NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj



Poruka


lesica -> NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (13.3.2017 19:21:13)

NIFTY Plus test je neinvazivni prenatalni test (NIPT, engl., Non-Invasive Prenatal Test) koji ispituje rizik postojanja Daunovog sindroma (trizomije 21) kao i ostalih najčešćih hromozomskih abnormalnosti fetusa, izazvanih viškom ili manjkom genetskog materi-jala u bebinoj DNK. Pored trizomije 21, NIFTY Plus test ispituje i rizik postojanja trizomi-je hromozoma 18,13, 9,16, i 22, zatim poremećaja u broju polnih hromozoma X i Y, kao i strukturne poremećaje hromozoma - mikrodelecije.
Ukoliko želite, NIFTY Plus Vam može otkriti i pol Vaše bebe.
NIFTY Twins test je namenjen blizanačkim trudnoćama i ispituje rizik postojanja tri-zomija 21,18 i 13, koje su jedine validirane NIPT analize u blizanačkoj trudnoći.
NIFTY Plus/ NIFTY Twins test može uraditi svaka trudnica već od 10. nedelje trudnoće.

NIFTY test se zasniva na analizi slobodne vanćelijske DNK fetusa (cffDNA, engl.,cell-free fetal DNA), poreklom od posteljice, koja normalno cirkulišu u krvotku majke tokom trudnoće. Za obavljanje NIFTY testa potreban je samo mali uzorak venske krvi trudnice (10 ml). Rezultati NIFTY testa se dobijaju u roku od 7-10 dana, osim u malom broju slučajeva (1-2%) kada je potrebno dodatno analiziranje ili ponovno uzimanje uzorka krvi zbog niske fetalne frakcije (količine DNK fetusa) u prvom uzorku krvi.

U poređenju sa tradicionalnim skrining testovima (dabl, tripl), NIFTY test ima značajno veću tačnost (preko 99%) i značajno manji procenat lažno pozitivnih rezultata. Takođe, za razliku od invazivnih dijagnostičkih postupaka, kao što je amniocenteza, NIFTY test ispituje širi spektar poremećaja (mikrodelecije), pri tom bez ikakvog rizika po trudnicu i bebu. Na ovaj način sprečavamo da se trudnice koje nose zdravu bebu, bespotrebno izlažu riziku od pobačaja, koji može uslediti nakon amniocenteze (kod oko 1% slučajeva).

Ukoliko želite li da saznate više o NIFTY testu i ostalim testovima ovog tipa, da podelite svoje iskustvo ili dilemu, pišite nam. Sa nestrpljenjem očekujemo Vaša pitanja, komen-tare, iskustva, jer cilj ovog foruma jeste prvensteno pravilno informisanje i edukacija trudnica o neinvazivnim prenatalnim testovima, njihovim prednostima, mogućnostima, ali i ograničenjima, kao nameni u trudnoći savremene trudnice.

[img]http://i.imgur.com/64panKn.jpg[/img]




krin 40 -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (13.3.2017 19:24:21)

Ja ga radila u 12 toj nedelji[sm=smiley1.gif]




Mala Elena -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (13.3.2017 19:45:51)

Prvi put cujem, ali sve pohvale ako je precizniji od klasicnih testiranja !




krin 40 -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (13.3.2017 19:49:10)

Neinvazivan,precizan i ono što je najbitnije,ako nešto daleko bilo,nije u redu sazna se vrlo rano.Super je što na rezultatu piše i pol.Već u 12toj sam znala da nosim batu😃




ZonaStaša -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (13.3.2017 23:15:20)

Ja sam radila dabl i bio je po recima ginekologa dobar rezultat, preporučio mi je i Q test i njega sam uradila i bio je dobar.





krin 40 -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (13.3.2017 23:20:56)

ZS Nifty je zamena za amniocentezu.samo se radi iz krvi,ne bodu iglu u stomak😎




brbljivko -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (13.3.2017 23:39:21)

Da li može da se desi da Nifty test bude neuspešan, i šta se onda radi?
I da li još neki poremećaji I sindromi mogu pored navedenih mogu da se njime detektuju?




krin 40 -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (13.3.2017 23:47:25)

Uglavnom pominju down i edvards.sindrom jer su nam najpoznatiji.Na izveštaju se dobija još mnogo trizomija.Znam da je bio na 6 strana.Tačnost je nekih 99%




stihijaš -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (23.3.2017 2:15:00)

Poštovani, mene zanima da li, ukoliko Nifty test detektuje neku od trisomija i sindroma, a trudnica odluči da želi to potvrditi amniocentezom, vi (kompanija Nifty) pokrivate troškove amnio? Čula sam od drugarice u Bosni da je takva praksa tamo kod Nifty-ja, pa me zanima da li je tako i u Srbiji.

Hvala unapred




NIFTY SRBIJA -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (24.3.2017 12:05:40)

Poštovana,
Ta informacija je tačna i ta praksa važi i u Srbiji. Ukoliko je rezultat NIFTY Plus ili NIFTY Twins testa pozitivan, preporučuje se neka od invazivnih metoda (amniocenteza, biopsija horionskih čupica ili kordocenteza), te pacijenti u dogovoru sa svojim ginekologom biraju ordinaciju u kojoj će se sama procedura izvršiti, a sve troškove snosi firma TWISTMED d.o.o. koja je ekskluzivni zastupnik NIFTY testa u Srbiji i Crnoj Gori.
Prijatan dan!




NIFTY SRBIJA -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (24.3.2017 12:19:41)

Poštovani,
Moguće je da NIFTY test bude neuspešan, odnosno da sama analiza ne uspe iz prvog i/ili drugog puta zbog niskog procenta fetalne frakcije (koncentracije bebine DNK u krvi majke). To je potpuno prirodna pojava, a statistički se javlja u 2-3% slučajeva. U takvim situacijama, zatražimo ponovno uzimanje uzorka krvi, a pacijenti ne snose nikakve troškove. Krv se za analizu daje maksimum 3x i ukoliko se eventualno desi da ni iz trećeg pokušaja laboratorija ne izda rezultat, pacijentu se vraća novac.
Moguće je da prilikom bioinformatičke analize laboratorijskih podataka dođe do detekcije nekih genetskih promena koje možda nisu povezane sa onim što se primarno ispituje, a pacijent ima pravo da o tome bude obavešten, te u formularu koji popunjava prilikom prijave, treba da označi tu opciju.
Nadamo se da smo vam pomogli[sm=smiley1.gif]
Pozdrav i lep dan!




stihijaš -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (4.4.2017 0:29:44)

Hvala puno na informaciji.

IZVORNA PORUKA: NIFTY SRBIJA

Poštovana,
Ta informacija je tačna i ta praksa važi i u Srbiji. Ukoliko je rezultat NIFTY Plus ili NIFTY Twins testa pozitivan, preporučuje se neka od invazivnih metoda (amniocenteza, biopsija horionskih čupica ili kordocenteza), te pacijenti u dogovoru sa svojim ginekologom biraju ordinaciju u kojoj će se sama procedura izvršiti, a sve troškove snosi firma TWISTMED d.o.o. koja je ekskluzivni zastupnik NIFTY testa u Srbiji i Crnoj Gori.
Prijatan dan!





marketing RR -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (13.4.2017 12:53:30)

[img]http://i.imgur.com/KMBTepI.jpg[/img]



Šta zaista treba da znate o neinvazivnom prenatalnom testu?

Profesor Denis Lo je 1997. godine objavio naučni rad kojim je pokazao da se već nakon 10. nedelje trudnoće može naći dovoljno visoka koncentracija slobodnog ćelijskog DNK fetusa u majčinoj cirkulaciji, čime je moguće izvršiti genetsku analizu uzorka i pružiti kvalitetan i pouzdan rezultat.
Ovaj rad je u sledećih nekoliko godina doveo do pojave neinvazivnih prenatalnih genetskih testova, koji su danas široko rasprostranjeni i prihvaćeni kako od strane stručne tako i laičke javnosti.

PROČITAJ VIŠE ...




dunja RR -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (2.5.2017 21:41:43)

Ja u prvoj trudnoći nisam želela da idem na amniocentezu, a i dr u genetskom savetovalištu je rekao da nema potrebe na osnovu nalaza dabl testa, iako sam imala 37.5 godina. Ako zatrudnim opet, moj stav prema amniocentezi je isti, ali bih Nifty test možda uradila. Videćemo :) prvo da zatrudnim ...




marketing RR -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (15.5.2017 21:15:38)


Delimo sa vama priču budućih roditelja o neinvazivnom prenatalnom testiranju.
Pogledajte zašto su i oni među 2.000.000 porodica širom sveta, koji su do danas odabrali NIFTY™ Test - Vodeći Neinvazivni Prenatalni Test u Svetu od 2010. godine.


POGLEDAJ VIDEO -->>
KLIK




IvanaSK RR -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (17.5.2017 7:46:01)

Postovani, interesuje me do koje nedelje trudnoće se radi test? I kojoj grupi trudnica se ne preporučuje?
Hvala




marketing RR -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (20.5.2017 20:26:28)


Sa ponosom i zadovoljstvom Vam predstavljamo novi dizajn NIFTY set_ova za uzorkovanje krvi.
Postanite i Vi deo naše srećne NIFTY porodice!:)


[img]http://www.oldschool-samp.com/slike/images/niftynovi.jpg[/img]







NIFTY SRBIJA -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (22.5.2017 11:12:27)

Poštovana Ivana,
S obzirom na jednostavnost same procedure, praktično ne postoji vremensko ograničenje (teoretski, test se može raditi do kraja trudnoće), ali imajući u vidu da rezultat testa može bii pozitivan (detektovana trizomija, mikrodelecija, abnormalnost u broju polnih hromozoma) i da je nakon toga takav rezultat potrebno potvrditi nekom od invazivnih procedura, onda se savetuje da se test uradi najkasnije do 24. nedelje gestacije.
Ne postoji grupa trudnica kojoj se test ne preporučuje, ali postoje određeni faktori koji mogu da utiču na pouzdanost testa, te se takvim trudnicama ipak preporučuju tradicionalne metode. Ti faktori su: transfuzija, transplantacija, imunoterapija, terapija matičnim ćelijama ili hromozomske abnormalnosti majke. Takođe, test se ne može uraditi u slučaju višeplodne trudnoće (trojke, četvorke..).
Lep pozdrav!




IvanaSK RR -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (22.5.2017 13:58:30)

Hvala Vam mnogo na odgovorima.




Ana RR -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (22.5.2017 14:44:39)

Poštovani,

da li Nifty test, ako se uradi u prvim nedeljama trudnoće, može pokazati eventualni problem koji može dovesti do missed ab?

Hvala unapred.




NIFTY SRBIJA -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (22.5.2017 15:54:46)

Poštovana,

NIFTY test nije moguće uraditi pre 10. nedelje gestacije (punih 10 nedelja).

Lep pozdrav!




Dragce86 -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (6.6.2017 12:01:38)

Koristan tekst, ali za nase uslove- cena visoka :(




Tajčica -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (8.6.2017 2:07:12)


Poštovani,


Volela bih da mi objasnite koja je razlika između Nifty testa i sličnih prenatalnih testova koji su dostupni u Srbiji? Da li Nifty ima nekih prednosti i ako da, koje su? Bitno mi je da znam, jer sam u procesu donošenja odluke za koj test da se odlučim. Hvala unapred




NIFTY SRBIJA -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (8.6.2017 14:58:45)

Poštovana,

Hvala Vam na interesovanju za NIFTY test, pokušaćemo da Vas ne zbunimo i razjasnimo nedoumice.[sm=bravo.gif] Razlika naravno postoji, kao i među bilo kojim drugim prozvodima ili uslugama na tržištu. Testovi se među sobom najviše razlikuju po tehnologiji koju koriste (Next Generation Sequencing koju koristi BGI laboratorija za NIFTY ili Microarray tehnologija koja se odlikuje visokom stopom neuspešnih analiza - 4,6%), ali i samom iskustvu laboratorije koja radi analizu, kliničkim studijama, itd.

NIFTY se izdvaja od ostalih testova zbog svoje prepoznatljivosti svuda u svetu, do sada je obrađeno više od 2.000.000 uzoraka širom sveta što čini 2/3 svih NIPT testova na svetu. Trenutno nudimo najširi panel analiza (6 trizomija, aneuplodije polnih hromozoma, više od 8 mikrodelecija i pol bebe).
Vama, kao trudnici koja nestprljivo čeka rezultat je od velikog značaja vreme i mogućnost dobijanja rezultata. NIFTY ima najvišu stopu uspešnosti (preko 99,9%). Nama se često obraćaju trudnice koje su radile neki drugi test, nakon što ni iz trećeg ponavljanja analize, nisu dobile rezultat, a to čekanje svakako nije prijatno.
Posebnu pažnju morate obratiti na stopu lažno pozitivnih (zbog lažno pozitivnog rezultata možete biti bespotrebno upućeni na invazivnu dijagnostiku) i lažno negativnih rezultata. Stopa lažno pozitivnih rezultata: NIFTY 0,1%, ostali testovi od 1,3-3,8%.

Iza svih ovih statističih podataka stoji kliničko ispitivanje i validacija na 147.000 trudnoća i veliko iskustvo BGI laboratorije, koja je trenutno najveći distributer NIPT testova u svetu.

Nadamo se da Vam je naš odgovor bio od pomoći, a za više informacija naravno možete kontaktirati i naše predstavništvo.


Prijatan dan Vam želimo!




dunja RR -> RE: NIFTY - test za bezbrižnu trudnoću (6.9.2017 17:59:36)

Krin, rezultati su bili ok, i nisi posle radila amniocintezu, jel tako?

IZVORNA PORUKA: krin 40

Ja ga radila u 12 toj nedelji[sm=smiley1.gif]





Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>