012 22:41:43)

Ja jabuku pečem u mikrotalasnoj, 5-6 minuta.

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (23.2.2012 16:09:18)

Macaki
sada se ne izmuzam jer ona dosta sisa pa posle nje nemam sta da izmuzem.
A frka mi jeste od mlecnih proizvoda,ni sama ne znam zasto[sm=smiley29.gif]
Moja mishica je super jela dok se nije razbolela,a sada to ide traljavo,pogotovo rucak.
Ali tesi me sto sisa pa tako unosi dosta,inace ona je po prirodi mrasavica pa mi je zbog toga malo bilo frka da ne izgubi na kilazi,ali srecna je i vesela pa me i to tesi.
Mi za sada imamo tri obroka,ali sam mislila da uvedem po podne uzinu jer razmak od 14h kada je rucak do 19 30h kada je vecera mi je nekako veliki bez obzira sto sisa,jer je mnogo aktivna.
Ali nemam ideju sta za uzinu,vecina pahuljica pravi se sa mlekom ili ima mleko,jedino kad uvedemo jogurt da dam vocni jogurt.
Macaki sto se tice tvoje bebe vi ste skoro i poceli,pa treba vremena da prihvati,sve dodje na svoje.[sm=smiley1.gif]

noxx -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (23.2.2012 21:48:59)

Kad moze da se uvede celer i paskanat?

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (23.2.2012 21:55:31)

IZVORNA PORUKA: noxx

Kad moze da se uvede celer i paskanat?

Mi uveli pre ili oko 6 meseci, al mislim pre.

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (23.2.2012 22:13:47)

IZVORNA PORUKA: ishler

Macaki
sada se ne izmuzam jer ona dosta sisa pa posle nje nemam sta da izmuzem.
A frka mi jeste od mlecnih proizvoda,ni sama ne znam zasto[sm=smiley29.gif]
Moja mishica je super jela dok se nije razbolela,a sada to ide traljavo,pogotovo rucak.
Ali tesi me sto sisa pa tako unosi dosta,inace ona je po prirodi mrasavica pa mi je zbog toga malo bilo frka da ne izgubi na kilazi,ali srecna je i vesela pa me i to tesi.
Mi za sada imamo tri obroka,ali sam mislila da uvedem po podne uzinu jer razmak od 14h kada je rucak do 19 30h kada je vecera mi je nekako veliki bez obzira sto sisa,jer je mnogo aktivna.
Ali nemam ideju sta za uzinu,vecina pahuljica pravi se sa mlekom ili ima mleko,jedino kad uvedemo jogurt da dam vocni jogurt.
Macaki sto se tice tvoje bebe vi ste skoro i poceli,pa treba vremena da prihvati,sve dodje na svoje.[sm=smiley1.gif]

Zasto ne pokusas sa palentom, u nasem slucaju se pokazala kao odlicna namirnica i za energiju, i kao uzina a i beba je bas voli. Mozes da umesas malo svog mleka u nju pred serviranje.
I ja mislim da ti je to dosta veliki razmak izmedju dva nemlecna obroka, a ona je vec velika beba. Mi sada imamo 8.5 mesei, ali vec nekih mesec dana sigurno, imamo 4 nemlecna obroka. Ne kazem da smo mi sada neki reper, ali ja sam se vodila po tome kako su to radile mame ciji pristup bebinoj ishrani smatram savesnim i ispravnim. Plus smo mi poceli sa nemlecnom hranom sa 6 punih meseci i plsu malo pauziranja zbog alergijskih reakcija.
Uglavnom, evo kako to ide kdo nas, mozda ti to bude od neke pomoci:

- vec neko vreme jutarnje mleko pije izmedju 6.00 i 6.30 300ml ( dobro, treba uzeti u obzir da je moja beba mnogo veca od beba svog uzrasta, pa joj samim tim treba i veca kolicina hrane ).

-uzina je izmedju 9.00 i 9.30, i to je uvek vocna uzina, 130-260gr, zavisi koliko mi ispadne od dve jabuke, jer nekada su vece, a nekada manje ( kompotic od jabuke ili kruske ) Ne mesam ga sa palentom ili nekom drugom zitaricom, mada vidim da mnoge mame to rade, jer sama vocka ne drzi dugo sitost. Mom bebcu to ne smeta, pa ga ne kljukam bespotrebno. Da place posle sat vremena i ja bih dodavala, palentu u nasem slucaju, zbog alergije na pirinac. U poslednje vreme nekada dajem i kupovni kompot od jabuke, tada pojede dve male teglice od po 130gr.

- rucak je uvek u 12.00. Tu ide meso, maltene svaki dan, preskocim jedan u 10 ili 15 dana, zatim najcesce krompir i bar jos jedna povrcka, nekada to budu i dve. Kolicinski bude oko 240ml, takve su mi mere na cinijici iz koje ga hranim, mada ja kasicu vecinom spremim gusto, nesto kao pire.

- drugi rucak je u 15.00. taj rucak se sastoji od povrca.

- veceranja uzinica je u 18.00, i to je z asada ili palenta, ili kacamak, uvek dodam pred serviranje jednu dozu adaptiranog mleka.

- u 20.00 ili neki minut ranije, ako pocne da place i trazi, mleko pred spavanje, 300ml.

U sve kasice, osim vocnih, dodajem ili maslinovo ili suncokretovo ulje, otprlike sipam, ali to bude jedna do 2 kafene kasikice.

I meni je bilo nevervatno da jedna beba moze da ima ovoliko obroka i bas sam se pitala gde cu da mu udenem toliko obroka dnevno. Ali, kada smo krenuli da ih uvodimo, sve je to islo bas glatko. Inace, da primetim da mi se beba goji, smanjila bih porcije, ali za sada sve ide bas kako treba, pa ne menjam nista po tom pitanju. On bi mogao da pojede cini mi se pecenog vola [sm=smiley36.gif], ali ja vodim racuna da u ne dajem vise nego sto smatram da treba. Mada, u poslednje vreme se zadovolji sa onim koliko mu dam, ne place za jos, sto je ranije redovno radio.
Mozda ce tvoja malena jesti bolje ako bude imala vise raznovrsnih obroka dnevno. Nadam se da sam ti bar malo pomogla.

Ana RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (23.2.2012 22:15:58)

Nabavili smo domaće lepo pilence [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] ala će Mare da ručka [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 11:25:22)

Hvala Yula na iscrpnom odgovoru,
moja bebica je sitnija tako da manje jede od tvog bebca,ona ne voli povrce jede ga samo sa mesom,tako da ta uzina bi trebala biti vocna,s obzirom da je izbor voca mali a kasice pune secera,nemam nekih ideja.
Ovih dana sam davala bananu za uzinu,jer mi je i gastro predlozio obavezno bananu svaki dan,razmisljam kada uvedem jogurt,mozda povremeno da dam vocni jogurt.
Inace palenta je sa vocem uglavnom za dorucak.
Svaka cast na vasem jelovniku odlican je.
Inace bebica je vesela i razigrana,a i ks je odlicna,tako da me to tesi.
Ali definitivno cu nesto ubaciti za uzinu.[sm=smiley1.gif]

Ana RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 15:40:11)

Ishler, a zašto ti je rekao da jede bananu svaki dan? Je l' to važi za sve bebe ili je to nešto interno?

Pitanje - kada se uvodi džigerica i meso od bataka i karabataka? Mi smo pre neki dan uveli belo meso.

Nina777 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 18:04:23)

Da li je dzigerica uopste neophodna u jelovniku, zna li ko? Inace, ja je uopste ne jedem, niti bih mogla da je spremim, ali ajde ako tu ima nesto hranljivo za bebca, naterala bih se

Olga75 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 18:05:36)

ja nisam davala dzigericu [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 18:08:34)

IZVORNA PORUKA: Nina777

Da li je dzigerica uopste neophodna u jelovniku, zna li ko? Inace, ja je uopste ne jedem, niti bih mogla da je spremim, ali ajde ako tu ima nesto hranljivo za bebca, naterala bih se

Ima gvožđa u izobilju. Nama pedijatar rekla sa 7 meseci, ali smo mi sa 5 uvodili prvo meso. Čini mi se da je Mina rekla 2 meseca posle uvođenja mesa ide džigerica. Ja je pečem na plotni na foliji.

Ana RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 18:45:49)

Mene je sramota i da kažem, ali ja sam danas morala da pozovem mamu i da je pitam šta je to ljigavo što je bilo sa piletom [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] niti jedem džigericu niti znam kako izgleda. Što se mene tiče ja mu je uopšte ne bih davala ali svi kažu da je zdrava (mada je to meni vrlo diskutabilno - džigerica pa zdrava, hm,hm).

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 18:56:13)

Uzmeš parče folije kad presaviješ na pola da ti je malo veće od ringle na tu foliju staviš to ljigavo i često okrećeš jer se lepi za foliju i sve vreme pritiskaš viljuškom da iscuri voda. Pečeš na slabijoj vatri da bi se ispeklo unutra bez da se okolo prepeče i stvrdne. Kad je gotovo izmrviš i umešaš sa kašicom od povrća (ako nađeš žilicu dok mrviš, nju odstraniš). I tako dopinguješ Mareta gvožđem i vitaminima B12, A i D. Čitala sam čak da je džigerica najbogatiji izvor vitamina A i D.

Lu -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 19:00:57)

I ja sam svom R. davala jetricu nešto prije godine i voli je i sad a i ja.
Zdrava nego šta[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nijedna namirnica nije baš neophodna, ali što se više namirnica uvede to bolje, pogotovo ovih koje nešto znače organizmu, manje će izbirati poslije[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

edit: Ja sam kuhala jetricu sa povrćem pa sve zajedno pomiješam.

Ana RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 19:37:51)

Gae, pa zar ne mogu da je pečem na teflonu, bez ulja naravno?
Niko mi ništa ne reče za batak i karabatak, kad može to meso?

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 19:50:19)

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Gae, pa zar ne mogu da je pečem na teflonu, bez ulja naravno?
Niko mi ništa ne reče za batak i karabatak, kad može to meso?

Nisam probala na teflonu da budem iskrena... Ovo je metod još kad sam ja bila beba... Batak i karabatak, kapiram može kad uspešno savladate belo meso i privikne te se na mesne obroke...

Ana RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 19:54:54)

Lakše mi je na teflonu, plus mogu da poklopim ako prska. Sa folijom bi mi sav inox bio flekav [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]

Jel ti Nevenici daješ batak i karab.? Ja sam i to iseckala i odvojila za Marka, pa kad bude smeo da jede da imam već spremno. Ovo pile što smo uzeli je jako mlado tako da nije veliko ali ja sam se zaprepastila kakva je razlika između tog i onog kupljenog u prodavnici [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley3.gif[/image] ovo pile je hranjeno samo kukuruzom i boja mesa je neverovatna.

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 20:00:51)

Ja već neko vreme dajem sve... Da, pravi domaći pilići bez koncentrata su potpuno drugačiji, i po boji i po mirisu, a i jaja im se mnogo razlikuju. Mi imamo nekog dedu koji nam donosi jaja i od njega kupujemo i piliće. Kad se desi da mi ponestane jaja pa kupim u radnji, kolači mi smrde na koncentrat... Stvar navike... Džigerica ne prska (prska ulje ako se na njemu prži jer je puna vode). Dosta lepi al kapiram ako imaš dobar teflon da niš neće da škodi.

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 22:24:10)

Jao, ja kada sam uvodila zecetinu, ja ga skuvala celog ( bio je iz parcica ) i onda sam odvojila meso do kostiju, iseckala ga i onda odvajala porcijice koje sam zamrzla. Kakvi karabataci, belo meso i ostalo, nisma imala pojma da to treba posebno [sm=smiley6.gif] Da li je to sad neki veliki problem? Moja beba je ipak imala skoro punih 8 meseci kada smo uveli zeku. Nekako se tesim da covek ne moze sve da pohvata i sve zna, ali uglavnom se trudim da se sto bolje informisem i da ne gresim, ali eto...

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (24.2.2012 22:30:56)

IZVORNA PORUKA: Yula

Jao, ja kada sam uvodila zecetinu, ja ga skuvala celog ( bio je iz parcica ) i onda sam odvojila meso do kostiju, iseckala ga i onda odvajala porcijice koje sam zamrzla. Kakvi karabataci, belo meso i ostalo, nisma imala pojma da to treba posebno [sm=smiley6.gif] Da li je to sad neki veliki problem? Moja beba je ipak imala skoro punih 8 meseci kada smo uveli zeku. Nekako se tesim da covek ne moze sve da pohvata i sve zna, ali uglavnom se trudim da se sto bolje informisem i da ne gresim, ali eto...

Ni ja nisam vodila računa kad sam pile uvodila, jer sam pre toga uvela teletinu i ćuretinu (koja je by the way iz teglice, nešto ne vidim da oni prave kašice samo od beloga mesa) tako da sam kontala ne mož pileći batak da bude jači od teletine pa kako god da ga obrneš te mi nije bilo važno. Da sam počinjala sa piletinom verovatno bih drugačije.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sledeća stranica >   >>