RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj



Poruka


Anck Su Nmaun -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (2.11.2013 13:53:48)

Neznam da li sam vec pisala, ali meni to niiista nije pomoglo, pogotovo na prvom porodjaju kontrakcije su bile uzasne da nisam ni stizala da disem kako treba [sm=smiley13.gif]




Meisje -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (2.11.2013 14:21:53)

Meni je bilo presudno! Svaku kontrakciju sam izdisala(a bilo ih je u proseku na svakih 3min pa puta 4h..). Na jogi sam vezbala i samo sam primenila to.
E jedino se nisam snasla kad je doslo do guranja,ali to je kratko pred kraj,nije mi bilo ni neophodno..sve materica i beba sami odradili




Didy -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (2.11.2013 14:36:07)


IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Neznam da li sam vec pisala, ali meni to niiista nije pomoglo, pogotovo na prvom porodjaju kontrakcije su bile uzasne da nisam ni stizala da disem kako treba [sm=smiley13.gif]


Pisala si, a pisala sam i ja, pa samo da utvrdim gradivo - Mislim da sam na drugom porođaju prošla tako dobro baš zbog disanja. I brzo i lako sam se porodila, osetila sam možda poslednje 2-3 kontrakcije kao bolne. Kad je sve prošlo, rekla sam babici - To je to? To je kraj? Pa, ja kao na kafu da sam došla.[sm=smiley36.gif] Zaista sam se osećala sveže i odmorno i puna energije, za razliku od prvog porođaja posle koga sam bila klonula i iscrpljena i psihički i fizički.
I puno mi je pomogla ta psihološka priprema u školici, baš sam se osnažila i odvažila, trebalo mi je tako nešto posle lošeg iskustva s prvog porođaja.




suki -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (2.11.2013 15:42:55)

A sta s nama koje nemamo mogucnosti da pohadjamo skolicu?[sm=smiley13.gif] Jel ima negde da se procita ili cuje nesto korisno za kratko vreme pa da i ja prodjem kao da sam na kafici bila? [sm=smiley36.gif]




Azra_ -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (2.11.2013 15:53:43)

Meni je pomoglo! Ako ništa drugo, za vreme bolova, mislila sam i bila skoncentrisana na to da pravilno dišem, nisam imala vremena da kukam i zapomažem, gledam na sat. Baš pri samom kraju, krenule su kontrakcije sa naponima, ali nisam još bila dovoljno otvorena. E tad je bilo najgore. Tera te da guraš, a ne smeš... Tad nisam uspevala da ispoštujem ritam disanja. Generalno, mislim da je korisno.




mati -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (2.11.2013 16:40:15)

Ja sam pred porodjaj procitala da treba duboko udahnuti na nos, a da bradom pokusate da dodirnete iznad grudi i samim tim malo izdignete gornji deo tela od kreveta,a onda izdisaj ide na usta i jako napinjanje. Ali to je bas kad krenu one najjace draga,
konttrakcije. Mata je izleteo na treci napon koliko se secam, a sve pre toga mi je proslo u opstem bunilu da se nicega ne secam pa ni disanja...
Sada sam htela da idem u tu skolicu ali su mi rekli da nemam pravo i tako...
Srna draga, pisi, i samo pisi... Pa ako nekoga i ne bude zanimalo ne mora da cita... Ali ja pretpostavljam da takvih nema, svima nama je info vise dobrodosla...




Misha i Ljisha -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (5.11.2013 15:06:59)

ja tvrdim koncentracija koncentracija i koncentracija. Zamislite najgori test i najtezi u zivotu na kojem morate da budete skoncentrisani vise nego ikad u zivotu. Isla sam u skolicu.Disanje mislim da meni nije toliko pomoglo koliko je disanje bitno za bebu da dobija kiseonik. Porodjaj mi je bio ok kako kazu jedan od lepsih i kazu da sam bila odlican pacijent. Boli pa boli i disanje nece toliko pomoci oko bolova ali kazem samo na bebce mislite njima je jos gore nego vama




srna001 -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (6.11.2013 21:01:49)

Porođaj kreće na jedan od tri signala:
1. Ispadanje sukrvičavog čepa(čep od sekreta kroz koji se provlače končići krvi).Za prvorotku ovo nije alarmantan signal i znači da će porođaj početi za nekoliko sati ili nekoliko dana.Za drugorotku i višerotku može da bude signal da će porođaj početi ubrzo.
2. Prskanje vodenjaka, koje može biti delimično ili potpuno.Ako je prskanje potpuno iz vas će izaći oko litar tečnosti i nastaviće da curi pa treba staviti uložak, leći odmirovati pola sata i bez pranja i tuširanja polako krenuti u porodilište.Ako se dogodi na ulici u stojećem stavu odmirovati pola sata i opet polako krenuti u porodilište.Ponekad se desi da na sbeba prednjačećim delo udari u bešiku i da se nevoljno upiškimo pa nismo sigurni da li je to vodenjak naprsao ili smo se upiškili.Tad sprovodimo test: U ležećem položaju pola sata na 5 min menjamo veš ili unapred pripremljene gazice ili krpice(sterilne, ulošci ne mogu jer upijajupa )i ukoliko je veš 50% mokar onda je došlo do prskanja vodenjaka.U tom slučaju idemo u porodilište.Ako ni posle tih pola sata nismo sigurni, ponovimo isti test još pola sata ali ovog puta u stojećem položaju jer se ponekad desi da vodenjak visoko naprsne pa dok ležimo plodova voda ne otiče kako treba.U ovom slučaju veš treba da je 100% vlažan ako je vodenjak naprsao.
3. Pojava kontrakcija, za prvorotku to je 20 kontrakcija sa pauzama ispod 10 min. a za drugorotku, višerotku, to bi bilo 10 kontrakcija sa pauzama manjim od pola sata.Porođaj bez kontrakcija ne postoji tako da ako vam vodenjak pukne a nemate kontrakcije ne brinite, one će se pojaviti na putu do bolnice, u sobi za pripremu ili u boksu za porođaj.
Kad stignete u porodilište lekar vas pregleda, do otvorenosti od 3 prsta može da vas vrati i kući ako je vodenjak ceo, ako nije a otvorenost je mala poslaće vas na odeljenje da čekate početak porođaja.Nakon otvorenosti od tri prsta proćićete pripremu i poslaće vas u boks za porođaj gde će lekar prokinuti vodenjak.Ako imate bolove , u boksu ste, a vodenjak je ceo, insistirajte da vas dr što pre pregleda, kako bi prokinuo vodenjak i oslobodio put bebi.Znači samo u slučaju da je vodenjak ceo a imate bolove.Tokom pripreme trudite se da klizmu zadržite što duže jer ćete se tako bolje očistiti i sprečiti defekaciju na stolu prilikom napona.Kad je vodenjak prokinut a put bebi slobodan, lekar može dodavati i neke lekove, najčešće je to intravenski(kao infuzija) ili muskulatorno ( inekcija) kako bi pojačao kontrakcije.Kada lekar dođe da vas pregleda bitno je leći na leđa, pesnice postvaiti ispod guze i malo se napeti kao da hoćete da piškite.Tako će lekar imati bolji uvid.U slučaju da lekar hoće da vas ručno dilatira tj da vam proširi grlić nemojte bežati po stolu jer to pogotovo kod drugorotki može skratiti porođaj i do 50%.
E sad kontrakcije:Postoji 10 vrsta kontrakcija, tri materične, jedna krsna i šest mešanih, nabrojaću vam neke.Tokom kontrakcije, na to ste navikli i prateći bezbolne, pripremne , dolazi do stvrdnjavanja stomaka od donjeg dela na gore.Isto je u porođaju ali uz bol s tim što se dok vežbamo disanje ne uslovljavamo na bol već na to stvrdnjavanje i prividan rast stomaka, to nam je signal za disanje i samo to pratimo.
1. Najčešća je menstrulana kontrakcija-Ona počinje sa minimumom zatezanja u malom stomaku, pa dok pratimo stvrdnjavanje i rast stomaka kulminacija je opet u malom stomaku.Česta je i očekujemo je.
2. Dijareična- Sam naziv govori da podseća na grčeve prilikom dijareje.Počinje u malom stomaku a kulminacija je u celom stomaku.
3. Krsna kontrakcija-Počinje sa minimumom zatezanaj u krstima pa dok pratimo rast i stvrdnjavanje stomaka kulminacija je opet u krstima.Ovo je česta i teška kontrakcija i očekujte je.
4. Tu su onda tri mešane, javljaju se u vidu „obručeva“:Prva počinje u malom stomaku, završava se u krstima, druga počinje u krstima a završava se u malom stomaku i treća predstavlja kombinaciju prve dve sa pauzama.Nisu česte ne očekujet ih.
5. Istovremena – Počinje u malom stomaku i krstima istovremeno pa dok pratimo rast i stvrdnjavanje stomaka kulminacija je opet u malom stomaku i krstima.Česta je i očekujte je.
6. Naizmenična -Predstavlja onu kontrakciju kod koje se sa pauzama smenjuju menstrualna i krsna.Ova je česta i očekujet je.
7. I na kraju imamo kontrakcije sa udarima na debelo crevo, ređe na bešiku(javlja se kod višerotki) ili obostrano.Počinje zatezanjem u malom stomaku i dok pratimo rast i stvrdnjavanje stomaka kulminacija je u krstima sa udarima na debelo crevo, ređe bešiku ili obostrano.Ona ukazuje na rapidno, brzo otvaranje grlića.
Kontrakcije mogu biti i nepravilne i to kad: nema rasta i stvrdnjavanja stomaka( a bitno nam je da ga ima jer nam je to signal za početak disanja), ako su kontrakcije u različitim intervalima ali su sve ispod 10 min.(nap. jedna ej na 10, druga na 5, pa teeća na 7 min itd) i ako su sve kontrakcije prožete „udarima“ a grlić se ne otvara brzo.
Ako dr prilikom prokidanja vodenjaka kaže da je plodova voda, zelena ili zamućena ili da bebini tonovi slabe, ne treba paničiti već disati prvim tipom kako bi bebu snabdeli sa dovoljno kiseonika i popravili tonove.
Pregled u porodilištu se odvija na sat do dva.Za to vremne jedna prvorotka trebalo bi da napreduje pola prsta do prst a drugorotka ili višerotka, prst i po do dva.Prokidanje vodenjaka ne boli jer vodenjak nema nerven završetke a vrši se specijalnom pincetom.Ne treba se plašiti jer to ne boli.Namestimo se kao za pregled.
Ako je vaš grlić i posle 6 sati otvren 2cm, ne treba se plašiti već biti optimista da vaš grlić nije rigidan i da će se to dogoditi u naredna 2,4,6 sati i tako vaš porođaj kao prvorotke svrstati u red prosečnih sa trajanjem od 8, 10 ili 12h.
Po dužini trajanja porođaja postoji :
• Brz, rapidan u trajanju od 2-4-6 sati
• Prosečan, u trajanu od 8-10-12 sati
• Produžen u trajanju od 12-24h , kod drugorotke sve iznad 6h je produžen porođaj ( ovo ne treba očekivati ali treba biti pripremljen)
• Porođaj u rigidnosti , kada se sporo otvarate i pored lekova i dilatacije.Ovaj porođaj se još naziva i „gospodski“, iako dugo traje kontrakcije nisu mnogo bolne ali su maltretirajuće za bebu pa se predlaže da legnete na bok na kojem je dr slušao tonove bebe i da dišete prvi tip disanja, odnosno dišete kako bi ste snabdeli bebu kiseonikom.Treba biti strpljiv i disciplinovan dok se čeka da se grlić otvori.Ne treba jesti, može se uzeti, malo supe, vode, soka, jogurta, kašičica meda, nešto što se brzo izlučuje, mleko nikako.
• U malom procentu se javlja i „spamotični porođaj“ ali on je jako redak i ne očekujte ga.
Nakon prokidanja vodenjaka kada krenu burnije kontrakcije koje više ne možete psihološki da savlađujete krećete da dišete drugi tip sve do početka faze mešanja.
Faza mešanja je izuzetno teška faza i treba pažljivo osluškivati njen početak da vas ne iznenadi.Tad kreću jake burne kontrakcije sa osećajem udara i rastezanja u predelu debelog creva i bešike zato što se beba spušta u kanal i pritiska nerve završetke.Ova faza traje od 15 do 45 min, nikad duže od sat vremena.Tad se treba okrenuti na bok na kojem je dr slušao tonove bebe i disti treći tip.U ovoj fazi jako je bitno ne napinjati se da se ne biste pocepali, masirate krsta i predo bešike, bez masaže se ne može.Svakih 15 min se okrećete na suprotan bok.
Kad usledi pauza od 3-5 min koja će vam delovati kao večnost zovete:“Babice, doktore, počelo me napinjati.Neko će doći da va spregleda i postoji više varijanti.Ili će reći:
• Prva varijanta:Potpuno ste otvoreni ali beba je još uvek visoko, okrenite se na bok i spuštajte bebu.Tad se okrećete na bok, glavu savijete na grudi, rukom pridržavate nogu i duboooko udahnete i zadržavajući vazduh napinjete se kao da kakite.Naponi treba da su dugi i do min ali ako vam ponestaje vazduha možete ga po malo dodavati ali kad ga ispuštate ne smete to činiti naglo, već polako kroz zube.Ako pravilno to radite bebu ste spustili iz 4 napona
• Druga varijanta:Beba se spustila, počinju pravi naponi.Tad već niste sami, dolazi „ekipa“, babica stoji sa vaše desne strane, lekar sa leve. Tad je najbitnije da slušate babicu da se ne biste pocepali.Može da se desi da naponi izostanu tj da ne osećate ništa zato je bitno da slušate i radite šta vam babica kaže.Glava na grudi, zadržavate vazduh kad vam ona kaže, dahćete drugim tipom kad ona kaže da dišete, napinjete se samo kad ona kaže, kao da kakite.Nakon napona ne treba odmah popuštati trbušne mišiće da se beba ne bi vraćala nazad na gore.Babica prvo prevlači glavu, pa ramena.
Epiziotomija, tj zasecanje međice se radi skoro uvek kod prvorotki a i kad dr proceni da može doći do rascepa.Radi se u najvećem naponu i uglavnom ne boli, već se oset_i nešto kao da vas je neko štipnuo, tupim makazama.
Posle bebe rađa se posteljica.Babica vam obično malo pritisne stomak i kaže napnite se još jednom, to ne boli.Tad proveravaju da li je psoteljica cela.Ako se eventualno neki deo zadržao daće vam totalnu anesteziju (plitku, ginekološku) i sve na vama završiti dok spavate.A ko je ipak posteljica cela, daće vam lok anesteziju na mestu gde tretiraju epiziotomiju.Posle porođaja ostaćete dva sata u porodilištu radi posmatranja krvarenja.Drugorotke i višerotke dan ili par dana nakon porođaja mogu dobiti bolove tj. griže koje podsećaju na porođajne bolove zato što se materica kontrakuje i vraća u prvobitno stanje.verovatno će vam dati da popijete nešto protiv bolova.
E sad objašnjenje za tipove disanja:
I TIP- SPORO I DUBOKO DISANJE-Udišete duboko na nos, izdišete polako kroz zube, zvučno, kao da izgovarate ton između S i Š (ovaj tip se diše da se beba snabde kiseonikom ako tonovi popuštaju, ako je plodova voda zamućena i do prokidanaj vodenjaka i otvorenosti od 3 prsta ili dok se kontrakcije ne pojačaju.)
II TIP – BRZO I POVRŠNO DISANJE KROZ ZUBE- Što brže kratko udišite i izdišite kroz jedva razmaknute zube, zvučno da bi vas zvuk stimulisao i da ne slušate zvuke oko sebe.To je opet kao da kroz jedva razmaknute zvuke izgovarateglasove Š ili Ć.(ovaj tip se primenjuje od otvrenosti 3 prsta do faze mešanja)
III TIP- II TIP SA DVA TRI FORSIRANA IZDISAJA – Znači brzo i kratko dišete kao kod drugog tipa pa posle svakog trećeg, četvrtog udisaja-izdisaja forsirano izdahnete sav preostao vazduh.( ovaj tip se koristi tokom faze mešanja)
To je to!Srećno!




srna001 -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (6.11.2013 21:06:47)

Evo ispisah koga zanima da proučava.Meni je zaista pomoglo a i opet će.Da bi pomoglo mora se ići dosta često na časove kako bi se stekao uslovni refleks kontrakcija-disanje, ali nije strašno ni ako se prođe letimično, barem psihički jer tačno znaš u kojoj si fazi, koliko ti je preostalo i šta da radiš dalje, pa si samim tim i smirena i ne paničiš.Kad bi sve trudnice bile kako kod nas u dz kažu "školovane" manje bi bilo cepanja grlića i vagine.Neko je pomenuo koncentraciju, i to je jako bitno, da se skoncentrišeš na disanje i izoluješ se od okoline.




vikiveki -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (6.11.2013 22:34:57)

Srna001 svaka ti čast,gde samo nalaziš tako korisne stvari[sm=bravo.gif]




dijana1* -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (6.11.2013 23:26:56)

Upravu si i koncentracija je jako bitna. Samnom je u boksu bila zena koja je toliko vristala da je to strasno i stalno me nesto zapitkivala. U pocetku sam i imala snage da joj odgovorim a posle sam pocela da je ignorisem i da mislim na disanje. U jednom momentu me je pitala pa kako tebe nista ne boli, hoces da pricamo. Lepo sam joj rekla da mi nije do price i da bi bilo bolje da i ona cuti i da dise a ne da se trosi na pricu.
Nisam isla u skolicu za trudnice i nisam imala pojma o disanju, pitala sam sestru kako da disem, pokazala mi je i meni je mnogo pomoglo.
Sada kada citam Srnin tekst i plus iskustvo koje imam, cini mi se da ce mi sada biti lakse jer znsm sta da ocekujem i sta me ceka.




MTS064 -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (6.11.2013 23:34:24)

Disanje pomaze eto toliko koliko da ne mislis na kontrakcije i bolove, vec se nekako zaokupis sa tim da li pravilno dises ili ne.




srna001 -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (19.11.2013 14:26:42)

Disanje nije samo placebo, dišemo da bi beba dobijala više kiseonika i tako njene tonove održavali i popravljali i za mlečnu kiselinu koja je jedan od krivaca za bolove.Tako da nije to samo šarena laža, naravno neće imati efekat kao epidural ali čak i žena koja je pod epiduralom treba da diše zbog bebe.

Ono gore je bilo ukratko [sm=smiley1.gif], mislim prepričano mojim rečima a evo našla sam na netu manje više istu priču koju mi slušamo na svakom času dok se ne uslovimo na nju i tako se pripremimo za ono što nas čeka.Pa ko želi može da pročita!

Упутства и белешке са припрема трудница
ТРИ ЗНАКА (ЗА ПОЛАЗАК У ПОРОДИЛИШТЕ)
1. Испадање сукрвичаво слузавог чепа (слузав, проткан нитима крви) Није алармантно (осим ако не почне крварење или се не појави и неки од осталих знакова) Порођај може да отпочне кроз неколико сати/дана (2сата – 2 дана)
2. Пуцање водењака - Делимично: Уколико је делимично ради се тест како би знали да није невољно мокрење, које је карактеристично за 9.месец. У току од 1 сата на сваких 5 минута у лежећем положају мењамо веш/крпице да би смо видели колико су натопљене – ако је влажност више од 50%, онда у породилиште Ако нисмо сигурне: у стојећем положају мењамо крпице у току од ½ сата на сваких 5 минута мењамо веш/крпице – ако је влажност 100%, онда у породилиште. Потпуно = истицање 1-1,5л течности: Сачека се око 30 минута у полуседећем/полулежећем положају, па се, без прања и туширања, креће у породилиште. Уколико се деси напољу – сачека се око 30 минута у полуседећем положају, па се креће директно у породилиште, без враћања кући
3. 20 проживљених контракција са размаком краћим од 10 минута (за прворотке - (најлепши знак) Неће нас изненадити ско пукне водењак, а нема контракција – знамо да ће уследити (јер без контракција нема порођаја)
10 проживљених контракција са размаком краћим од 30 минута (за другоротке, вишеротке)
Када стигнемо на пријем:
Доктор нас прегледа, констатује колико смо отворени, у зависности од отворености и стања водењака , упућује нас на пријем или шаље кући.
КОНТРАКЦИЈЕ
МАТЕРИЧНЕ
1. Менструална – најчешћа, очекујемо је
Минимум осетљивости је у малом (доњем) стомаку и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака кулминацију доживљавамо у малом стомаку
2. Дијареична – ретка, не очекујемо је
Минимум осетљивости је у малом стомаку и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака кулминацију доживљавамо у целом стомаку (подсећа на стомачне тегобе, па се зато зове дијареична)
3. Са субјективним падом – ретка, не очекујемо је
Минимум осетљивости је у горњем стомаку и док пратимо субјективни пад и стврдњавање стомака кулминацију доживљавамо или у малом или у целом стомаку
КРСНА КОНТРАКЦИЈА – честа, очекујемо је
Минимум осетљивости је у крстима и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака кулминацију доживљавамо у крстима
ТРИ МЕШАНЕ СА ОСЕЋАЈЕМ ОБРУЧЕВА ОКО КУКОВА
- Код 1. жене:
Минимум осетљивости је у крстима и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака са осећајем обручева око кукова кулминацију доживљавамо у малом стомаку
- Код 2. жене:
Минимум осетљивости је у малом стомаку и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака са осећајем обручева око кукова кулминацију доживљавамо у крстима
- Код 3. жене: комбинација предходне две са паузом - ретка, не очекујемо је
Минимум осетљивости је у крстима и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака са осећајем обручева око кукова кулминацију доживљавамо у малом стомаку
Пауза
Минимум осетљивости је у малом стомаку и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака са осећајем обручева око кукова кулминацију доживљавамо у крстима
Паузе све краће
Контракције све чешће и дуже - до момента када приметимо да паузе више и нема
Бурна контракција

ТРИ МЕШАНЕ КОЈЕ ОЧЕКУЈЕМО
1. Истовремена – захтева добру кондицију и релаксацију (добро увежбан 2.тип дисања)
Минимум осетљивости је у малом стомаку и у крстима и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака кулминацију доживљавамо у малом стомаку и у крстима
2. Наизменична – смењују се менструална и крсна
Минимум осетљивости је у малом стомаку и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака кулминацију доживљавамо у малом стомаку,
па онда:
минимум осетљивости је у крстима и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака кулминацију доживљавамо у крстима
Дишемо 2. тип дисања
Паузе све краће
Контракције све чешће и дуже - до момента када приметимо да паузе више и нема
Прераста у истовремену
3. Шеста -Са ударима на чмар, ређе бешику и обострано – честа, очекујемо је
Минимум осетљивости је у малом стомаку и док пратимо субјективни раст и стврдњавање стомака кулминацију доживљавамо у крстима
– после ових контракција најчешће следи рапидан порођај (дисање потпомогнуто масажом)

НЕПРАВИЛНОСТИ КОД КОНТРАКЦИЈА
1. Неуједначени временски размаци – треба да буду краћи од 10 минута (за прворотке), 30 минута (за другоротке)
2. Изостајање субјективног раста и стврдњавања стомака – трудимо се да замислимо и дишемо како контракција налаже
3. Може да изостане рапидан порођај (све контракције могу да буду праћене ударима на чмар, ређе бешику и обострано, а да изостане рапидан порођај)

НАЈЧЕШЋЕ ОЧЕКУЈЕМО:
1. Менструалне
2. Истовремене
3. Крсне
4. Наизменичне
5. Са ударима на чмар, ређе бешику и обостано

До дилатације 2,5 – 3 прста било би добро да смо максимално психички ангажоване и сконцентрисане, а физички опуштене – дишемо нормално
Прворотка се отвара ½ прста – прст између два прегледа лекара.
Период између два прегледа лекара је 2 – 2,5 сата
1. Просечан порођај траје: - (који очекујемо)
За прворотке: 8 – 10 – 12 сати
За другоротке: 4 – 5 – 6 сати
2. Рапидан порођај траје: (који прижељкујемо)
За прворотке: 2 – 4 – 6 сати
За другоротке: 1 – 2 – 3 сата
Када знамо колико смо отворене:
На проживљених 20 контракција са размаком краћим од 10 минута крећемо од куће:
На пријему лекар каже: велика дилатација (2,5 – 3 прста); шаље нас у породилиште, прокинуће водењак, ослушкујемо контракције и фазу мешања.
Ми највероватније дишемо 1. типом дисања, касније укључујемо 2. тип
Када не знамо колико смо отворене:
На проживљених 20 контракција са размаком краћим од 10 минута крећемо од куће:
На путу до породилишта доживећемо буран вихор контракција; трудимо се да се психички савлађујемо; ако не можемо, укључујемо 2. тип дисања; када стигнемо на пријем боримо се за око лекара јер знамо да нам није место у соби за пријем, ни у соби за клизму, већ у породилишту.
Зовемо: докторе, бабице – имам јаке контракције (да би нам прокинули водењак)
Ако је већ прокинут – ослушкујемо контракције
3. Порођај у ригидности – (који очекујемо)
На проживљених 20 контракција са размаком краћим од 10 минута крећемо од куће.
Трајање 2-12 сати, а може и дуже
Треба времена да се опусти грлић материце:
Уколико смо млађи и станујемо близу, ако су добри тонови плода и ведењак је цео – можемо да идемо кући.
Уколико не нешто од тога – онда на патологију трудноће.
Контракције у ригидности
- за нас су слабије
- за бебу су малтретирајуће
Укључујемо 1.тип дисања због бебе – у првих 12 сати дишемо на сваку трећу контракцију; након 12 сати дишемо на сваку контракцију.
Психички смо мирне јер у 99% случајева након порођаја у ригидности следи рапидан порођај.
Код ригидног порођаја ако нам се пишки – идемо до тоалета.
У првих 12 сати одбијамо храну.
Након 12 сати једемо нешто што се лако вари – супица, кекс, шољу јогурта...
Ако код куће дође до порођаја у ригидности: прскања водењака – исто се ½ сата одлежи и без прања и туширања се креће у породилиште.
У породилиште се креће и ако су контракције толико јаке да дишемо и због себе, а не само због бебе; или ако пукне водењак.
Ако смо на патологији трудноће, ако су јаче контракције, чекамо 2 сата, па зовемо доктора.
4. Продужени порођај траје више од 12 – 24 сата
Уз стално додавање лекова.
Дишемо како контракција налаже.
Окренемо се на страну на којој је лекар слушао тонове плода.
За отварање од ½ прста потребно је да прође ~ 6 – 8 - 10 сати.
Све време дишемо, чувамо снагу за напињање
Мотив:
- добра оцена бебе
- да избегнемо акушерске интервенције (форцепс, вакум)
- да избегнемо евентуалне трауме
Дисање:
Идеално би било да до дилатације 2,5 – 3 прста и прокидања водењака, а да је за нас све добро - дишемо 1. типом дисања:
1. тип – економишемо – дишемо на сваку трећу, па на сваку другу, па на сваку
Када то више не можемо, укључујемо 2. тип
У фази мешања укључујемо 3. тип дисања
Дишемо превентивно због бебе:
- када је зелена плодова вода
- када су лоши тонови плода
- Када беба предњачи карлицом
За преглед лекара намештамо се тако што ставимо песнице испод гузе, макс. раширимо ноге и напнемо се (јер преглед уме да буде непријатан).
Лекари додају лекове: орално/интравенски/вагинално/мускуларно → контракције јаче/чешће
Контракције савлађујемо дисањем – како контракција налаже (јачина контракције одређује тип дисања)

МОМЕНТИ ПРАВОГ ПОРОЂАЈА
Када смо отворене 2,5 – 3 прста
Када је прокинут водењак
Када доживљавамо буран вихор контракција
- Савлађујемо се психолошки и укључујемо дисање (1.тип, а ако не можемо, онда укључујемо 2. тип – све време како контракција налаже)
Условни рефлекс:
- Трудимо се да будемо добар монитор за пријем нашег сигнала за дисање
- Да смо добро увежбале 2. тип дисања
- Да је добра кондиција и релаксација
- Можемо да се потпомогнемо масажом (ако је добро увежбан 2. тип дисања чувамо масажу за фазу мешања када без ње не можемо)
При дилатацији 2,5 – 3 прста → прокидање водењака, лопата испод гузе (не боли јер водењак није инервисан).
Шта нас неће изненадити ако смо дилатиране 2 – 3 прста?
- Да лекар не прокине водењак → значи да нешто запиње
Ако је плодова вода зелена – дишемо превентивно због бебе: у паузи дишемо 1.тип дисања, а у контракцији – како контракција налаже
У дисању нас аутоматски прекине удар на чмар и бешику – фаза мешања (контракције + напони.
Сачекамо паузу, па зовемо
(морамо да се суздржавамо док не дођу доктор/бабица јер не смемо да дозволимо да се поцепамо = чувамо себе)
(траје 20 - 25минута, дуже од 2 сата може да изостане)
Условни рефлекс:
- Трудимо се да будемо добар монитор за нашег сигнала за дисање
- Да смо добро увежбале 3. тип дисања (дуг, форсирани издисај – спремамо се за фазу напињања)
Доктор каже: окрените се на бок
Дишемо 3.тип дисања у првих сат времена и масирамо се.
Након 1 сат окренемо се на сваких сат времена (како бисмо потпомогле природну ротацију плода) и сада дишемо и у паузи (1.тип) и у контракцији (3.тип)
Ослушкујемо сваки следећи напон
Сваки је јачи – беба се спушта у порођајни канал
После фазе мешања обично доживимо паузу (~1 минут)
Зовемо: докторе/бабице – каки ми се (имам јаке напоне)
Ако нема никог – суздржавамо се – зовемо
Лекар нас прегледа, комплетна дилатација, али беба је високо
Кажемо да смо припремљена трудница и да можемо да спустимо бебу (из 2 – 3 напона, максимално трајање 1 сат); окренемо се на страну на којој је лекар слушао тонове плода, подигнемо ногу савијену у колену, доњом руком се држимо за шипку (каиш), горњом за цеваницу савијене ноге, главу спустимо на груди, дубоко удахнемо и напињемо.
Један напон траје ~ 1 минут
Друго порођајно доба
Када је лекар лево, а бабица десно:
епизиотомија – не боли (ако бабица каже, може и без исте):
Напнемо се благо (не смемо да се напињемо јако); бабица каже – диши – дахћемо
Осећај је сличан благој напетости полних органа; трајање 20-30 секунди.
Легнемо на леђа, ноге поставимо на ногаре, ухватимо се за шипке или ногаре и снажно напињемо – да избацимо бебу из 2-3 напона.
Лекар пресеца пупчану врпцу, купање бебе
После 15-так минута рађа се постељица, бабица помаже; ако није цела, ради се ревизија материце под тоталном анестезијом; ако је цела ради се ушивање епизиотомије у локалној анестезији.
Два сата након порођаја пратимо крварење (нормално у оквиру једног улошка);
- не смемо да спавамо ни да пијемо воду.





vikiveki -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (19.11.2013 14:33:09)

Ja sam išla u zadnjoj trudnoći u školu za roditelje i tamo su nam pokazivali tehnike disanja.Kada sam otišla da se porodim nekako ne sećam se da sam uspela da ih primenim jer se sve tako brzo odvijalo,treći porođaj mi je bio najbrži a beba najveća[sm=smiley36.gif]




srna001 -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (23.11.2013 12:34:36)

Zato mora da se ide barem dva meseca u kontinuitetu kako bi se stvorio uslovni refleks kontrakcija-disanje, inače nema svrhe.Tek kada disanje pređe u automatizam onda ima pun efekat.U porođaju se inače sve dešava brzo pogotovo u poslednjoj fazi tako da treba biti skoncentrisan a to je jako teško ako disanje nije uslovljeno. [sm=smiley1.gif]




vikiveki -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (23.11.2013 12:40:11)

Srna001 znači zbog toga meni nije imalo efekta...ja sam samo to malo vešbala dok sam išla u školicu i to je bilo znatno pre porođaja i što ti kažeš kad to ne uvežbaš taško ćeš se tog disanja setiti i koncentrisati kada nastupe bolovi




jovicaa -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (23.11.2013 12:50:01)

u nasoj bolnici imas lekare i sestre koji ti se bukvalno smeju ako krenes sa tehnikama disanja, uzas[sm=hudicek1.gif]
ja sam vezbala za drugi porodjaj, ali posto sam imala epidural i bio je brz porodjaj, nisam ni stigla da disem, nisam imala potrebe..
ali mislim da je super spremiti se, ima logike.




dijana1* -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (24.11.2013 0:04:58)


IZVORNA PORUKA: srna001

Zato mora da se ide barem dva meseca u kontinuitetu kako bi se stvorio uslovni refleks kontrakcija-disanje, inače nema svrhe.Tek kada disanje pređe u automatizam onda ima pun efekat.U porođaju se inače sve dešava brzo pogotovo u poslednjoj fazi tako da treba biti skoncentrisan a to je jako teško ako disanje nije uslovljeno. [sm=smiley1.gif]


Zato sam i odustala od skolice. Mogu i sada da odem ali veliko je pitanje sta cu nauciti i koliko ce mi pomoci.
Mozda samo sebi napravim haos u glavi, a ranije nisam mogla ici zbog mirovanja .




vikiveki -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (24.11.2013 0:18:02)

Pa da ima logike,jer da bi pravilno disala to ti mora biti neka rutina na koju si već navikla,da ne bi za vreme porođaja razmišljala o tome da li pravilno dišeš ili ne.Treba početi ranije sa tim vežbama i dugo ih vežbati




crazymama -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (26.11.2013 13:57:04)

isla sam na vezbe, nista nisam primenila... disanje sam pokusala, a onda shvatila da nemam zivaca za to... ponasala sam se po osecaju, disala kako sam mogla, hladila se nekom novinom u naletima znoja I kontrakcija I na kraju je sve ispalo ok.




wivern -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (30.9.2014 15:49:58)

Ja krenula u skolicu i nikako ne mogu da shvatim taj drugi tip disanja. Ja inace ne znam da disem na usta, a ni sestra koja nam drzi casove ne zna da mi objasni kako da udahnem vazduh. Jedino sto mi kaze jeste vezbaj?!?




emicaa -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (30.9.2014 15:53:06)

Slušala sam babicu kako da dišem i pomoglo mi je,naravno na kraju kad beba samo što nije izašla ne pomaže ništa ali dok su još samo kontrakcije pomaže.




New Mom -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (30.9.2014 15:53:10)

Koliko udahnes toliko izbacis vazduha. Plitko, tek tek. Grudni kos skoro da se ne pomera.

Poenta je da steknes kondiciju da tako dises, ne samo da znas kako.




Mala Elena -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (30.9.2014 15:56:38)

NM, zato i treba ici u skolicu disanja. [sm=smiley1.gif] Secam se kako nas je babica "maltretirala", zada nam zadatak da disemo, lezeci na strunjacama i izadje na pola sata, mi hocemo da se zanesvestimo...to je u stvari to nepoznavanje tehnike disanja. A ona se vrati, mi pricamo, smejemo se...redovno nas kritikovala [sm=smiley36.gif]
Jeste mi pomoglo!




wivern -> RE: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? (30.9.2014 15:57:17)

Ali NM ja ne mogu da udahnem. Kad udahnem posle tog kratkog disanja meni se pomera stomak a ona kaze ne sme tako. A niko ne ume da mi objasni kako onda da udahnem. Odustala sam posle mesec dana vezbi jer dzabe idem. Ja i dalje nista nisam naucila.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>